Sigilarea dentara, metoda de prevenire a cariilor

Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare. Organizatia Mondiala a Sanatatii o recomanda alaturi de fluorizarea generala si locala, igiena oro-dentara si igiena alimentara.

Sigilarea se face atat la dintii temporari (de lapte) dar, mai ales, la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt complet. Metoda se aplica in special pe dintii definitivi in intervalul de varsta 6-15 ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Suprafata fiecarui dinte este formata din smaltul dentar care, in principiu, este o suprafata neteda si neretentiva (adica nu retine alimentele si implicit bacteriile). Anumiti dinti, in special molarii si premolarii, prezinta pe suprafata lor ocluzala (suprafata cu care se realizeaza efectiv masticatia) un asa-numit relief ocluzal.

Pentru a se putea realiza masticatia, relieful ocluzal nu este plan, ci prezinta cuspizi (pe care ii putem asemana cu niste dealuri), fosete si santuri (asemanate cu niste vai).

Partea mai putin pozitiva a acestui relief este faptul ca retentioneaza bacterii si in timp cauzeaza carii. Cu cat relieful este mai pronuntat, cu atat este mai retentiv.

Sigilarea dentara inchide ermetic santurile si fosetele dintilor laterali si in acest fel bacteriile nu mai au unde sa se cantoneze. Dintii care urmeaza sa fie sigilati trebuie sa fie sanatosi, fara leziuni carioase.

De asemenea, sigilarea nu tine locul igienei. Igiena dentara trebuie facuta in mod normal, ca inainte de sigilare.

Sigilarea este o manopera non-invaziva, nu implica „pilirea" dintilor, ci doar aplicarea unei paste speciale (care poate fi de diferite culori, in functie de preferintele pacientului).

Dintii sigilati trebuie controlati periodic de catre medicul dentist, ideal la fiecare 6 luni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce cu pana la 80%.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0