Mărirea sânilor la bărbați sau ginecomastia

Dezvoltarea sânilor la bărbați se numește ginecomastie și se poate manifesta în copilărie sau adolescență. