Semne de boală care se observă la nivelul feței

Ochii îngălbeniți, buzele crăpate, o iritație în jurul nasului sunt numai câteva semne care apar la nivelul feței și care indică faptul că există o problemă de sănătate.

Buze crăpate

Toată lumea are din când în când buze crăpate și uscate, mai ales dacă este foarte frig sau foarte cald. Balsamurile de buze pot fi de ajutor pentru menținerea umezelii și pentru protecție împotriva factorilor de mediu. Dar, uneori, buzele uscate sunt semnul unei probleme de sănătate, cum ar fi deshidratarea - atunci când corpul nu are suficientă apă, iar alteori pot fi semnul unei reacții alergice sau un răspuns la un medicament, cum ar fi steroizii.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Leziuni

Dacă pe buze sau în jurul lor apar niște vezicule care se rup și dor, acestea sunt cauzate de virusul herpetic de tip 1. Majoritatea persoanelor cu herpes oral au fost infectate în copilărie sau adolescență în urma contactului cu saliva unei persoane bolnave. Odată ce virusul pătrunde în corp, acesta rămâne pentru toată viața. 

Episoadele de herpes apar când persoana care are virusul este răcită, anxioasă, stresată sau stă prea mult la soare fără să folosească balsam de buze cu factor de protecție solară. Leziunile dispar de la sine sau cu creme care pot fi cumpărate de la farmacie fără prescripție medicală. Dacă episoadele sunt frecvente și suprafața cu leziuni prea mare, medicul poate recomanda unele pastile.

Erupție în formă de fluture pe obraji, în jurul nasului

Majoritatea erupțiilor de la nivelul feței nu sunt grave și se îmbunătățesc singure, dar aceasta este neobișnuită, deoarece este un semn comun al lupusului, o boală care face ca sistemul imunitar să atace propriile țesuturi și organe. De asemenea, este posibil ca persoana să se confrunte, pe lângă erupția în formă de fluture, cu rigiditate și dureri articulare și degete albăstrite. Dacă îți apare o erupție de acest tip, mai ales dacă este însoțită și de alte simptome, e indicat să mergi la un consult medical.

Păr crescut în locuri neobișnuite

Creșterea părului în locuri nedorite poate fi normală, dacă e vorba de vârsta înaintată. Pe măsură ce îmbătrânesc, bărbaților le poate crește păr în ureche, iar femeilor în zona bărbiei. Însă, la femeile mai tinere, părul facial poate fi un semn al sindromului ovarului polichistic, o afecțiune care poate scădea șansele unei femei de a obține o sarcină.

Alunițe

Aceste mici pete sau umflături, adesea de culoare închisă nu sunt motive de îngrijorare în cele mai multe cazuri, dar e bine să fie ținute sub supraveghere. Dacă alunițelor existente li se schimbă forma, culoarea, dimensiunea sau dacă apar alunițe noi al căror aspect se schimbă rapid, e necesar un consult dermatologic, pentru a exclude un cancer.

Piele și ochi într-o nuanță de galben

Dacă pielea și albul ochilor devin gălbui, este vorba de icter. Aspectul este legat de momentul în care o persoană are prea multe „deșeuri” în corp, produse când descompune celulele roșii din sânge. Icterul este frecvent - și de obicei inofensiv - la copiii născuți înainte de 38 de săptămâni, deoarece ficatul lor nu este suficient de matur pentru a funcționa așa cum ar trebui. La adulți, icterul poate însemna abuz de alcool, afecțiuni mai grave, cum ar fi infecții virale (hepatită, mononucleoză) sau diverse probleme cu ficatul, vezica biliară sau pancreasul.

Ochi umflați

Spațiul de sub ochi se poate umple cu lichid, ceea ce îi poate face să pară umflați. Vremea fierbinte și umedă poate face corpul să rețină mai multă apă, la fel și lipsa somnului, mâncarea prea sărată și modificările hormonale. Se întâmplă mai des pe măsură ce îmbătrânești, deoarece mușchii care susțin pleoapele se slăbesc. Dacă ochii sunt roșii și ai mâncărimi, poate fi o reacție alergică la alimente, polen, machiaj, parfumuri, un produs de curățare sau o infecție precum conjunctivita.

Pleoapă căzută

Pleoapa căzută, numită ptoză sau blefaroptoză, se poate întâmpla la unul sau la ambii ochi - în cazuri grave, pleoapa poate bloca vederea. O persoană se poate naște cu blefaroptoza sau poate dobândi afecțiunea în timp. De multe ori este inofensivă, dar poate fi un semn al problemelor la nivelul creierului, nervilor sau ochilor. Dacă o persoană se pomenește brusc cu blefaroză, vedere dublă, slăbiciune musculară, probleme la înghițire, acestea pot fi semne ale unui accident vascular cerebral și se va solicita ajutor medical de urgență.

Pete galbene pe pleoape

Aceste umflături galbene în relief pe și în jurul pleoapelor superioare și inferioare poartă numele de xantelasmă. Sunt făcute din colesterol și, cu toate că s-ar putea să te deranjeze estetic aspectul lor, nu sunt periculoase sau dureroase și, de obicei, pot fi eliminate. Dar aceste pete pot fi un semn că ai un risc crescut de a suferi de boli de inimă sau de a face un atac de cord, deci este o idee bună să mergi la un consult medical.

Melasmă

Petele de culoare gri-maro pe față poartă numele de melasmă, problemă care poate fi declanșată de sarcină sau de administrarea anumitor pastile contraceptive. În aceste cazuri, melasma dispare de la sine după ce copilul se naște sau femeia încetează să mai ia anticoncepționalele. În alte cazuri, poate rămâne prezentă mai mulți ani. Dacă te deranjează aspectul petelor, mergi la medic, care îți poate recomanda anumite tratamente.

Pierderea părului, a genelor și a sprâncenelor

Dacă îți pierzi genele sau sprâncenele, împreună cu fire de păr de pe anumite zone ale scalpului, acesta poate fi un semn al unei afecțiuni numite alopecia areata. Se întâmplă atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit foliculii de păr. Nu există nicio modalitate de a preveni această problemă, dar medicul poate recomanda tratamente care să facă părul să crească din nou.

Imobilitatea unei părți a feței

Dacă nu poți mișca o parte a feței sau a corpului, solicită asistență medicală imediat. Dacă nu ai alte simptome, probabil că este vorba despre paralizia Bell, care apare când ceva, de obicei un virus, apasă un nerv care controlează mușchii feței. De asemenea, este posibil să ai dureri în maxilar și în spatele urechii. De obicei, acest tip de paralizie nu este grav, și situația se îmbunătățește în 3 până la 6 luni.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO - Herpes simplex virus
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus
Cleveland Clinic - Adult Jaundice
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15367-adult-jaundice
Mayo Clinic - Lupus
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/symptoms-causes/syc-20365789


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0