Sunt suplimentele cu melatonina intr-adevar eficiente impotriva insomniilor?

Daca luati suplimente de melatonina pentru a dormi, tineti cont de urmatoarele: raportul unui nou studiu arata ca multe branduri sunt etichetate incorect, continand o cantitate mult mai mare sau mai mica de hormon care favorizeaza somnul decat cea mentionata.

In plus, conform unei analize de laborator, opt din 31 de suplimente de melatonina contin cantitati considerabile de serotonina, medicament folosit pentru a trata afectiunile neurologice. „Nu exista nicio preocupare privind siguranta”, a declarat co-autorul studiului Praveen Saxena de la Universitatea Guelph din Ontario, Canada. Acesta se afla la conducerea Institutului de Cercetare Gosling pentru Conservarea Plantelor din cadrul universitatii.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta care au analizat suplimentele de hormon care favorizeaza somnul achizitionate in Canada sustin ca mai mult de 70% din acestea au fost etichetate gresit. Cu alte cuvinte, medicamentele nu contineau nici macar 10% din cantitatea mentionata pe prospect. Conform cercetatorilor, continutul de melatonina a variat, fiind cu 83% si chiar cu 478% mai mic decat cel indicat pe prospect. Si chiar si esantioanele prelevate din loturi diferite ale aceluiasi brand de suplimente au variat, ajungand pana la 465%, dupa cum au precizat autorii studiului. 

Constatarile sunt ingrijoratoare, a spus Josiane Broussard, bursier la departamentul de fiziologie integrativa al Universitatii din Colorado. „Este destul de infricosator ca a existat o variabilitate atat de mare intre ceea ce aparea pe prospect si continutul real, asa ca este foarte important ca informatiile sa fie facute publice”, a mai adaugat aceasta.

Melatonina este un hormon natural care contribuie la mentinerea ciclului zilnic de somn si stare de veghe, deoarece nivelul hormonului creste noaptea si scade dimineata. Suplimentele de melatonina au fost indelung promovate ca ajutor nemedicinal pentru somn sau ca modalitate de recuperare dupa decalajul de fus orar. 

Potrivit Centrului National pentru Statistici de Sanatate din Statele Unite peste 3 milioane de americani iau melatonina. Dar, intrucat este considerata mai degraba un supliment alimentar decat un medicament, nu se supune reglementarilor Autoritatii pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor din Statele Unite.

Cercetarile anterioare au sugerat ca melatonina se poate degrada in functie de depozitare si conditii de transport, prin urmare, continutul variabil „nu a fost chiar surprinzator”, a declarat Saxena. „Ceea ce ne-a surprins a fost prezenta serotoninei”, a mai spus acesta. „Fiind o substanta controlata, nu ne-am asteptat sa apara in produse.” Suplimentele de serotonina imita substanta chimica cu acelasi nume de la nivelul creierului. Conform autorilor studiului, administrarea in necunostinta de cauza poate conduce la efecte adverse grave.

Saxena a precizat ca au testat doar nivelul de serotonina pentru ca „in laboratorul nostru, metoda folosita pentru analizarea melatoninei este folosita si pentru analizarea serotoninei”. Ramane neclar cum a ajuns serotonina in suplimente, a spus Saxena, desi a speculat ca ar putea sa fie vorba despre un „produs secundar” neintentionat sau chiar „prezent in mod natural.” Cele 31 de suplimente testate au fost achizitionate in farmacii si magazine alimentare din Canada. Acestea au provenit de la 16 branduri farmaceutice, sub forma lichida, de capsule si tablete. Continutul tuturor a fost supus unei analize complicate.

Pentru consumatorul obisnuit, rezultatele ar putea sa sugereze ca melatonina este ineficienta, in cazul in care concentratia este mai mica decat cea preconizata, a declarat Saxena. Dar consumatorii care iau alte medicamente (precum antidepresivele) sau care sufera de anumite afectiuni medicale ar putea sa se expuna unui risc mai ridicat daca iau un medicament contaminat sau cu o concentratie prea mare, a mai adaugat Saxena. Concluzia: „Orice persoana care intentioneaza sau care ia in prezent suplimente alimentare trebuie sa discute cu medicul, alti profesionisti din domeniul sanatatii si cu surse certificate de informatii” a mai spus Saxena.

 

 

Ca reactie la publicarea studiului, un reprezentant din industria suplimentelor alimentare a subliniat ceea ce acesta a calificat drept bilantul in materie de siguranta al melatoninei. „Melatonina este un supliment alimentar popular si de incredere, aparut pe piata cu mult timp in urma, fiind un instrument sigur si avantajos pentru milioane de americani care incearca sa-si rezolve problemele cu somnul pe termen scurt”, a declarat Duffy MacKay. Acesta este vicepresedintele departamentului stiintific si de reglementare al Consiliului privind Nutritia Responsabila. Legislatia americana prevede ca producatorii trebuie sa testeze produsele finite ale tuturor suplimentelor alimentare. „Doar prin respectarea legii poate fi prevenita variabilitatea identificata in urma studiului pentru ca produsele sa poata fi consumate in siguranta de peste 170 de milioane de americani in fiecare an”, a precizat acesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Consiliul „sprijina actiunile de punere in aplicare a legii impotriva companiilor care nu doresc sa respecte reglementarile privind suplimentele alimentare” a mai adaugat MacKay. Acesta i-a sfatuit pe consumatori sa „incerce sa cumpere de la retaileri sau branduri pe care le cunosc si in care au incredere.”
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0