Reguli de respectat pentru recuperarea dupa o intoxicatie alimentara

Cunoscuta si sub numele de toxiinfectie alimentara, intoxicatia cu alimente este cauzata de consumul de alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziti.

In cele mai multe cazuri, alimentele care declanseaza o toxiinfectie alimentara sunt contaminate cu bacterii precum salmonella sau E.coli ori cu virusul Norwalk, denumit si norovirus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptomele intoxicatiei alimentare dispar de regula in 2-3 zile si se manifesta astfel:

  • Greata
  • Varsaturi
  • Diaree
  • Crampe abdominale puternice
  • Slabiciune
  • Pierderea apetitului
  • Febra
  • Dureri musculare
  • Frisoane
  • Durere de cap

In cele mai multe cazuri, toxiinfectia alimentara se trateaza de la sine, fara tratament medicamentos, cu un regim alimentar adecvat. Daca situatia se inrautateste trebuie sa apelezi la un medic pentru a ti se prescrie un tratament.

Reguli de respectat pentru recuperarea dupa o intoxicatie alimentara

Daca vrei sa accelerezi procesul de vindecare dupa o toxiinfectie alimentara, trebuie sa respecti cateva reguli clare.

Rehidratarea este extrem de importanta dupa episoadele de diaree si voma, asa ca trebuie sa ii asiguri organismului aportul de lichide de care are nevoie pentru a se repune pe picioare. Apa si ceaiul nu trebuie sa lipseasca de langa patul tau in zilele in care te recuperezi dupa o intoxicatie alimentara. Ceaiul de menta este eficient si in combaterea diareei, in timp ce ceaiul de ghimbir reduce senzatia de greata.

Consumul de fructe este si el important pentru recuperare, chiar daca ai fi tentat sa crezi ca acestea vor inrautati problema. Bananele, spre exemplu, nu numai ca sunt bogate in calorii si te ajuta sa te pui pe picioare, insa favorizeaza si refacerea florei intestinale. Papaya este un alt exemplu de fruct benefic dupa o toxiinfectie alimentara intrucat contine enzime digestive de folos intr-o asemenea perioada, dar este bogata si in continutul de apa si nutrienti esentiali.

 

 

Orezul fiert gatit cu morcovi, supele de pui, painea prajita si branza slaba sunt alimentele pe care stomacul tau le agreeaza dupa o toxiinfectie alimentara.

Evita in perioada de recuperare dupa o toxiinfectie alimentara urmatoarele alimente: alimentele picante, alimentele acide, produsele lactate, dar si produsele bogate in grasimi.

Este important sa iti asculti organismul, el iti va transmite ce poate agreea si ce nu in perioada de recuperare. Daca simti ca iti este greata cand te gandesti la un anumit aliment, inseamna ca nu esti pregatit sa il consumi inca si mai trebui sa tii regim.

Odihna are, de asemenea, un rol important pentru recuperare. Stai in pat, odihneste-te si da-i timp organismului sa isi revina.

Reguli de respectat pentru prevenirea unei intoxicatii alimentare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intoxicatia cu alimente poate fi preveninta daca respecti cateva reguli stricte, mai ales pe timp de vara, atunci cand temperaturile crescute favorizeaza multiplicarea bacteriilor intr-un ritm alert.

  • Nu lasa alimentele precum carnea, fructele de mare, alimentele procesate sau ouale la temperatura camerei – baga-le in frigider imediat ce le achizitionezi 
  • Nu lasa mancarea gatita la temperatura camerei pentru o perioada indelungata
  • Nu consuma alimente expirate
  • Nu consuma alimente depozitate sau gatite in locuri neadecvate (pe strada, pe plaja)
  • Gateste bine preparatele pe baza de carne si oua
  • Nu atinge carnea cruda de legume sau alte alimente care nu vor fi pregatite termic

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0