Tot ce trebuie sa stii despre analizele medicale

Informatii generale despre analizele medicale

- Ce sunt analizele medicale

- Tipuri de analize in functie de tipul de proba

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

     - Analiza lichidelor biologice

          - Analize de sange

          - Analize de urina

          - Analiza lichidului seminal

          - Analiza transpiratiei

          - Analiza lichidului amniotic

          - Analiza secretiilor

     - Analiza tesuturilor

- Tipuri de analize medicale in functie de scopul si tehnica realizarii acestora

     - Analize serologice

          - Analize pentru diagnosticarea infectiilor virale

          - Analize pentru diagnosticarea infectiilor bacteriale

          - Analize pentru diagnosticarea alergiilor

          - Analize pentru diagnosticarea infectiilor parazitare

     - Analize hematologice

     - Analize toxicologice

     - Analize microbiologice

     - Analize microbacteriologice

     - Analize de biologie moleculara

- Interpretarea analizelor

- Exactitatea analizelor

     - Factori ce pot influenta rezultatele analizei

     - Cand si de ce este nevoie de repetarea analizelor

- Institutiile autorizate pentru efectuarea analizelor

- Predarea rezultatelor analizelor catre pacient – reglementari medicale si legislative

- Pastrarea rezultatelor analizelor medicale – reglementari medicale si legislative

Cum se efectueaza analizele medicale

- Pregatirea organismului pentru analize medicale

- Recoltarea probelor pentru analize medicale

- Prelucrarea probelor in laborator

- Recuperarea organismului dupa efectuarea analizelor medicale

Cand si de ce trebuie realizate analize medicale

- De ce sunt necesare analizele medicale

     - Analiza sau monitorizarea starii de sanatate

     - Diagnoza si alegerea unui tratament adecvat

     - Evaluarea unui tratament

     - Monitorizarea evolutiei unei afectiuni

- Analize medicale de rutina

     - De ce sunt importante analizele de rutina

     - Frecventa analizelor de rutina

     - Tipuri de analiza de rutina

- Analize medicale impuse de prevederi legislative sau grupuri socio-profesionale

     - Analize medicale pentru examenul auto

     - Analize medicale pentru casatorie

     - Analize medicale pentru intrarea in colectivitate

     - Analize medicale pentru angajare

     - Alte analize medicale obligatorii

Informatii generale despre analizele medicale

Analizele medicale sunt facute pentru verificarea starii de sanatate, dar si pentru diagnosticarea unei afectiuni, pentru evaluarea severitatii unei boli ori pentru monitorizarea raspunsului pe care organismul il are la un anumit tratament.

Ce sunt analizele medicale

Analizele medicale sunt instrumentele folosite de catre medici in diagnosticarea si tratarea unei afectiuni. De asemenea, acestea sunt folosite si pentru confirmarea abilitatii individului de a face anumite lucruri precum obtinerea unui permis auto, casatoria, integrarea in colectivitate (analize pentru inscrierea copiilor la gradinita) ori donarea de sange. Analizele medicale efectuate la recomandarea medicului se pot deconta, in anumite conditii, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Medicul de familie este cel in masura sa ofere trimitere catre analize.

Tipuri de analize in functie de tipul de proba

In functie de proba recoltata, analizele pot fi de mai multe feluri.

Analiza lichidelor biologice

Lichidele biologice pot fi analizate pentru verificarea anumitor functii ale organismului, precum si pentru obtinerea unor informatii generale despre starea de sanatate a pacientului. Printre lichidele biologice analizate se afla: sangele, urina, lichidul seminal, transpiratia, lichidul amniotic ori secretiile.

Analize de sange

Analizele de sange furnizeaza informatii despre starea de sanatate, scot la iveala infectiile din organism, arata cum functioneaza anumite organe si ofera, de asemenea, informatii despre anumite predispozitii genetice. Analizele de sange se realizeaza in cateva minute si pot fi facute atat in cadrul unui spital, cat si in cadru unui centru de recoltare ori a unei clinici private. Hemoleucograma si hemocultura sunt cele mai folosite analize de sange.

