Pot să mă vaccinez anti-COVID-19 dacă alăptez?

De-a lungul pandemiei, femeile însărcinate și proaspetele mame s-au confruntat cu o mulțime de îngrijorări și întrebări legate atât de coronavirus, cât și de vaccinul anti-COVID-19, una dintre acestea fiind dacă se pot vaccina în perioada de alăptare.

Destul de timpuriu în desfășurarea pandemiei de COVID-19, s-a observat că femeile însărcinate, diagnosticate cu COVID-19, erau mai susceptibile de a fi spitalizate decât femeile de aceeași vârstă care nu erau gravide. Acest lucru avea legătură probabil cu faptul că organismul gravidelor deja „lucra din greu” când a fost atacat de coronavirus (uterul în creștere împingea în sus, reducând capacitatea pulmonară, iar sistemul imunitar era suprimat pentru a nu dăuna copilului). 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Având în vedere că acești factori nu dispar chiar în momentul în care se naște copilul, unii obstetricieni au afirmat că, și în perioada în care alăptează, femeile rămân mai susceptibile la a face COVID-19 în formă mai gravă dacă se infectează cu SARS-CoV-2. Această concluzie ar fi putut încuraja mamele care alăptează să se vaccineze, dar oamenii de știință nu erau siguri cum ar răspunde acestea la vaccinuri. Fiind vorba de vaccinuri nou-create, se știau puține lucruri despre efectele lor în perioada de alăptare.

Vaccinurile de la Pfizer și Moderna, eficiente pentru femeile care alăptează

În acest context, o echipă de cercetare de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Massachusetts, a decis să testeze într-un studiu¹ cât de bine funcționează vaccinurile de  la Pfizer-BioNTech și de la Moderna în acest grup de populație - mamele care alăptează. Au fost recrutate astfel 131 de participante (unele erau însărcinate, altele alăptau, iar altele nu erau în niciuna dintre aceste categorii), pentru a li se administra un vaccin.

Cercetătorii au constatat apoi că mamele care alăptau au generat același răspuns anticorp robust precum celelalte femei. Cu alte cuvinte, concluzia a fost că vaccinul este la fel de eficient și benefic pentru mamele care alăptează, la fel ca pentru restul femeilor. 

Ce efecte au vaccinurile anti-COVID-19 asupra bebelușilor?

O altă îngrijorare a părinților era și aceea dacă vaccinul anti-COVID-19 administrat mamei care alăptează ar dăuna bebelușului, având în vedere că unele medicamente, de exemplu, nu sunt recomandate în timpul alăptării, deoarece trec prin laptele matern la sugari, și nici anumite vaccinuri, cum ar fi cel împotriva febrei galbene. 

Un studiu¹ a înscris 23 de participante, mame care alăptau, iar când li s-a luat sânge pentru analiză, cercetătorii au constatat că, după a doua doză de vaccin, li se mărise cantitatea de anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Oamenii de știință spun că este improbabil ca vaccinul în sine să treacă prin laptele matern, însă anticorpii par să treacă, ceea ce oferă speranța că și bebelușii pot căpăta un anumit nivel de protecție împotriva COVID-19.

Spre deosebire de vaccinul împotriva febrei galbene, care nu se poate administra femeilor care alăptează, vaccinurile anti-COVID-19 nu prezintă riscul de a stimula o infecție activă. În plus, cum spuneam, este improbabil ca vaccinurile COVID-19 să treacă în laptele matern: ARN-ul mesager fragil utilizat în vaccinurile de la Pfizer - BioNTech și Moderna este conceput pentru a se descompune atât de repede încât nu ar trebui să părăsească niciodată celulele unde a fost injectat, deci cu atât mai puțin să pătrundă în sânge și apoi să ajungă la nivelul sânilor. 

