O moleculă lipidică din corpul uman ar putea fi utilizată pentru a preveni sau trata infecțiile cu SARS-CoV-2 [studiu]

Prin evaluarea cercetărilor existente, deja, efectuate pe alte afecțiuni, oamenii de știință de la Universitatea din Cincinnati au descoperit un tratament care poate avea efect asupra bolii COVID-19. Descoperirile cercetătorilor americani au fost publicate în Journal of Biological Chemistry, în luna septembrie a acestui an, iar rezultatele obținute sugerează că o moleculă lipidică ce se regăsește în corpul uman poate fi utilizată pentru a preveni sau trata infecția cu SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru boala COVID-19. 

Această moleculă lipidică, ce poartă numele de sfingosină, se regăsește în organismul uman și joacă un rol important în metabolismul lipidic al celulelor și, de asemenea, stimulează un răspuns imunitar la nivelul celulelor epiteliale, celule care acoperă diverse suprafețe ale corpului, și anume pielea, vasele sangvine, tractul urinar și organele interne. Celulele epiteliale reprezintă, de fapt, o barieră de protecție pentru organism, protejându-l de agenți infecțioși. 

Potrivit lui Erich Gulbins, unul dintre autorii studiului1 și profesor în cadrul Departamentului de Chirurgie de la Universitatea din Cincinnati, echipa a încercat să afle dacă o moleculă lipidică specifică ar putea să intervină în procesul de atașare a virusului SARS-CoV2 de celulele epiteliale umane. 

Molecula lipidică numită sfingosină a demonstrat, în studii din trecut, faptul că poate preveni și, chiar, elimina infecțiile bacteriene din tractul respirator, dar nu s-a putut stabili, anterior, dacă aceasta poate preveni și infecțiile virale. Noul coronavirus se poate atașa de anumite molecule de pe suprafața celulelor umane pentru a le putea infecta, explică oamenii de știință. Acest fenomen este asemănător cu principiul unei uși încuiate cu o cheie: pentru a putea deschide ușa, e nevoie să introduci cheia în zăvor. În mod similar, molecula lipidică sfingosină pătrunde în “zăvorul” celular, adică în receptorul ACE2, prin care previne atașarea virusului de către și, respectiv, infectarea celulelor umane. Oamenii de știință din spatele studiului au analizat utilizarea acestei molecule lipidice în controlul infecției la nivelul unor mostre de celule umane, la care au fost adăugate particule de virus SARS-CoV-2, în condiții de laborator. 

Așadar, aceștia au reușit să demonstreze faptul că sfingosina poate preveni infectarea celulară la nivelul culturilor celulare prelevate, iar pretratamentul acestor celule, precum și a unei serii de celule mai noi, prelevate din țesutul epitelial nazaț, cu concentrații mai scăzute de sfingosină, unde s-a reușit prevenirea adeziunii virusului și a infectării celulare cu SARS-CoV-2.  

Așadar, se poate introduce ca formă de pretratament sau tratament preventiv sub forma unui spray nazal, mai ales de către persoanele cu risc crescut de expunere la virusul SARS-CoV-2. Spray-ul nazal trebuie conceput, dar sfingosina este un produs natural, așadar este nevoie de cercetări mai în detaliu pentru a obține o formulare avantajoasă și eficientă pentru consumatori, în tratamentul COVID-19

În aceeași măsură, co-autorul studiului Syed Ahmad, director al Centrului de Cancer de la Universitatea din Cincinnati și conducătorul departamentului de chirurgie oncologică de la aceeași universitate, susține că această colaborare este cel puțin fascinantă, deoarece preia cercetări medicale din alte domenii de studiu și din alte perioade de timp, și le aplică, în mod punctual, pe rezolvarea unor probleme medicale de actualitate și extrem de presante.  

Receptorul ACE2 a fost inten studiat și identificat drept un tratament predilect pentru cancerul de pancreas, afirmă Ahmad, care este și purtător de cuvânt la Hayden Family Endowed Chair for Cancer Research. Așadar, studiul de față este un exemplu concret despre cum se poate prelua un segment de informație de cercetare deja existentă și evaluată în așa fel încât să poată servi unor probleme imediate. 

În prezent, situația pandemică pe plan global este îngrijorătoare. Mai precis, de pe data de 31 decembrie 2019, de la izbucnirea, în primă fază, a unei epidemii cu noul coronavirus, și până la data de 27 noiembrie 2020, s-au raportat 61.079.040 de cazuri de COVID-19 (în conformitate cu protocolul de testare și de diagnostic al țărilor afectate), precum și 1.433.516 de decese. 

În acest context, se impune tot mai puternic nevoia atât a unui vaccin, cât și a unui tratament, care să fie eficient cel puțin în ameliorarea simptomelor severe ale bolii, care pot pune în pericol viața pacientului. Dacă, în ceea ce privește vaccinul, au apărut mai multe variante, create de cercetători internaționali și care oferă rezultate preliminare promițătoare (a se ține cont, însă, de faptul că procentele declarate, în momentul de față, nu reprezintă marja finală), o formulă de tratament realmente eficientă se lasă de așteptat. 

Așadar, inovația unui spray nazal formulat pe baza unui ingredient absolut natural și inerent corpului uman, cum este molecula lipidică sfingosină, ar putea fi de real folos, mai ales în scop profilatic.
Cercetătorii sunt încrezători în ceea ce privește impactul pe care rezultatele obținute în urma studiului îl vor avea asupra noilor forme de tratament, care urmează a fi implementate începând cu 2021.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Express - Researchers uncover clues for COVID-19 treatment
https://medicalxpress.com/news/2020-09-uncover-clues-covid-treatment.htmlr 
Studiul Sphingosine prevents binding of SARS–CoV-2 spike to its cellular receptor ACE2, publicat în Journal of Biological Chemistry, în septembrie 2020, autori: Michael J. Edwards, Katrin Anne Becker, Barbara Gripp, Markus Hoffmann, Simone Keitsch, Barbara Wilker, Matthias Soddemann, Anne Gulbins, Elisa Carpinteiro, Sameer H. Patel, Gregory C. Wilson et al.
Link: https://www.jbc.org/content/295/45/15174 
European CDC - COVID-19 situation update worldwide, as of 27 November 2020
https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0