Analize de urina

Analiza de urina este realizata fie in timpul realizarii setului anual de analize, in scop preventiv, fie la recomandarea medicului, pentru descoperirea unor afectiuni precum cele renale, boli ale ficatului ori diabet. La analiza urinei, cei de la laborator pot observa prezenta celulelor albe, celulelor rosii, bacteriilor sau a unor cristale in urina.

Analiza lichidului seminal

Analiza lichidului seminal, adica spermograma, este adesea folosita pentru depistarea problemelor ce tin de infertilitate. Insa spermograma poate scoate la iveala si informatii despre infectiile din organism, despre dezechilibrele hormonale, precum si despre afectiuni precum diabetul ori despre expunerea la radiatii.

Analiza transpiratiei

Analiza transpiratiei furnizeaza informatii in caz de fibroza chistica sau consum de droguri. Nivelul de sodiu, de potasiu, precum si cel al proteinelor este depistat de analiza transpiratiei.

Analiza lichidului amniotic

Analiza lichidului amniotic, cunoscuta si sub denumirea de amniocenteza, este o analiza ce presupune recoltarea lichidului amniotic din uter. Prin intermediul acestei analize se detecteaza anumite defecte din nastere, afectiuni genetice precum si anormalitati cromozomiale ale fatului. Pentru depistarea bolilor genetice si a anormalitatilor cromozomiale, amniocenteza se realizeaza intre saptamana a 15-a a sarcinii si saptamana cu numarul 20. Dupa 32 de saptamani de sarcina, amniocenteza evalueaza dezvoltarea plamanilor. Daca se suspecteaza o infectie, amniocenteza se va realiza in repetate randuri, la un interval de 14 zile. Amniocenteza este recomndata tuturor femeilor de peste 35 de ani care sunt insarcinate.

Analiza secretiilor

Si secretiile sunt supuse testarii pentru obtinerea unor informatii de pret cu privire la starea pacientului. Se realizeaza analiza secretiilor vaginale, analiza secretiilor nazale, analiza secretiilor faringiene (exsudat faringian), analiza secretiilor uretrale sau chiar oculare.

Analiza tesuturilor

Analiza tesuturilor este extrem de importanta atat pentru diagnosticare, cat si pentru stabilirea celui mai potrivit tratament. Analiza histopatologica se realizeaza in urma recoltarii tesutului (prin intermediul unei biopsii), care este apoi trimis la laborator si analizat de catre un medic anatomopatolog.

Tipuri de analize medicale in functie de scopul si tehnica realizarii acestora

Analizele medicale pot fi clasificate si in functie de tehnica realizarii, precum si in functie de scopul cu care au fost recomandate de catre medic.

Analize serologice

Analizele serologice sunt cele care identifica anticorpii din serul testat. Cu toate ca exista mai multe tehnici de laborator folosite pentru realizarea acestor analize, toate tehnicile au un lucru in comun: se concentreaza pe proteinele produse de sistemul imunitar. Analizele serologice cu rezultate anormale pot identifica o afectiune, insa pot de asemenea sa arate si expunerea in trecut la un anumit antigen. Si afectiunile autoimune sunt depistate in urma realizarii unor analize serologice.

Analize pentru diagnosticarea infectiilor virale

Banala hemoleucograma, unul dintre cele mai comune teste de sange, poate ajuta la diagnosticarea unei infectii virale

Analize pentru diagnosticarea infectiilor bacteriale

Tot hemoleucograma este folosita si pentru diagnosticarea infectiilor de natura bacteriana.

Analize pentru diagnosticarea alergiilor

Testele alergeni IgE specifice ajuta in procesul de diagnosticare a alergeriilor, indicand totodata si alergenii la care individul este sensibil. Cele mai comune manifestari ale alergiilor sunt: astmul alergic, rinita alergica, alergia alimentara si dermatita atopica ori alergia la intepatura unei anumite insecte. 

Analize pentru diagnosticarea infectiilor parazitare

Infectiile parazitare pot fi, de asemenea, depistate prin analizele serologice, prin identificarea anticorpilor produsi de infectia parazitara. Astfel, medicul poate depista parazitul care a produs infectia. 

