Scleroza laterala amiotrofica: cauze, simptome si tratament

Scleroza laterala amiotrofica, cunoscuta peste Ocean si sub denumirea de boala Lou Gehrig, este un cumul de afectiuni neurologice progresive, care cauzeaza disfunctii la nivelul nervilor care controleaza miscarile musculare.

Stephen Hawking a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica la varsta de 21 de ani si, in ciuda prognosticului sumbru oferit de medici, care nu credeau ca va supravietui mai mult de cativa ani, el a trait cu aceasta boala pana la varsta de 76 de ani. In general, pacientii diagnosticati cu scleroza laterala amiotrofica supravietuiesc pe o perioada de 3-5 ani, insa 10% dintre pacienti supravietuiesc chiar si mai mult de 10 ani de la debutul simptomelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta boala afecteaza celulele din creier, dar si pe cele din maduva spinarii, determinand astfel aparitia slabiciunii musculare, pierderea functiilor locomotorii, probleme de respiratie, paralizie si, uneori, si decesul.

Cauze scleroza laterala amiotrofica

Nu se cunosc cauzele aparitiei acestei afectiuni, insa oamenii de stiinta banuiesc ca factorii genetici si cei de mediu pot fi implicati in declansarea bolii.

Simptome scleroza laterala amiotrofica

Simptomele acestei afectiuni pot aparea la orice varsta, insa in general apar atunci cand pacientul are 50-60 de ani. Daca in stadiu incipient semnele si simptomele bolii pot fi trecute cu vederea cu usurinta, pe masura ce boala avanseaza, slabiciunea devine din ce in ce mai evidenta.

Semne si simptome ale sclerozei laterale amiotrofice:

 • Slabiciune la nivelul picioarelor, gleznelor, mainilor
 • Dificultati de coordonare
 • Crampe musculare
 • Incordarea musculara
 • Crampe la nivelul bratelor, umerilor sau limbii
 • Dificultati in mentinerea spatelui drept si a capului sus
 • Labilitate emotionala
 • Modificari cognitive
 • Discurs greu de inteles, probleme de vorbire
 • Dureri
 • Oboseala
 • Dificultati la inghitire si la respiratie (in stadii mai avansate)
 • Probleme cu productia de saliva si mucus.

Diagnosticare scleroza laterala amiotrofica

Scleroza laterala amiotrofica este dificil de diagnosticat cand boala se afla in stadiu incipient. Abia dupa o perioada de observare atenta a pacientului, precum si dupa excluderea unor alte diagnostice, medicul va putea stabili ca este vorba despre scleroza laterala amiotrofica.

Nu exista un test sau o analiza care sa permita diagnosticarea sclerozei laterale amiotrofice, insa medicii pot folosi metode de diagnosticare imagistica, analize de laborator, precum si alte investigatii in vederea depistarii acestei afectiuni.

Tratament scleroza laterala amiotrofica

Nu exista un tratament care sa vindece scleroza laterala amiotrofica, insa se pot folosi o serie de tratamente pentru ameliorarea simptomelor precum si pentru prevenirea complicatiilor ori pentru incetinirea evolutiei sclerozei.

Tratamentul medicamentos pentru aceasta boala este recomandat de medic pentru reducerea crampelor musculare, a rigiditatii, pentru combaterea salivarii excesive, pentru combaterea instabilitatii emotionale, precum si pentru ameliorarea durerilor, a starilor depresive, a insomniilor si a constipatiei.

Fizioterapia, sedintele cu un logoped precum si ajutorul unui nutritionist vor fi de mare folos pacientului care sufera de scleroza laterala amiotrofica. Fizioterapia poate reda mobilitatea musculara si articulara a pacientului care sufera de aceasta boala.

Pe de alta parte, logopedul poate fi de ajutor pacientului care nu mai reuseste sa vorbeasca normal. Nutritionistul poate oferi variante alimentare mai usor de inghitit, astfel incat pacientul sa nu se inece in timp ce mananca.

Pe masura ce boala evolueaza si sistemul respirator este tot mai afectat, poate fi nevoie de ventilatia mecanica pentru ca pacientul sa poata respira in continuare.

Este important ca pacientul sa isi accepte situatia, dar si cei din jur sa il ajute in acest sens. Mentinerea vietii sociale este foarte importanta pentru pacientul care sufera de aceasta afectiune.

Pentru a face lucrurile mai usoare, pacientul trebuie sa invete sa planuiasca in avans anumite activitati, dar si sa ceara ajutorul celor dragi.

Un psiholog il poate ajuta atat pe pacientul care primeste un asemenea diagnosticat, cat si pe cei apropiati lui.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0