Un alt studiu² mai mic a cercetat exact acest aspect: oamenii de știință au analizat probe de lapte matern de la șase femei până la două zile după ce au primit vaccinul de la Pfizer-BioNTech sau Moderna și nu au găsit nicio urmă de ARNm în lapte. Savanții cercetează în continuare un număr mai mare de probe de lapte pentru diferite componente ale vaccinului și își extind studiul pentru a include și alte vaccinuri.

În ceea ce privește anticorpii, nou-născuții nu produc în mod eficient anticorpi împotriva bacteriilor și virusurilor și poate dura trei până la șase luni pentru ca acest tip de protecție să înceapă să apară. În acele prime zile ale bebelușului, laptele matern este cel prin care copilul primește anticorpi care pot să prevină amenințările potențiale de infectare. Cu alte cuvinte, laptele funcționează nu doar ca doar hrană pentru sugar, ci și ca medicament.

Multe studiile au arătat că bebelușii alăptați exclusiv în primele șase luni au mult mai puține infecții ale urechii medii decât cei care sunt alăptați pentru un timp mai scurt sau deloc și un risc mai mic de infecții ale tractului respirator. De asemenea, dacă mamele care alăptează primesc vaccinul antigripal, transmit acei anticorpi de protecție sugarului lor prin laptele matern. Același lucru pare să fie valabil și pentru anticorpii COVID-19. Mai multe studii au găsit anticorpi în laptele matern al femeilor cărora li se administrase un vaccin anti-COVID-19

Pot, însă, acești anticorpi care trec din laptele matern la bebeluș să neutralizeze coronavirusul dacă ar intra în contact cu acesta? Cercetările timpurii sunt promițătoare: o echipă de cercetare din Olanda a colectat anticorpi din laptele matern al mamelor care avuseseră o infecție anterioară cu SARS-CoV-2 și a constatat că acele probe pot neutraliza virusul în laborator.

Oamenii de știință suspectează că anticorpii sunt digerați în intestinul bebelușului după câteva ore până la câteva zile, ceea ce înseamnă că imunitatea lor parțială va dispărea probabil odată cu încetarea alăptării.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea mamelor care alăptează

În timp ce tinerii sănătoși fac în cele mai multe cazuri o formă ușoară de COVID-19, dacă se infectează cu SARS-CoV-2, sugarii și copiii cu vârsta mai mică de doi ani care fac boala sunt mai susceptibili să fie spitalizați decât copiii mai mari. Se crede că bronhiolele, căile de trecere a aerului spre plămâni, sunt mult mai mici la acești copii. În plus, bebelușii pot dezvolta o boală gravă cunoscută sub numele sindrom inflamator multisistemic, în care diferite părți ale corpului se inflamează după ce copilul se îmbolnăvește de COVID-19.

În concluzie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă mamelor să alăpteze în continuare după vaccinare. În plus, CDC și Comitetul mixt al Regatului Unit pentru vaccinare și imunizare au emis declarații la scurt timp după ce primele vaccinuri au fost autorizate, menționând că nu au fost identificate probleme de siguranță din datele disponibile, astfel încât femeile care alăptează pot alege să fie vaccinate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - COVID vaccines and breastfeeding: what the data say
https://www.nature.com/articles/d41586-021-01680-x#ref-CR2
medRxiv - COVID-19 vaccine response in pregnant and lactating women: a cohort study
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.07.21253094v1
1. Studiul „COVID-19 vaccine response in pregnant and lactating women: a cohort study”, apărut în medRxiv 2021.03.07.21253094; doi: https://doi.org/10.1101/2021.03.07.21253094, autori: Kathryn J. Gray, Evan A. Bordt et al.
medRxiv - COVID-19 mRNA vaccine is not detected in human milk 
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.05.21252998v1
2. Studiul „COVID-19 mRNA vaccine is not detected in human milk”, apărut în medRxiv 2021.03.05.21252998; doi: https://doi.org/10.1101/2021.03.05.21252998, autori: Yarden Golan, Mary Prahl et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0