Analize hematologice

Analizele hematologice ofera informatii de pret cu privire la sange si la componentele care se regasesc in acesta. Testele hematologice ajuta la diagnosticarea anemiei, a infectiilor, a hemofiliei, a problemelor de coagulare a sangelui precum si a leucemiei. In cadrul analizelor hematologice se testeaza valorile hematocritului (n.r. globulele rosii din sange), hemoglobina, numarul de hematii, numarul de globule albe, de trombocite, precum si timpul de coagulare a sangelui.

Analize toxicologice

Analizele toxicologice evalueaza nivelul de toxicitate al unor substante care se regasesc in organism. Printre substantele toxice care sunt depistate la analizele toxicologice se afla: aluminiu, arseniu, argint, cupru, nichel, plumb sau mangan.

Analize microbiologice

Analizele microbiologice sunt realizate prin examinare la microscop a sangelui, a materiilor fecale, a urinei, dar si a secretiilor din nas, gat si urechi. Scopul analizelor microbiologice este acela de a depista microbii care cauzeaza infectii acute si cronice.

Analize microbacteriologice

Analizele microbacteriologice depisteaza bacteriile care stau la baza declansarii unor afectiuni in organism.

Analize de biologie moleculara

Analizele de biologie moleculara, adica cele bazate pe ADN, evalueaza mecanismele biologice de la nivel molecular. Aceste analize sunt folosite pentru genotiparea unor virusuri, pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala, pentru stabilirea ADN-ului si ARN-ului viral in hepatita, precum si pentru depistarea unor mutatii. Analizele de biologice moleculara sunt folosite, de asemenea, pentru confirmarea paternitatii.

Interpretarea analizelor

Cel mai in masura sa interpreteze rezultatele analizelor este fie medicul de familie, fie medicul specialist. Poti verifica, pana la consultul de specialitate, valorile anormale pentru a iti face o idee despre semnificatia acestora, insa medicul este singurul care poate stabili diagnosticul corect si care poate recomanda un tratament adecvat.

Exactitatea analizelor

In general, rezultatelor analizelor sunt destul de exacte, insa pot exista situatii in care acestea sa fie deformate de anumiti factori. Intr-o asemenea situatie, medicul poate cere repetarea analizelor la un interval de timp.

Factori ce pot influenta rezultatele analizei

Exista anumiti factori care pot influenta rezultatele analizelor. De pilda, consumul de mancare, consumul de alcool sau de cafea cu cateva ore inainte de realizarea analizelor poate modifica in mod semnificativ rezultatele analizelor. De asemenea, si activitatile fizice intense practicate inainte de analize, ori administrarea unor medicamente pot afecta rezultatele analizelor.

Este recomandat ca analizele sa fie facute dimineata, pe stomacul gol, dupa ce ati respectat urmatoarele reguli:

• Nu se consuma alcool cu o seara inainte de analize

• Nu se practica sport in dimineata respectiva

• Nu se fumeaza si nu se consuma cafea inainte de recoltare

• Pacientul se va odihni suficient inainte de recoltare, astfel incat nivelul de cortizol si alti hormoni sa nu fie afectat de lipsa somnului

Cand si de ce este nevoie de repetarea analizelor

Medicul este cel care poate cere repetarea analizelor. Acest lucru se intampla fie pentru a verifica rezultatele unui tratament administrat, fie pentru a observa evolutia unei afectiuni ori pentru a se lamuri cu privire la anumite valori care ii trezesc suspiciuni.

Institutiile autorizate pentru efectuarea analizelor

Analizele medicale se pot efectua, in Romania, in institutii de stat sau in laboratoare particulare, specializate. Medicul de familie iti poate oferi atat lamuriri cu privire la acest aspect, cat si o trimitere.

Predarea rezultatelor analizelor catre pacient – reglementari medicale si legislative

Rezultatele analizelor vor fi inmanate numai pacientului si medicului acestuia. Confidentialitatea starii de sanatate este reglementata prin lege. Pacientul are dreptul la confidentialitate in ceea ce priveste rezultatele analizelor.

Pastrarea rezultatelor analizelor medicale – reglementari medicale si legislative

Rezultatele analizelor medicale vor fi pastrate in dosarul fiecarui pacient, devenind parte a istoricului medical al acestuia. Medicul de familie va avea toate rezultatele analizelor medicale realizate de pacient de-a lungul timpului. Rezultatele analizelor medicale se schimba in timp, de aceea rezultatele analizelor facute in trecut nu pot fi folosite pentru diagnosticare sau stabilirea unui tratament, ci strict cu scop informativ, pentru observarea evolutiei in timp a conditiei medicale.

