Tratamentul psoriazisului ar putea fi optimizat, arata studiile pe animale

Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Michigan arată că țintirea unei proteine găsite în piele poate reduce severitatea psoriazisului, optimizând astfel tratamentul.

Psoriazisul este o boală autoimună care cauzează supraproducția de celule ale pielii și afectează aproape 30 de milioane de oameni în întreaga lume. Persoanele care fac tratament pentru psoriazis pot reuși să-și gestioneze boala, dar aceasta nu se vindecă. Interferonii joacă un rol major în activarea răspunsului organismului la amenințările virale, dar au fost detectați și în leziunile multor pacienți cu psoriazis la niveluri anormale. 

Folosind un model care imită psoriazisul la șoareci, o echipă de cercetare a descoperit într-un studiu¹ că modificarea nivelurilor de interferon kappa, o proteină produsă de celulele pielii, a modificat severitatea inflamației și producerea de molecule de semnalizare celulară, numite citokine, care induc inflamația caracteristică psoriazisului. 

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Interferonul kappa și inflamația la pacienții cu psoriazis

Autorii studiului au descoperit mai multă inflamație asemănătoare psoriazisului atunci când era prezent mai mult interferon kappa, în timp ce scăderea nivelurilor de interferon kappa a redus simptomele bolii. Descoperirile, publicate în Journal of Investigative Dermatology, sugerează că utilizarea terapiilor pentru modularea stărilor de interferon poate limita inflamația la pacienții cu psoriazis.

Potrivit investigatorilor, deși se știa că inflamația psoriazică este marcată de expresia genelor legate de interferon, modul în care interferonii modifică severitatea bolii nu era clar. Înțelegerea modului în care interferonul kappa poate modula boala aduce lumea științifică un pas mai aproape de optimizarea opțiunilor de tratament pentru psoriazis.

Oamenii de știință au indus psoriazisul la șoareci, pe care i-au împărțit în grupuri cu interferon kappa la niveluri scăzute, normale sau crescute. Proteina supraexprimată nu a indus boala de una singură, dar a pregătit pielea pentru răspunsul inflamator care a urmat. Această lucrare arată modul în care contextul mediului pielii poate modela răspunsurile inflamatorii, spun cercetătorii, care speră ca acestă informație nouă să poată fi aplicată în clinici.

Savanții efectuează studii suplimentare pentru a înțelege rolul interferonului kappa la pacienții cu psoriazis, deoarece în prezent împotriva bolii se folosesc mai multe tratamente pentru a o ține sub control, dar nu există niciun tratament care să o vindece. Câteva medicamente actuale pentru psoriazis inhibă interferonii, dar multe care sunt mai specifice se află încă în faza de cercetare. Împreună cu concluziile acestui studiu, medicina personalizată va fi primordială pe măsură ce se încearcă găsirea unui tratament care să vindece această boală, mai spun investigatorii.

Până acum, fiecare tratament pentru psoriazis a fost testat prin studierea unui medicament la sute de pacienți și țintind media, însă această abordare prin încercare și eroare pierde timpul pacientului, sunt de părere autorii studiului. Înțelegerea nivelului de interferon al unui pacient poate contribui la oferirea unui tratament personalizat care să-l ajute să lupte mai eficient împotriva psoriazisului.

Ce opțiuni de tratament pentru psoriazis există în prezent?

În ciuda progreselor recente în înțelegerea mecanismului de dezvoltare a psoriazisului, boala poate fi dificil de tratat, mai ales că nu există un tratament unic care să funcționeze pentru toată lumea. Poate fi nevoie ca pacientul să încerce mai multe tratamente până să îl găsească pe cel potrivit. Uneori, poate fi necesar ca pacientul să facă diferite tratamente concomitent sau prin rotație, pentru cel mai bun efect sau pentru a minimiza efectele secundare.

