Zona zoster: cauze, simptome si complicatii

Atunci cand sistemul imunitar este mai slabit si sufera fluctuatii, devine frecventa o afectiune infectioasa destul de periculoasa, din cauza consecintelor si posibilelor sechele -  Zona zoster. Ea poate aparea la persoanele care au avut varicela sau, popular spus, "varsat de vant", intrucat virusul varicelo-zosterian ramane in stare latenta zeci de ani, fara a provoca niciun simptom.

Peste 95% dintre adulții în vârstă din Statele Unite sunt infectați în mod latent cu virusul varicelo-zoster (VZV), astfel expuși riscului de herpes zoster (HZ). Pe lângă vârsta înaintată și imunosupresia, factorii care disting majoritatea celor 30% dintre indivizii care se confruntă cu herpes zoster HZ în timpul vieții rămân necunoscuți.

In plus, tot in Statele Unite se inregistreaza 1 milion de cazuri anual,  iar pentru cei care dezvoltă nevralgie postherpetică (PHN) sau implicarea ochilor care amenință vederea, impactul  poate fi devastator.

Din punct de vedere istoric, lipsa de instrumente pentru a preveni  herpes zoster  sau pentru a-i atenua severitatea într-o manieră eficientă, consecventă și tolerabilă a lăsat un gol important în sănătatea publică.

Pentru Romania nu sunt date statistice, insa situatia procentuala poate fi asemanatoare.

Declansarea si simptomele Zonei Zoster

Dupa o perioada de stres pe termen lung sau anumite traumatisme, ori in cadrul unui sistem imunitar slabit, pe fondul mai multor afectiuni sau raceli indelungate, virusul se reactiveaza si migreaza de-a lungul fibrelor nervoase, generand o eruptie cutanata distinctiva si dureroasa, numita Zona zoster.

Zona zoster este o erupție dureroasă care rezultă din reactivarea virusului varicelo-zosterian latent în ganglionii rădăcinii dorsale sau nervii cranieni

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Eruptia provocata de Zona zoster poate fi un grup distinctiv de vezicule pline cu lichid si pot aparea in orice parte a corpului pe un traseu nervos.

Cu una-cinci zile inainte de eruptie, pot aparea diverse simptome in jurul zonei in care leziunile se vor dezvolta. Printre acestea se numara:

  • mancarime si furnicaturi,
  • senzatie de arsura pe traiectul nervos,
  • durere intensa.

Intre timp, se instaleaza progresiv febra, frison, dureri de cap, uneori se produc si simptome gastrice diverse, de la stare de greata si pana la deranjarea stomacului.

Complicatii si tratament

Pentru a preveni complicatiile, este important ca tratamentul sa fie initiat chiar cand afectiunea se dezvolta. Veziculele de Zona zoster formeaza o crusta in aproximativ 7-10 zile si dispar complet in doua-patru saptamani. In cazul persoanelor sanatoase, daca veziculele nu sunt sparte sau agresate in vreun fel, ele nu lasa cicatrici. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imunitar slabit pot dezvolta vezicule care nu se vindeca foarte repede.

Zona zoster este contagioasa, asa ca daca aveti afectiunea, acoperiti eruptia si evitati contactul cu copiii si cu femeile gravide care nu au avut varsat de vant.

La persoanele in varsta, durerea cauzata de Zona zoster poate persista timp de luni sau chiar ani de la eruptie. Aceasta durere, provocata de deteriorarea nervilor de sub piele, este cunoscuta sub numele de nevralgie postherpetica.

La unele persoane, persista o mancarime cronica in zona in care s-a dezvoltat eruptia, ce poate provoca insomnie sau depresie.

In cazul in care Zona zoster apare in jurul ochilor sau pe frunte, aceasta poate provoca infectii oculare si afectarea temporara sau permanenta a vederii. Cand virusul zoster ataca urechea, persoanele afectate pot dezvolta probleme de auz sau de echilibru. Aceste complicatii pot fi prevenite daca tratamentul este instaurat prompt, cat mai devreme.

Infectiile la nivelul pielii pot aparea daca veziculele nu sunt curatate si sunt expuse bacteriilor.

In cazuri rare, atunci cand anumiti nervi sunt afectati de acest virus, Zona zoster poate cauza inflamatie la nivelul creierului (n.r. encefalita) sau chiar paralizie.

 

 

Desi nu exista un tratament medicamentos anume pentru Zona zoster, medicamentele antivirale de tipul Acyclovir, local si sistemic, pot stopa avansul afectiunii si pot reduce totodata riscul aparitiei nevralgiei postherpetice cu pana la 50%. De asemenea, administrarea vitaminelor din grupul B reduce efectele negative asupra sistemului nervos, acestea avand un efect regenerator.

Remedii naturale pentru Zona Zoster

Pe langa acest tratament, exista o serie de remedii naturale antivirale, precum ceaiul de gheara pisicii, cu efect antiinflamator si antiviral, tinctura sau solutii de echinaceea si ginseng, precum si roinita sub forma de ulei esential.

Tot din arsenalul naturist antiviral putem folosi in aceasta perioada usturoiul, ceapa, ciupercile reishi, dar si extractul sau ceaiul de rostopasca, uleiul de arbore de ceai, uleiul de bergamota si uleiul de cimbru.

Pot fi de ajutor si suplimentele cu lizina (un aminoacid) considerat a avea potential antiviral si suplimnetarea cu acizi grasi esentiali, omega3, cu rol antiinflamator.

Prevenire Zona zoster

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista doua vaccinuri care pot reduce riscul de aparitie a Zonei zoster: primul este vaccinul anti-varicela, iar al doilea este vaccinul anti-zoster.

Vaccinul anti-varicela face parte din rutina de imunizare a copiilor. Acesta este insa recomandat si adultilor care nu au suferit de aceasta afectiune in decursul vietii. Acest vaccin nu reduce complet riscul de imbolnavire de varicela, insa reduce riscul de complicatii, precum si severitatea bolii.

Vaccinul anti-zoster ofera protectie impotriva bolii Zona zoster pe o perioada de 5 ani. Acesta este recomandat in special pacientilor de peste 50 de ani, care prezinta risc crescut atunci cand vine vorba despre aceasta afectiune.

Shingrix (vaccin recombinant împotriva zosterului) a fost autorizat pentru prevenirea herpesului zoster, administrat în 2 doze, administrate la 2-6 luni între adulții cu vârsta ≥50 de ani. Studiile clinice au dat o eficacitate > 90% pentru herpes zoster confirmat.

Cea mai eficientă modalitate de a preveni nevralgia post-herpetică și consecințele acesteia este prevenirea herpesului în sine. Un vaccin viu atenuat (virusul varicelo-zoster din tulpina Oka) este disponibil  și este aprobat pentru adulții în vârstă de 50 de ani

Deși acest vaccin s-a dovedit a fi eficient împotriva herpesului zoster și a nevralgiei post-herpetice, eficacitatea sa scade odată cu vârsta și este contraindicat la pacienții cu o anumită formă de imunosupresie. Astăzi, vaccinurile recombinate oferă o alternativă și pot fi administrate persoanelor imunodeprimate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Recombinant Zoster Vaccine (Shingrix): Real-World Effectiveness in the First 2 Years Post-Licensure, 2021, Hector S Izurieta 1, Xiyuan Wu 2, Richard Forshee

The Effectiveness of Recombinant Zoster Vaccine: Observations in the Wild. 2021, Rafael Harpaz

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0