Sangerezi dupa contactul sexual? Iata care ar putea fi cauzele

Cu toate ca sangerarea dupa contacul sexual poate fi ingrijoratoare, de cele mai multe ori nu indica o problema grava. Exista, intr-adevar, si situatii in care afectiuni mai serioase precum infectiile cu transmitere sexuala pot cauza sangerari in urma raporturilor sexuale, insa acestea sunt destul de rare.

 

In cele mai multe situatii, sangerarea poate debuta chiar la nivelul vaginului, ca urmare a unei traume fizice. De pilda, atunci cand vaginul nu este bine lubrifiat in timpul contactului sexual, peretii acestuia pot fi agresati in timpul sexului, iar astfel apar sangerarile. Menopauza si alaptarea pot cauza uscaciune vaginala, deci femeile care se afla in aceste perioade sunt mai expuse riscului de sangerare vaginala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alte cauze ale uscaciunii vaginale sunt si:

 • Indepartarea chirurgicala a ovarelor
 • Nasterea
 • Anumite tratamente medicamentoase
 • Alergeni si substante chimice.

 

Sangerarile vaginale pot fi cauzate si de bolile inflamatorii pelvine, dar si de vaginite ori afectiuni cu transmitere sexuala (BTS).

Pe de alta parte, sangerarea poate avea loc la nivelul colului uterin, care face legatura dintre vagin si uter. De pilda, daca contactul sexual are loc inainte sau la cateva zile dupa menstruatie, sangerarea este normala si cauza sa este ciclul menstrual.

Polipii de la nivelul colului uterin (n.r. formatiuni necanceroase) pot irita tesuturile din jur, determinand sangerari usoare.

Cancerul de col uterin determina si el sangerari dupa contactul sexual si nu numai. Un procent de 11% dintre femeile cu cancer uterin depisteaza aceasta afectiune in urma unei sangerari vaginale.

Alte posibile cauze ale sangerarii ce apare dupa contactul sexual:

 • Cervicita (n.r. inflamatia colului uterin)
 • Leziuni in zona genitala, cauzate de bolile cu transmitere sexuala (spre exemplu, herpesul genital)
 • Traume in urma abuzului sexual
 • Vaginita bacteriana.

Cand e cazul sa te ingrijorezi si sa mergi la medic

Ideal ar fi sa mergi la medic imediat ce observi o sangerare vaginala sau orice alt simptom, astfel incat sa te asiguri ca nu este vorba despre o afectiune grava.

Daca ai de-a face cu sangerari minore, ce apar ocazional in urma contactului sexual, sunt sanse reduse sa fie vorba despre o afectiune. Insa singurul care iti poate oferi certitudinea ca totul este in regula e medicul ginecolog, in urma unei examinari pelvine.

Este obligatoriu sa mergi de urgenta la medic pentru un consult de specialitate daca, alaturi de sangerarile vaginale, ai de-a face si cu alte simptome precum:

 • Mancarimi sau senzatie de arsuri la nivel vaginal
 • Usturimi si disconfort la urinare
 • Dureri in timpul actului sexual
 • Sangerari majore
 • Dureri abdominale severe
 • Durere lombara
 • Greata si varsaturi
 • Secretii anormale.
 
 

 

 

Stabilirea diagnosticului in cazul sangerarilor ce apar in urma contactului sexual

In primul rand, medicul va face anamneza. Intrucat sangerarea este asociata cu activitatea sexuala, medicul va pune o serie de intrebari cu privire la istoricul sexual.

Apoi, acesta va face examinarea ginecologica, in timpul careia va incerca sa identifice sursa sangerarii – peretii vaginului, colul terin, uretra sau vulva.

Medicul poate face o serie de teste si analize, incepand de la testul Babes Papanicolau si pana la cel de sarcina, ori examenul microbiologic al secretiei vaginale.

In urma stabilirii diagnosticului, medicul va face recomandarile necesare. De pilda, in cazul unei infectii, el va recomanda tratamentul cu antibiotice, in timp ce in cazul uscaciunii vaginale va recomanda, mai degraba, folosirea unui lubrifiant pe baza de apa.

Sangerarile vaginale nu trebuie sa te ingrozeasca, insa nici nu e indicat sa le ignori. Sfatul medicului este sa apelezi la un specialist, care iti va inlatura temerile stabilind diagnosticul corect, precum si tratamentul necesar.

Orice problema, fie ea ginecologica sau de alta natura, este mai usor de tratat daca este diagnosticata corespunzator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0