Alimentatia pacientului diagnosticat cu scleroza multipla

Scleroza multipla este o afectiune cronica, de natura neurologica, care afecteaza creierul, maduva spinarii dar si nervii optici. In momentul instalarii sclerozei multiple, informatiile nu mai circula in mod corespunzator de la creier catre corp si nici invers.

Sistemul imunitar al pacientului cu scleroza multipla ataca stratul protector al fibrelor nervoase care fac legatura dintre creier, maduva spinarii si nervii optici. Acest strat poarta denumirea de mielina.

Cauzele aparitiei sclerozei sunt inca necunoscute, oamenii de stiinta fiind de parere ca exista totusi o predispozitie genetica pentru dezvoltarea acestei boli.

Printre simptomele sclerozei multiple se afla:

  • Slabiciunea musculara
  • Pierderea partiala sau totala a vederii
  • Vedere dubla
  • Dureri in anumite parti ale corpului
  • Senzatie se soc electric la miscarea gatului
  • Tremor
  • Ameteli
  • Oboseala
  • Probleme intestinale

 

Pe masura de boala evolueaza, simptomele se agraveaza treptat. Complicatiile bolii sunt urmatoarele: spasme musculare, paralizie, probleme intestinale grave, tulburari psihice, in special pierdere de memorie, schimbari bruste de dispozitie si depresie, precum si epilepsie.

Alimentatia persoanelor diagnosticate cu scleroza multipla este extrem de importanta intrucat o asemenea alimentatie previne acumularea kilogramelor in plus, reduce riscul de boli cardiace, combate constipatia si reduce si oboseala.

O dieta sanatoasa, bogata in fibre si saraca in grasimi, mai ales in grasimi saturate, este recomandata pentru persoanele cu scleroza multipla. Ideal este ca fiecare pacient sa discute cu un neurolog, dar si cu un nutritionist, pentru a primi un plan alimentar personalizat.

 

 

Sfaturi cu privire la alimentatie pentru persoanele cu scleroza multipla

Grasimile sanatoase trebuie sa fie in centrul atentiei – reducerea cantitatii de grasimi nesanatoase din dieta previne in primul rand ingrasarea, care ar putea reduce mobilitatea persoanelor cu scleroza multipla.

Pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune ar trebuie sa puna accentul, mai degraba, pe grasimi sanatoase precum cele provenite din avocado sau ulei de masline. Consumul de grasimi nesaturate in locul celor saturate va imbunatati nivelul de colesterol din sange si va reduce totodata riscul bolilor de inima.

Aportul de fibre trebuie marit – cu cat cantitatea de fibre consumata este mai mare, cu atat mai putine calorii vei consuma. Fibrele contribuie, de asemenea, la combaterea constipatiei. Asadar, in dieta bolnavilor de scleroza multipla trebuie sa regasim: fructe, legume si cereale integrale.

Lichide din belsug – hidratarea contribuie la prevenirea constipatiei, accelereaza eliminarea toxinelor din corp si previne infectiile la nivel intestinal. Apa si laptele vegetal precum cel de soia sau de migdale sunt ideale intr-o asemenea situatie. Pe de alta parte, alcoolul si cafeaua trebuie evitate intrucat irita stomacul si cauzeaza probleme de natura intestinala.

Renuntarea la sare – eliminarea sodiului din alimentatie scade tensiunea arteriala, iar acest lucru este benefic pentru persoanele care sufera de scleroza multipla.

Eliminarea zaharului din dieta – zaharul nu numai ca ingrasa, insa iti afecteaza si tensiunea arteriala si creste riscul de diabet de tip 2, iar un pacient diagnosticat cu scleroza nu are nevoie de asemenea probleme. Cantitatea de zahar consumat poate fi redusa prin renuntarea la sucuri, la alimente procesate, la dulciuri ori la iaurturi dietetice.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0