Cum se efectueaza analizele medicale

Analizele medicale sunt efectuate de catre o asistenta sau orice alt cadru medical avizat. Acestea sunt realizate in cadrul unei institutii publice sau in cadrul unei clinici private, in urma unei programari prealabile. In functie de analiza pe care o efectuezi, poate fi necesar sa suporti anumite conturi nedecontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Pregatirea organismului pentru analize medicale

In functie de analizele medicale efectuate, e posibil sa fie necesar sa iti pregatesti organismul respectand cateva reguli inainte de recoltarea probelor. Medicul tau te va sfatui cu privire la aceste proceduri si la pregatirea necesara.

De pilda, inainte de recoltarea sangelui, poate fi nevoie de un post alimentar de 8-12 ore, de aceea medicul recomanda in general ca analizele sa fie facute dimineata, pe stomacul gol. Nu e recomandat nici consumul de cafea inainte de analizele de sange intrucat rezultatele pot fi afectate.

Pentru analiza urinei, e nevoie sa se recolteze acasa, dimineata, prima urina dupa ce zona intima a fost spalata si stearsa corespunzator.

In ceea ce priveste spermograma, pregatirea pentru analiza implica abstinenta sexuala cu 2-7 zile inainte de recoltare. Cere informatii medicului tau sau celor de la laborator cu privire la pregatirea pentru analizele pe care le vei efectua.

Recoltarea probelor pentru analize medicale

Unele probe pot fi recoltate acasa, iar apoi duse la laborator. In acesta categorie intra probele de urina si probele de materii fecale. Exista insa si situatii in care probele biologice pot fi recoltate numai de catre personalul medial avizat, in cadrul unui laborator - recoltarea de sange, exsudatul nazofaringial ori secretiile vaginale. 

Prelucrarea probelor in laborator

Dupa recultare, probele sunt prelucrate in laborator, conform unor tehnici speciale, in functie de testele care se fac. 

Recuperarea organismului dupa efectuarea analizelor medicale

Dupa efectuarea analizelor medicale, organismul nu are nevoie de vreo strategie anume de recuperare, acesta dispune de toate mecanismele pentru a se recupera pe cont propriu. Este recomandat insa sa nu se amane consumul de mancare dupa recoltarea de sange pentru a reduce riscul de instalare a hipoglicemiei.

Cand si de ce trebuie realizate analize medicale

Analizele medicale sunt recomandate de medic atat in scop preventiv, cat si in scop curativ. Acestea au rolul de a identifica o potentiala problema inainte ca aceasta sa se instaleze si sa provoace simptome. De asemenea, analizele pot ajuta si la diagnosticarea unei afectiuni deja instalate, care prezinta simptome.

De ce sunt necesare analizele medicale

Exista mai multe situatii in care medicul recomanda un set de analize.

Analiza sau monitorizarea starii de sanatate

Monitorizarea starii de sanatate este unul dintre principalele motive pentru care sunt recomandate analizele. Fie ca pacientul este sanatos, fie ca sufera deja de una sau mai multe afectiuni, este important ca medicul sa ii monitorizeze in mod regulat starea de sanatate.

Diagnoza si alegerea unui tratament adecvat

Diagnoza si alegerea tratamentului pot fi, de asemenea, motive pentru care sunt necesare analizele medicale. Atunci cand pacientul se prezinta la medic cu anumite simptome, primul lucru pe care specialistul il va face dupa realizarea unui examen fizic si a anamnezei, consta in recomandarea unor analize medicale. Analizele il vor ajuta pe medic sa identifice problema, poate chiar si cauza acesteia. Astfel, poate recomanda un tratament care sa vindece afectiunea.

Evaluarea unui tratament

Dupa recomandarea si administrarea tratamentului recomanat de medic, va fi necesara repetarea analizelor pentru evaluarea eficacitatii tratamentului. Rezultatele analizelor vor indica raspunsul pe care organismul il are la tratament.

