Noul coronavirus și animalele de companie: măsuri de protecție

Termenul ”coronavirus” înglobează o familie numeroasă de virusuri. O parte dintre dintre acestea afectează oamenii, sub formă de gripe și răceli, în timp ce alte virusuri pot îmbolnăvi anumite animale, printre care se numără vacile, cămilele și liliecii. Anumite tipuri de coronavirus, precum cel felin și cel canin, nu afectează oamenii. 

Riscul de răspândire a virusului responsabil pentru COVID-19, de la animale la oameni

Anumite tipuri de coronavirus care afectează animalele pot fi, în unele cazuri, răspândite către oameni, ca apoi acestea să se răspândească interuman, dar acestea sunt excepții. Sindromul respirator acut sever (SARS), precum și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sunt exemple de boli provocate de un coronavirus provenit de la o sursă animală și răspândit către oameni. Același lucru s-a întâmplat și în cazul COVID-19. Cu toate acestea, sursa exactă a virusului rămâne necunoscută, deși, în aprilie 2020, există cercetări în derulare pentru depistarea acesteia. 

Așadar, virusul Sars-CoV-2 se răspândește, în principal, de la o persoană la alta, prin intermediul secrețiilor eliberate prin strănut, tuse și vorbire. Cercetările indică faptul că persoanele infectate asimptomatice pot răspâni virusul. În ceea ce privește animalele, nu există dovezi concludente care să ateste faptul că acestea pot răspândi virusul responsabil pentru COVID-19. 

Riscul de răspândire a virusului responsabil pentru COVID-19, de la oameni la animale

Deși s-au raportat cazuri de animale de companie infectate cu noul coronavirus, printre care câini și pisici, după contactul direct cu oameni, numărul acestora este scăzut și doar câteva dintre acestea au manifestat simptome. Primul caz a fost semnalat în Statele Unite ale Americii, mai precis, un tigru de la grădina zoologică din New York a fost descoperit cu simptome de afecțiune respiratorie. Se presupune că felina a fost infectată în urma contactului direct cu un îngrijitor, de asemenea bolnav.

Așadar, deși noul coronavirus se răspândește, în special, de la o persoană la alta, există cazuri în care oamenii pot contagia animalele.  

Ce poți face în cazul în care deții animale de companie?

Este recomandat ca, în perioada pandemiei, animalele de companie să fie tratate cu aceeași grijă și precauție ca pentru oricare alt membru al familiei, pentru a evita riscul de contaminare. Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja animalele:

  • Evită interacțiunea animalelor de companie cu persoane sau animale din exterior.
  • În cazul pisicilor, nu permite accesul acestora în afara casei.
  • În cazul câinilor, se recomandă ca plimbările să fie în spații cât mai ferite de alte persoane sau animale, cum ar fi parcurile pentru câini. De asemenea, este bine să ții câinele în lesă în permanență, atunci când sunteți afară. 
  • Dacă remarci simptome de afecțiune respiratorie la animalul de companie, contactează imediat medicul veterinar.

Cum să-ți protejezi animalele de companie dacă ai COVID-19?

Dacă ești infectat cu noul coronavirus sau prezinți simptome suspecte, este important să limitezi contactul cu animalele din casă, la fel cum o faci cu alte persoane. Măsurile recomandate pentru această situație includ:

  • Desemnează o persoană apropiată să aibă grijă de animalele de companie.
  • Dacă nu există altcineva care se poate ocupa de animalele de companie, folosește mască, precum cea de aici, sau o bucată de material pentru a-ți acoperi gura și nasul, precum și mănuși, atunci când interacționezi cu acestea și cu mâncarea/accesoriile lor.
  • Evită orice fel de contact cu animalele de companie, precum și cu alte animale. Acest lucru include și contactul cu hrana, apa, litiera, cușca sau alte accesorii.

În cazul în care ești bolnav, iar animalele de companie se îmbolnăvesc, la rândul lor, nu le transporta personal la clinica veterinară. În schimb, sună medicul veterinar și explică-i, în detaliu, simptomele animalelor. Acesta te va sfătui cu privire la următorii pași. 

Măsuri de prevenție

Pentru a evita îmbolnăvirea ta și a animalelor de companie, este important să urmezi aceste recomandări:

  • Spală-te pe mâini înainte și după îngrijirea animalelor de companie – mai precis, înainte și după hrănirea și curățarea așternutului igienic al acestora.
  • Asigură o igienă temeinică animalelor de companie.
  • Contactează veterinarul dacă ai vreo nelămurire sau îngrijorare cu privire la sănătatea animalelor de companie.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - If You Have Animals
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/animals.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0