Marirea sanilor la barbati sau ginecomastia

Dezvoltarea sanilor la barbati se numeste ginecomastie si se poate manifesta in copilarie sau adolescenta. Si barbatii maturi pot suferi de ginecomastie din cauza schimbarilor hormonale sau a efectelor adverse ale medicamentelor.

 

Marirea sanilor poate aparea si ca urmare a unei anomalii a muschiului pieptului sau a tesutului, ori din cauza unei traume in acesta zona. In majoritatea cazurilor, ginecomastia nu necesita tratament, insa aceasta problema poate duce la scaderea respectului de sine sau la insingurare. 

Cauzele ginecomastiei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cele mai multe cazuri, o scadere a nivelului de testosteron (hormonul masculin) sau o crestere a estrogenului (hormonul feminin) poate duce la dezvoltarea sanilor la barbati. Fluctuatiile hormonale pot afecta bebelusii, copiii la inceputul adolescentei si barbatii maturi din diverse motive.

Andropauza

Andropauza este o perioada in viata barbatilor similara cu menopauza la femei. In timpul andropauzei, timp de cativa ani, productia de hormoni masculini scade, in special cea de testosteron. Acest lucru se intampla inainte de varsta a treia, iar rezultatul fluctuatiilor hormonale poate cauza umflarea sanilor, caderea parului si insomnia.

Pubertatea

Desi corpul baietilor produce hormoni masculini, acesta produce, de asemenea, si estrogen. La inceputul pubertatii, adolescentii pot produce in unele cazuri mai mult estrogen decat hormoni masculini, lucru care duce la umflarea tesutului mamar. Aceasta problema este una temporara, deoarece nivelul hormonal se echilibreaza.

Alaptarea

Ginecomastia poate sa apara la bebelusi in timp ce mama lor ii alapteaza. Estrogenul se regaseste in laptele matern, astfel incat nivelul acestui hormon in organismul sugarului creste, cauzand umflarea sanilor.

De asemenea, administrarea unor substante precum steroizii sau amfetaminele pot creste usor nivelul de estrogen, fapt care duce la aparitia ginecomastiei.

Sindromul KLinefelter

Aceasta este o afecțiune genetică la băietii care  se nasc cu un cromozom X suplimentar. În loc de cromozomii XY tipici la bărbați, aceștia au XXY, iar  afecțiunea este uneori numită sindrom XXY.

Bărbații cu Klinefelter, de obicei, nu știu de existenta afectiunii până când au probleme cu încercarea de a avea un copil. Nu existăo vindecare dar poate fi tratat.

Cum se manifesta ginecomastia

● sani mariti

 
 

● secretii ale sanilor

● sensibilitate a sanilor

In functie de cauza, alte simptome pot sa apara. Consulta un medic pentru a afla cauza ginecomastiei.

Vizita la medic si analizele recomandate

Pentru a determina cauza ginecomastiei, medicul iti va adresa intrebari legate de istoricul tau medical si de cel al familiei. De asemenea, acesta iti va examina sanii si organele genitale.

Daca medicul nu va putea stabili cauza, acesta te va supune unor analize de sange – pentru a determina nivelurile hormonale – si unei mamografii (radiografia la san) pentru a analiza tesutul mamar si pentru a cauta eventualele anomalii. In unele cazuri, sunt necesare si alte analize cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica, tomografie computerizata, radiografie sau biopsie.

De cele mai multe ori, ginecomastia nu necesita tratament si trece de la sine. Totusi, daca este rezultatul unei afectiuni, acesta din urma trebuie tratata.

In cazul ginecomastiei dureroase, poate fi nevoie de medicamentatie sau de interventie chirurgicala.

Prin liposuctie se poate indeparta excesul de grasime si se poate reduce dimensiunea sanilor. In cazul in care este vorba de tesut umflat, medicul ti-ar putea sugera o masectomie, pentru a indeparta pe cale chirurgicala surplusul de tesut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, unele medicamente folosite in cazul cancerului mamar pot fi folosite pentru a trata ginecomastia.                                                              

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0