Monitorizarea evolutiei unei afectiuni

In functie de afectiunea diagnosticata, medicul va recomanda, la un anumit interval, un alt set de analize pentru monitorizarea evolutiei bolii. Astfel, acesta va stabili care sunt urmatorii pasi, daca tratamentul trebuie schimbat ori daca afectiunea este chiar vindecata si nu mai e necesara nicio procedura medicala.

Analize medicale de rutina

Analizele medicale de rutina au rol preventiv si sunt facute anual cu scopul de a identifica posibile infectii ori afectiuni comune precum anemia, dislipidemia sau bolile renale. Este recomandat ca adultii sa isi faca anual un set de analize de rutina, chiar daca nu sufera de nicio problema de sanatate.

De ce sunt importante analizele de rutina

Rolul analizelor de rutina este extrem de important intrucat acestea pot ajuta la identificarea unor tulburari si la diagnosticarea timpurie a unor afectiuni. Diagnosticarea timpurie inseamna tratarea eficienta a unor afectiuni, deci reducere riscului aparitiei complicatiilor. Iata ce analize sunt decontate pentru persoanele asigurate de CNAS.

Frecventa analizelor de rutina

Este recomandat sa ne facem analizele de rutina cel putin o data pe an.

Tipuri de analiza de rutina

Printre analizele de rutina pe care e indicat sa le facem anual se afla urmatoarele:

• Hemograma

• Transaminazele

• Bilirubina

• Coagulograma

• Profilul lipidic (trigliceride si colesterol)

• Sumar de urina

• Coprocultura

Ecografia abdominala

• Testul Babes-Papanicolau

• EKG

Analize medicale impuse de prevederi legislative sau grupuri socio-profesionale

Exista o serie de analize medicale impuse de prevederile legislative sau de grupuri socio-profesionale, al caror scop este de a demonstra capacitatile fizice a unui individ de a intreprinde anumite actiuni, precum si de a confirma faptul ca pacientul nu sufera de afectiuni contagioase.

Analize medicale pentru examenul auto

Analizele medicale necesare pentru exameul auto au rolul de a certifica abilitatea individului de a conduce. Pentru a dovedi ca este apt sa conduca, individul trebuie sa fie supus, potrivit reglementarilor legale, unor teste de medicina interna, de ortopedie, neurologie, oftalmologie, ORL si psihiatrie.

Analize medicale pentru casatorie

Analizele medicale prenuptiale sunt obligatorii pentru realizarea cununiei civile. Acestea trebuie facute cu 14 zile inainte de evenimentul in sine pentru a fi luate in considerare. Altfel, Oficfiul Starii Civile nu poate oficializa cununia. Analizele medicale necesare pentru casatorie sunt: radiografia pulmonara (pentru depistarea TBC), analizele pentru depistarea sifisului si SIDA. Aceste analize sunt necesare intrucat afectiunile mentionate afecteaza atat sanatatea cuplului, cat si pe cea a unui copil, daca cei doi hotarasc sa isi mareasca familia.

Analize medicale pentru intrarea in colectivitate

Analizele medicale pentru intrarea in colectivitate sunt recomandata in momentul inscrierii copilului la gradinita sau la scoala. Din punct de vedere legal, acestea nu mai sunt obligatorii, insa sunt inca recomandate pentru reducerea riscurilor de raspandire a afectiunilor contagioase. Analizele medicale pentru intrarea in colectivitate sunt exsudatul nazo-faringian si examenul coproparazitologic.

Analize medicale pentru angajare

La angajare, individul este supus unui examen medical efectuat in cadrul medicinii muncii. Acest examen medical consta in: anamneza medicala, examen general, analize clinice si paraclinice (consult oftalmic, analize de laborator, EKG, etc).

Alte analize medicale obligatorii

Alte analize medicale obligatorii sunt cele din timpul sarcinii, la femei. In functie de trimestrul sarcinii, se vor efectua analizele obligatorii. La inceputul sarcinii, analizele medicale obligatorii pentru viitoarele mamici includ: ecografie, test Papanicolau, analiza urinei, analize de sange (grupa de sange, Rh, hhemoleucograma, glicemie si nu numai). Alte analize obligatorii in timpul sarcinii sunt testele care identifica sifilisul, virusul HIV, virusul hepatitic B sau virusul heptitic C, intrucat acestea pot afecta fatul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1