Tratamentul adulților cu psoriazis include atât preparate topice, terapie cu ultraviolete, terapie sistemică non-biologică și terapie sistemică biologică, cât și măsuri de stil de viață care să ajute la gestionarea bolii (evitarea stresului și a infecțiilor streptococice, expunerea controlată la soare, folosirea unor săpunuri pentru piele sensibilă, băi cu sare de la Marea Moartă, utilizarea unui gel pe bază de aloe vera, administrarea de suplimente cu acizi grași Omega 3).

Terapii topice pentru psoriazis

Preparatele topice care pot fi recomandate ca tratament pentru psoriazis includ creme hidratante și emoliente, agenți cheratolitici, steroizi topici, compuși asemănători vitaminei D, gudron de cărbune, ditranol, inhibitori ai calcineurinei, tazaroten.

Fototerapie

Și fototerapia poate fi indicată ca tratament pentru psoriazis. În general, terapia cu ultraviolete este rezervată cazurilor în care produsele topice sunt ineficiente sau este implicată o suprafață prea mare a pielii pentru a trata psoriazisul în mod eficient cu agenți topici. 

Fototerapia se administrează în cabinete din centre specializate, iar un curs de tratament pentru psoriazis va consta de obicei din 2-3 tratamente pe săptămână, un ciclu complet incluzând între 20 și 30 de tratamente. E bine de știut că această terapie nu este eficientă pentru psoriazisul scalpului sau zonele de flexie .

Efectele secundare timpurii includ arsuri solare și erupții cutanate fotosensibile, iar efectele secundare tardive includ îmbătrânirea pielii și cancerul de piele. Necesitatea deplasărilor regulate la un centru de fototerapie poate face această opțiune dificilă pentru unii pacienți, mai ales că efectele benefice pot fi de scurtă durată.

Medicamente sistemice

Dacă terapia topică este ineficientă, psoriazisul este grav și afectează starea fizică, socială sau psihologică a pacientului, iar fototerapia este ineficientă sau contraindicată, pot fi necesare medicamente sistemice (orale sau injectabile) ca tratament pentru psoriazis.

Selectarea medicamentului adecvat este specifică fiecărui pacient în parte, deoarece fiecare agent are propriile riscuri și beneficii. Printre medicamentele prescrise de obicei sunt metotrexatul, ciclosporina, acitretinul, apremilastul, esteri ai acidului fumaric și alte medicamente non-biologice.

Terapii biologice

În caz de psoriazis moderat până la sever în care opțiunile de tratament topic și sistemic au eșuat sau când acestea sunt contraindicate, se recomandă terapiile biologice. Substanțele biologice sunt anticorpi monoclonali sau proteine recombinante care vizează componente specifice ale sistemului imunitar; adesea, aceste tratamente sunt foarte eficiente pentru psoriazis, dar au un preț mare și prescripția este strict reglementată. 

Produsele biologice disponibile în prezent și cele în curs de dezvoltare includ inhibitori ai factorului de necroză tumorală alfa (TNF α), cum sunt infliximab, etanercept,  adalimumab, certolizumab și golimumab, agenți pentru interleukina 17 (IL-17), cum sunt secukinumub, ixekizumab și brodalumab sau interleukina 12 și 23 (IL-12 și IL-23), precum ustekinumab, tildrakizumab, guselkumab și risankizumab.

Biosimilarele (medicamente aproape identice cu un medicament biologic original pentru care a expirat patentul și care pot fi copiate) sunt disponibile la un cost redus. Astfel de variante sunt disponibile pentru infliximab și etanercept, iar altele sunt în curs de dezvoltare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Journal of Investigative Dermatology - IFN-κ Is a Rheostat for Development of Psoriasiform Inflammation
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(21)01452-4/fulltext
1. Studiul „Interferon Kappa Is a Rheostat for Development of Psoriasiform Inflammation”, apărut în Journal of Investigative Dermatology (2021). DOI: 10.1016/j.jid.2021.05.029, autori: Mehrnaz Gharaee-Kermani et al.
DermNet NZ - Treatment of psoriasis
https://dermnetnz.org/topics/treatment-of-psoriasis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0