Terapia de deprivare androgenica si cresterea riscului cardiovascular la pacientii cu cancer de prostata

Cancerul de prostata este cel mai frecvent diagnosticat cancer si cel de-al doilea in ceea ce priveste mortalitatea. In Statele Unite se estimeaza pentru anul viitor un numar de peste 3 milioane supravietuitori ai cancerului de prostata cu o tendinta progresiva de crestere a numarului acestora.

Datorita evolutiei in general indolente, lent progresive, precum si datorita functionarii programelor de screening, dar si achizitiilor terapeutice recente, majoritatea deceselor nu sunt atribuite cancerului. In particular, datorita prevalentei afectiunilor cardiovasculare preexistente sau nou instalate, boala ischemica cardiaca ramane principala cauza de deces la pacientii cu cancer de prostata.

Cancerul de prostata necesita testosteron pentru crestere si metastazare. Ca urmare, terapia de deprivare androgenica, odata cu scaderea semnificativa a nivelului seric de testosteron, contribuie la scaderea ritmului de crestere neoplazica. Terapia antiandrogenica este o terapie uzuala in cancerul de prostata avansat sau metastatic. De asemenea, in ciuda evidentelor clinice minimale, aceasta terapie este folosita din ce in ce mai mult si in cancerele localizate.
 
Newsletter DOC dedicat

In ultimii ani, incidenta cancerelor de prostata localizate a crescut la nivel mondial, ca urmare a screeningului, prin determinarea valorilor PSA la barbatii de peste 50 de ani, situatie neintalnita din pacate in tara noastra. In Romania, un procent important de pacienti este diagnosticat in continuare intr-o situatie avansata sau metastatica, situatie in care terapia antiandrogenica reprezinta principala veriga terapeutica. Terapia de deprivare androgenica este insotita de efecte secundare, multe dintre ele inerente, printre care disfunctia erectila, diabet, scaderea densitatii osoase, atrofie musculara, tulburari ale functiei cognitive, etc.

Studii de ultima ora ridica problema conexiunii intre riscul mai mare de afectiuni cardiovasculare si terapia de deprivare androgenica, cu o crestere de peste 40% a riscului acestora la pacientii cu cancer prostata si care au fost supusi terapiei de deprivare hormonala. Ramane insa o dilema daca terapia de deprivare determina efectiv afectiuni cardiovasculare sau pur si simplu agraveaza un status preexistent. Cu toate acestea, pacientii supusi terapiei de deprivare si care nu au avut o suferinta cardiovasculara preexistenta, prezinta un risc de insuficienta cardiaca de peste 70%. Pe de alta parte, pacienti cu afectiuni cardiovasculare preexistente prezinta o crestere de peste 40% a riscului de aritmii precum si a tulburarilor de conducere.

Mecanismele legaturii intre nivelul scazut de testosteron si riscul afectarii cardiovasculare nu sunt pe deplin cunoscute. In principal, scaderea nivelului seric al testosteronului creste indexul de masa corporala prin acumulare de tesut gras, factor de risc unanim cunoscut pentru bolile cardiovasculare. Pe de alta parte, pacientii supusi deprivarii androgenice, prezinta adesea dislipidemie, cresterea nivelului seric ai diversilor factori proinflamatori, cresterea rezistentei la insulina si scaderea tolerantei la glucoza si un status metabolic general similar sindromului metabolic (sindrom caracterizat prin cresterea nivelului seric al HDL-lipoproteine cu densitate crescuta). Aceste modificari pot accelera ateroscleroza sistemica si predispune la afectiuni coronariene. Pe de alta parte, terapia de deprivare se asociaza cu un risc mai mare de evenimente tromboembolice atat arteriale cat si venoase. Nu exista o legatura concreta intre terapia de deprivare si nivelul tensiunii arteriale.

Masurile care trebuie luate pentru a preveni riscul cardiovascular la pacientii cu cancer de prostata supusi terapiei de deprivare androgenica pot fi grupate sub forma unei nomograme de tip ABCDE unde A inseamna profilaxia tromboembolismului prin utilizarea antiagregantelor standard de tipul aspirinei acolo unde acest lucru este posibil, B (blood pressure) inseamna controlul adecvat al tensiunii arteriale, C (cholesterol and cigarettes) inseamna scaderea nivelului colesterolului seric si mentinerea acestuia la nivelul seric de normalitate precum si renuntarea la fumat, D (diet & diabetes) inseamna controlul greutatii si profilaxia diabetului zaharat si E (exercise), promovarea miscarii si a exercitiilor fizice.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0