Recomandări pentru adolescenți: cum să facă față stresului provocat de pandemia COVID-19

Adolesecența este o perioadă dificilă, indiferent de circumstanțe, însă contextul pandemic actual poate impune noi provocări pentru adulții în devenire. Este important ca tânărul să învețe cum să facă față perioadei de autoizolare, atât prin introspecție, cât și prin ajutor din partea părinților și prietenilor. 

Închiderea școlilor, alături de refuzarea unor libertăți puternic îndrăgite de copii și adolescenți, precum petrecutul timpului afară și întâlnirile cu prietenii, pot trezi numeroase frustrări, care se manifestă prin stări de agitație, iritabilitate și, chiar, depresie și izolare. Este important atât ca adolescentul să ia acțiune, atunci când starea sa de spirit nu este bună, mai multe zile la rând, dar și părintele să observe schimbările de comportament, ce pot veni cu această perioadă, și să deschidă o cale de comunicare eficientă, pentru a depăși acest impas. Iată câteva soluții simple pentru a trece cu brio peste această etapă tulbure.

Acceptarea stării de anxietate ca pe un lucru normal

Dacă închiderea școlii și știrile alarmante îți induc o stare de neliniște acută, sau anxietate, trebuie să înțelegi că nu ești singurul în această situație. Din contră, ar fi neobișnuit să nu te neliniștești, dată fiind gravitatea pandemiei. Specialiștii încurajează acceptarea anxietății ca o stare de fapt, dictată, în mod logic, de ceea ce se petrece în lume. Mai mult, anxietatea te poate proteja, deoarece provine din instinctul de autoconservare, ce te determină să ai mai multă grijă pentru a nu te infecta sau a-i infecta pe cei apropiați.  

Pentru ca anxietatea resimțită să nu devină permanentă și/sau insuportabilă, ce poți face este să te documentezi strict din sursele oficiale, deci să eviți titlurile de știri alarmiste și, adesea, eronate, și să faci acest lucru în doze mici. De asemenea, de fiecare dată când resimți puternic un sentiment de neliniște, este bine să apelezi la unul dintre părinți, cel cu care te simți mai confortabil, pentru a discuta despre ceea ce simți. Fii sigur că părintele va ști ce să spună pentru ca tu să te simți protejat și mai bine. 

Legătura cu prietenii și colegii de clasă trebuie menținută – este absolut necesar pentru bună dispoziție, optimism și relaxare. Menține-te conectat cu gașca, chiar și în zilele în care nu ai chef de discuții. 5 minute de conversație cu cineva apropiat îți va schimba, ca prin minune, starea de spirit.

Crearea de distracții în casă

Atunci când te confrunți cu o situație dificilă, precum cea de față, este recomandat să îți iei o pauză de 5 minute în care să creezi o listă cu lucrurile pe care le poți face, în mod concret, pentru a te simți mai bine.  În egală măsură, este bine să listezi și lucrurile care nu îți stau în putere pentru a remedia situația în care te afli. Bineînțeles, trebuie să te concentrezi pe lucrurile pe care le poți înfăptui, dar este util să îți reamintești că ceea ce se întâmplă, pe plan global, ne depășește pe toți, iar prin simpla noastră absență facem cel mai mult bine. 

Ce îți rămâne de făcut? Să îți ocupi timpul cu lucruri distractive, interesante și relaxante. Ideal este să te concentrezi pe activități pe care ți-ai dorit să le faci de  mult timp, dar n-ai găsit niciodată momentul potrivit. 

Așadar, fie că este vorba despre a învăța un lucru nou, oricât de lipsit de utilitate în viața normală, cum ar fi construirea de machete, de exemplu, este important să îți dedici toate resursele asupra noii activități, iar timpul va trece mult mai repede și starea ta de spirit va fi pe linia de plutire, cel puțin.

Evitarea izolării emoționale

Adolescenții au tendința să interiorizeze numeroase emoții resimțite, mai ales în această perioadă, ceea ce poate duce la amplificarea stărilor de anxietate și depresie. Este foarte important pentru părinte să sesizeze schimbările de comportament care, adesea, se petrec în timp. Prin urmare, dacă observi mici schimbări de rutină, de obiceiuri și de felul în care adolescentul îți vorbește, sau încetează să îți mai vorbească, este timpul să ai o discuție deschisă, pentru a restabili raportul de comunicare și pentru a identifica problema. 

Adolescenții au nevoie de înțelegere, mai mult decât orice, așadar critica și reproșurile îi pot face să se izoleze și mai mult. Pornește discuția cu o minte deschisă și oferă-i tânărului adult sfaturi și păreri ca de la egal la egal. Nu uita că există ajutor specializat gratuit, disponibil online, pentru toate categoriile de populație, inclusiv copii și adolescenți. Comunicarea este cel mai important pas în restabilirea echilibrului emoțional și în depășirea acestei perioade complicate. 

 

 

 

Sursă foto: Shuttertosck
Bibliografie:
Unicef - How teenagers can protect their mental health during coronavirus (COVID-19)
https://www.unicef.org/coronavirus/how-teenagers-can-protect-their-mental-health-during-coronavirus-covid-19
The Clay Center for Young Healthy Minds - 7 Ways to Support Kids and Teens Through the Coronavirus Pandemic
https://www.mghclaycenter.org/hot-topics/7-ways-to-support-kids-and-teens-through-the-coronavirus-pandemic/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0