Nictofobia: de ce si adultilor le este frica de intuneric?

Intalnita atat la copii cat si la adulti, frica de intuneric, locuri intunecoase sau greutatea de a adormi singur, pe intuneric, compun simptomele unei fobii denumite stiintific nictofobie - sau teama obsedanta si angoasanta de intuneric, de noapte. O mai intalnim in literatura de specialitate sub numele de nictalfobie.

Este intalnita din cele mai vechi timpuri, cand oamenii aveau prea putine metode de a controla lumina si intunericul noaptea, iar lumina lumanarilor sau lampilor slabe de gaz creau umbre suspecte si tradau prezenta unor pericole, accentuate de multe ori de imaginatia privitorului. Nictofobia suprapusa de peste instinctele de aparare exacerbate si profilul psihologic si fiziologic al fiecarui om au creat multe legende precum cele ale fantomelor, spiritelor malefice, entitatilor care apar noaptea, omului lup care se transforma in timpul lunii pline si asa mai departe. Evident, acestea au fost alimenatte si de obiceiurile celor cu intentii rele care, sub masca intunericului isi pot pune mai usor planurile in aplicare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa in ziua de astazi, o frica nejustificata de intuneric in conditiile in care te afli intr-un mediu securizat, precum propriul dormitor sau casa trebuie luat in considerare ca fiind o manifestare de fobie, si ca toate fobiile, trebuie identificata, cautate explicatii si tratata cu ajutorul unui psiholog.

De ce apare frica de intuneric?

Cauzele pot fi asocierea intunericului cu posibile traume din copilarie sau care au intervenit pe parcursul vietii, situatii neplacute in care au fost treziti brusc din somn, evenimente tragice pe care le-au aflat sau la care au participat noaptea, senzatia de abandon, de risc de agresiune. Multi dintre copiii care au dormit noaptea alaturi de mama sau parinti, dezvoltand in timp teama de a dormi singuri, nu se pot deprinde cu acest obicei si in conditiile in care sunt fortati sa doarma singuri mai tarziu pot suferi de aceasta problema.

Sunt si situatii in care nictofobia tradeaza o afectiune organica, cardiaca, neurologica, tulburari de natura psihica sau hormonala, cum ar fi dereglarile tiroidiene si  se poate asocia si cu alte simptome precum transpiratii profuze, cresterea tensiunii arteriale, palpitatii si acclerarea ritmului cardiac in timpul atacurilor de panica. La pacientii astmatici, pe fonul fricii de intuneric se poate declansa o criza de astm, cu senzatia de sufocare. Cineva care are o istorie de nictofobie ar trebui sa  mentioneze acest lucru inainte de a face o examinare de tip RMN care presupune un mediu intunecat.

Se poate trata?

Remediile de moment constau in asigurarea ca te afli intr un mediu securizat si pastrarea unei lumini de veghe, mici aparate cu lumina slaba introduse in priza, tablouri luminoase cu imagini linistitoare, cu lumina difuza.

Pacientii cu nictofobie si tulburare obsesiv compulsiva verifica de cateva ori inainte de culcare daca geamurile sunt inchise, usile incuiate, aprind luminile in celelelate camere pentru a se asigura ca nu este cineva in casa, samd. Nu reprezinta neaparta o solutie, problemele ricosand de fapt si in alte tulburari de comportament sau personalitate. Cei cu tulburari anxioase tresar la fiecare zgomot si au dificultati in adormire.

Tratamentul acestei fobii se face in cabinetul unui psiholog. La copii este foarte importanta asigurarea data de catre adulti ca totul este in regula, ca nu exista fantome sau "bau bau", ca intunericul si noaptea sunt bune, favorizand regenerarea din timpul somnului, in care ei cresc si organismul se reface sanatos.

La adulti nictofobia presupune tratarea anxietatii cu medicatie si psihoterapie prin terapia cognitiv-comportamentala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Protocolul terapiei presupune provocarea credintele tematoare despre intuneric si inlocuirea gandirii si abordarii negative cu mesaje mai pozitive.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0