Torticolis: cauze, simptome si tratament

Torticolis este denumirea medicala pentru gatul intepenit, afectiune caracterizata de durere si dificultate la miscarea gatului in timp ce se doreste intoarcerea capului. Poate aparea si durerea de cap ori de umar sau brat. Persoana care sufera de torticolis isi intoarce tot corpul atunci cand vrea sa isi intoarca numai capul, asta pentru ca durerea de gat nu ii permite sa faca rasucirea.

Torticolisul apare fie dimineata, la trezirea din somn, fie pe parcursul zilei, in timpul unei activitati foarte solicitante precum mutarea mobilei. De regula, afectiunea dispare de la sine dupa cateva zile, insa modul in care actionezi poate agrava sau, dimpotriva, ameliora simptomele neplacute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauzele aparitiei torticolisului

Cea mai comuna cauza a aparitiei torticolisului este incordarea musculara ori rasucirea tesuturilor moi. Muschiul levator scapule este cel care conecteaza coloana cervicala cu umerii. Nervii care controleaza acest muschi sunt amplasati la nivelul discurilor vertebrale C 3 si C4.  Din cauza unor activitati solicitante, acesti nervi pot declansa “intepenirea” muschiului levator scapule si asa apare torticolisul.

Iata care sunt cele mai comune cauze ale intepenirii gatului:

 • Dormitul intr-o postura nefireasca pentru gat
 • Caderile sau loviturile care forteaza capul sa se intoarca intr-o parte
 • Intoarcerea repetata a capului intr-o parte in timpul unor activitati precum inotul
 • Statul cu gatul intr-o postura nefireasca pentru o perioada indelungata (spre exemplu: statul in fata calculatorului cu ceafa incordata)
 • Anxietate sau stres prelungit, care determina tensionarea cefei

Exista si motive mai grave pentru care apare torticolisul, insa aceste situatii sunt foarte rare:

 • Hernia de disc cervicala
 • Boala degenerativa a discului intervertebral
 • Osteoartrita cervicala

Daca durerea musculara si incapacitatea de a intoarce capul sunt insotite de dureri puternice de cap si febra, apeleaza de urgenta de ajutor medical intrucat e posibil sa fie vorba despre o meningita, iar medicul este singurul in masura sa puna diagnostic si sa prescrie un tratament.

 

 

Simptome torticolis

 • Durere la nivelul muschilor care fac legatura dintre ceafa si umeri
 • Incapacitatea de a rasuci capul
 • Durere la nivelul umerilor
 • Incapacitatea de a misca umerii
 • Durere de cap

Tratament torticolis

Daca este vorba despre un torticolis banal, acesta se va vindeca de la sine. Poti accelera vindecarea sau poti ameliora simptomele facand cateva lucruri simple precum:

Odihna – daca inotul sau alte activitati fizice au declansat torticolisul, e indicat sa iei o pauza si sa te odihnesti cateva zile.

Comprese calde/ reci – compresele, fie ele calde sau reci, grabesc vindecarea torticolisului reducand inflamatia. Daca resimti dureri puternice in zona respectiva, compresele cu gheata sunt recomandate pentru ca reduc inflamatia. Pe de alta parte, daca durerile nu sunt prea mari dar nici nu dispar, compresele calde sunt de ajutor intrucat stimuleaza circulatia sanguina in zona respectiva.

Medicamente antiinflamatoare – medicamentele antiinflamatoare precum cele pe baza de ibuprofen pot fi de mare ajutor intrucat nu numai ca reduc inflamatia, insa calmeaza si durerea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stretchingul – pe masura ca incordarea iti permite sa intorci usor capul, iti vor prinde bine o serie de exercitii usoare de stretching. Ideal ar fi sa apelezi la ajutorul unui kinetoterapeut.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0