Varicela in sarcina – riscuri pentru mama si fat

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o afecțiune virală extrem de contagioasă, care poate provoca o serie de complicații persoanelor afectate, mai ales în sarcină. Varicela este cauzată de infecția cu virusul varicelo-zosterian (VVZ), care se transmite de la o persoană la alta prin salivă sau contact cu fluidele din veziculele cutanate. 

Virusul varicelo-zosterian este extrem de contagios și se transmite de obicei prin contact direct cu veziculele pline cu lichid apărute pe piele la persoanele infectate. De asemenea, poate fi transmis și prin inhalarea particulelor de aer contaminate eliberate de persoanele infectate când tușesc sau strănută. Simptomele prin care se manifestă varicela sunt iritația cutanată însoțită de prurit, febră, dureri de cap și pierderea apetitului.

De obicei, varicela este o boală ușoară și se rezolvă de la sine în câteva săptămâni. Cu toate acestea, la unii pacienți, în special la adulți sau la persoanele cu sistem imunitar slăbit, varicela poate fi mai severă și pot apărea complicații, cum ar fi infecții secundare ale pielii sau pneumonie. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce spun studiile despre dezvoltarea și incidența varicelei?

Studii științifice recente arată că epidemiologia varicelei arată diferențe între zonele cu venituri mari și cele cu venituri mici ale lumii. În țările cu venituri mari, înainte de implementarea programului de vaccinare a sugarului, infecția era dobândită de obicei în timpul copilăriei și astfel seroprevalența anticorpilor de protecție era foarte mare la vârsta adultă, depășind 95%. Însă în țările cu venituri mici, în prezent, infecția este mai des dobândită la vârsta adultă și majoritatea femeilor sunt expuse riscului de a dobândi infecția și în timpul sarcinii.

Statisticile indică faptul că în Uniunea Europeană (UE) se raportează anual aproximativ 5,5 milioane de cazuri de varicelă; incidența este puțin mai mare în țările vest-europene (300 până la 1291 de cazuri la 100.000 de persoane) comparativ cu cea din țările din sudul Europei (164 până la 1240 de cazuri la 100.000 de persoane). Majoritatea cazurilor europene de varicelă - aproximativ 3 milioane - au apărut la copii cu vârsta sub 5 ani. 

Varicela în sarcină, o problemă serioasă

Infecția primară dobândită în timpul sarcinii poate avea un impact atât asupra morbidității și mortalității materne, cât și asupra rezultatului nașterii. Contractat în timpul celor 9 luni de sarcină, virusul care provoacă varicelă poate deveni extrem de periculos pentru mamă și pentru făt. 

De obicei, spun oamenii de știință, „evoluția clinică a varicelei se caracterizează printr-o evoluție benignă și aproximativ 2 până la 6% dintre cazurile estimate în UE pot dezvolta complicații grave, inclusiv infecții bacteriene secundare, pneumonie, meningită sau encefalită aseptică, ataxie cerebrală și complicații hemoragice; în fiecare an, de la 18.000 la 23.500 de pacienți europeni cu varicelă necesită spitalizare”.

Riscul de complicații crește odată cu sarcina

Riscurile varicelei cresc pe măsură ce sarcina este mai avansată. Pe de o parte, dacă varicela apare în primul trimestru de sarcină, riscul de defecte congenitale ale fătului este de 0,5 – 1%. Pe de altă parte însă, dacă varicela apare între săptămâna cu numărul 13 și săptămâna cu numărul 20 de sarcină, riscul de defecte din naștere crește la 2%. Dacă varicela este declanșată în ultimele 5 zile înainte de naștere sau la 1-2 zile după naștere, există un risc de până la 25% ca bebelușul să dezvolte varicelă congenitală. Riscul rămâne până în ziua a 12-a după naștere, însă este mult mai mic.

Defecte congenitale care pot fi cauzate de varicela în sarcină

Printre defectele congenitale cauzate de varicelă se numără:

  • Cicatricile
  • Problemele de vedere
  • Problemele de creștere
  • Dezvoltarea insuficientă a craniului
  • Retard mintal
  • Riscul de apariție a complicațiilor asociate cu varicela crește în următoarele situații:
  • Femeia însărcinată este fumătoare
  • Femeia însărcinată suferă de o afecțiune pulmonară precum bronșita
  • Viitoarea mămică a depășit a 20-a săptămână de sarcină
  • Viitoarea mămică a urmat un tratament cu steroizi în ultimele 3 luni
  • Infectarea cu virusul varicelo-zosterian în lunile de sarcină crește, de asemenea, riscul de avort spontan.

Complicațiile varicelei la gravidă

Cercetări recente arată că o complicație frecventă dată de varicelă în sarcină este pneumonia maternă, care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată corespunzător. Simptomele asociate de tuse, durere în piept, febră, oboseală și dificultăți de respirație pot fi în continuare exacerbate de simptomele etapelor ulterioare ale sarcinii. Aproximativ 10% până la 20% dintre femeile însărcinate cu varicelă acută dezvoltă pneumonie. 

Debutul bolii este mascat, pacienta dezvoltă o tuse neproductivă la 2 până la 5 zile după eritem, tuse care poate evolua rapid spre insuficiență respiratorie care necesită terapie intensivă. Femeile însărcinate cu simptome respiratorii sau pneumonie trebuie spitalizate rapid pentru monitorizare și începerea terapiei antivirale; până la 40% dintre femei pot avea nevoie de ventilație mecanică.

