Soluții naturiste pentru herpesul bucal

Herpesul bucal este o afecțiune inofensivă, fără complicații pentru sănătate, dar este una dureroasă și inestetică. În plus, există numeroase soluții naturiste, pe lângă medicamentele antivirale, pe care poți conta pentru a scăpa rapid și eficient de herpes. 

Uleiuri esențiale pentru remedierea simptomelor herpesului bucal 

Anumite uleiuri esențiale pot fi de real ajutor în tratamentul incipient al herpesului, promovând vindecarea și regenerarea suprafeței de piele și buză afectate. 

În acest sens, uleiurile esențiale recomandate sunt:

  • uleiul de arbore de ceai
  • uleiul de cimbru
  • uleiul de eucalipt
  • uleiul de ravintsara
  • uleiul de niaouli
[{ads-medicina-alternativa-first}]

Toate aceste uleiuri au proprietăți antibacteriene și antivirale și pot fi aplicate pe suprafața afectată pentru a opri infecția herpectică de a se extinde și pentru a accelera procesul de reparare al pielii. În plus, aceste uleiuri pot reduce timpul de manifestare al infecției, tocmai datorită acțiunii bactericide puternice. 

Tratamente naturale pentru accelerarea vindecării herpesului bucal și stimularea imunității

Cercetările în domeniu indică 2 plante cu acțiune dovedită împotriva herpesului bucal, și anume menta chiparosul. Așadar, te poți orienta spre o cremă sau loțiune pe bază de extract de mentă, pe care să o aplici topic de 2-4 ori pe zi, direct pe zona afectată. Extractul de chiparos se poate găsi sub formă de loțiune fluidă, adesea combinat cu extract de echinaceea iar, în funcție de tipul de preparat, se poate ingera (câte o linguriță pe zi, timp de 15 zile, ca formă de prevenție) sau se poate aplica topic, pe zona afectată. 

Atât menta, cât și chiparosul susțin imunitatea, ceea ce înseamnă erupții de herpes mai puțin frecvente și accelerarea vindecării țesutului lezat.    

Soluții homeopatice, ușor de preparat acasă 

O soluție simplă și eficientă, pe care o poți face acasă, este să aplici, cu ajutorul unui bețișor de urechi, o cantitate mică de bicarbonat de sodiu transformat în pastă, cu puțină apă, direct pe leziune. Poți repeta procesul câteva zile la rând, o dată pe zi, până când herpesul începe să se usuce și să se micșoreze. 

Oțetul de mere este, de asemenea, eficient în tratamentul herpesului bucal. Pentru această opțiune, vei avea nevoie de o soluție formată din 1 parte de oțet de mere și 3 părți de apă călduță. Din acest amestec poți aplica, de câteva ori pe zi, direct pe leziune, până la vindecarea completă a herpesului. 

Usturoiul, atât luat ca atare (un cățel tăiat in două) sau sub formă de pastă (un cățel de usturoi pisat) este o soluție deosebit de utilă datorită proprietăților antivirale și antimicrobiene. Se ia, fie o jumătate proaspăt tăiată dintr-un cățel de usturoi, fie un strop de pastă cu ajutorul unui bețișor de urechi, și se aplică direct pe leziune. Se repetă procedura zilnic, până la vindecarea completă a erupției. 

Schimbări de alimentație pentru reducerea frecvenței erupțiilor de herpes bucal

Anumite persoane se confruntă cu erupții frecvente de herpes bucal, undeva între 4 și 6 erupții pe an, caz în care se poate apela la un tratament antiviral pentru herpes sau se poate încerca integrarea anumitor alimente în dieta de zi cu zi, care pot face diferența în ceea ce privește frecvența erupțiilor. Așadar, este recomandat să introduci cât mai multe legume bogate în antioxidanți în alimentație, precum conopidă, spanac, varză kale și roșii. Pe lângă antioxidanți, aceste legume sunt bogate în arginină, un aminoacid important în diminuarea riscului de apariție a herpesului bucal. 

Acizii grași de tip Omega-3 sunt esențiali într-o alimentație sănătoasă, și pot susține sistemul imunitar, mai ales în lupta împotriva afecțiunilor inflamatorii, cum este și herpesul de tip 1. Somonul, macroul, semințele de in și cele de chia sunt bogate în acest tip de acizi grași. Suplimentele pe bază de omega-3 sunt, de asemenea, foarte eficiente. Nu în ultimul rând, vitamina C este un aliat redutabil în lupta contra infecțiilor inflamatorii, așadar este bine să consumi alimente precum ardei grași, portocale, lămâi, kiwi, mango, căpșuni și papaya pentru a te bucura din plin de beneficiile acestei vitamine. Un supliment de bază de vitamina C este, de asemenea, util.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Sante Magazine - Les solutions naturelles pour lutter contre l'herpès labial
https://www.santemagazine.fr/sante/maladies/maladies-infectieuses/maladies-virales/les-solutions-naturelles-pour-lutter-contre-lherpes-labial-171992
Healthline - Try This: 37 Home Remedies for Herpes Simplex Virus-1 and -2
https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/home-remedies-for-herpes

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2