Aceleași cercetări arată că există rezultate favorabile pentru eficacitatea aciclovirului în prevenirea varicelei materne și că există dovezi care sugerează că este sigur ca aceste medicament să fie administrat în stadiile incipiente ale sarcinii.

Cum poate fătul să fie protejat de varicelă?

Dacă ai suferit deja de varicelă, nu trebuie să iei nicio măsură specială pentru a îți proteja fătul întrucât organismul are deja anticorpii necesari pentru a preveni boala. Dacă nu ai suferit niciodată de varicelă, medicul poate recomanda imunizarea dacă ai intrat în contact cu un pacient care suferă de această boală. Vaccinul trebuie administrat în primele 4 zile de la expunerea la virus.

Vaccinul pentru prevenirea varicelei ar trebui administrat înainte de a concepe un copil. Este recomandat să se aștepte o perioadă de 3 luni de la vaccinare până la concepere. O singură doză de vaccin pentru varicelă poate preveni infectarea în proporție de 80-85%, iar în cazurile în care nu o poate preveni, previne cel puțin formele agresive ale bolii.

Ce e de făcut dacă ești însărcinată și expusă virusului varicelo-zosterian pentru prima dată?

Persoanele care au suferit deja de această afecțiune nu au de ce să își facă griji, întrucât au deja anticorpii necesari pentru ca organismul și fătul să fie în siguranță. Dacă, însă, femeia însărcinată este expusă pentru prima dată virusului care provoacă varicelă, trebuie să meargă de urgență la medic pentru realizarea unor analize de sânge. Dacă rezultatele acestei analize indică faptul că nu există imunitate, medicul va stabili imunizarea de urgență cu ajutorul unei doze de vaccin.

Odată ce infecția este diagnosticată, începerea terapiei cât mai rapid este crucială. În prezent, terapia antivirală singură sau în combinație cu globuline hiperimune împotriva VVZ a fost recomandată în gestionarea varicelei în timpul sarcinii.

Medicamentele pentru a trata varicela în sarcină includ aciclovir, valaciclovir și famciclovir. Aciclovirul este un analog nucleozidic sintetic al guaninei, foarte specific pentru celulele infectate cu VVZ sau virusul herpes simplex. Deoarece formularea orală are o biodisponibilitate scăzută, aciclovirul trebuie administrat în doze frecvente pentru a atinge niveluri terapeutice. Acest medicament poate inhiba replicarea virală în timpul viremiei materne și poate inhiba transmiterea transplacentară a virusului varicelo-zosterian.

Valaciclovirul și famciclovirul au un timp de înjumătățire mai lung și o absorbție orală și o biodisponibilitate mai bune; aceasta implică o frecvență mai mică de administrare și astfel o complianță îmbunătățită a pacientei. Femeile însărcinate trebuie să primească valaciclovir 1 g de trei ori pe zi timp de 7 zile sau famciclovir 500 mg de trei ori pe zi.

Terapia antivirală scade durata febrei, precum și simptomele varicelei la adulții imuno-competenți, dacă este începută în decurs de 24 de ore de la dezvoltarea erupției cutanate. Dacă este administrat în 24 - 72 de ore de la dezvoltarea erupției cutanate, aciclovirul este eficient în reducerea mortalității și morbidității materne asociate cu infecția, în special dacă este utilizat intravenos, mai arată cercetările.

Prevenire varicelă în sarcină

Deoarece infecția primară poate pune, așa cum am discutat, o amenințare gravă în timpul sarcinii, obiectivul principal pentru medici trebuie să fie identificarea femeilor însărcinate care sunt susceptibile la virus pentru a le oferi o profilaxie adecvată. Din acest punct de vedere, standardul de aur ar trebui să fie identificarea femeilor care nu au anticorpi protectori prin efectuarea de rutină a testelor serologice la femeile aflate deja la vârsta fertilă, înainte de concepție. Din păcate, în practică, multe femei fac acest test abia în primul trimestru de sarcină.

Vaccinul împotriva varicelei este cel mai eficient mod de prevenire a bolii. Este recomandat pentru copii să primească două doze de vaccin împotriva varicelei, prima după vârsta de 9 luni și a doua între vârsta de 4 și 6 ani. Vaccinul poate preveni sau reduce semnificativ severitatea bolii în cazul în care persoana vaccinată face totuși varicelă.

Cine nu ar trebui să facă vaccinul împotriva varicelei? Persoanele alergice la vaccin sau la orice parte a vaccinului, femeile gravide sau care cred că ar putea fi însărcinate, persoanele cu sistemul imunitar slăbit, pacienții cu tuberculoză și cei care au avut recent o transfuzie de sânge.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:
NHS - How is chickenpox treated during pregnancy?
https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-is-chickenpox-treated-during-pregnancy/
Science Direct - Effectiveness of oral aciclovir in preventing maternal chickenpox: A comparison with VZIG
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163445322003474
Studiul „Effectiveness of oral aciclovir in preventing maternal chickenpox: A comparison with VZIG”, apărut în Journal of Infection, Volume 85, Issue 2, August 2022, Pages 147-151, https://doi.org/10.1016/j.jinf.2022.05.037, autori: Bersabeh Sile et al.
Springer Link - Management of chickenpox in pregnant women: an Italian perspective
https://link.springer.com/article/10.1007/s10096-018-3286-7
Studiul „Management of chickenpox in pregnant women: an Italian perspective”, Eur J Clin Microbiol Infect Dis 37, 1603–1609 (2018). https://doi.org/10.1007/s10096-018-3286-7, autori: Parente, S. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0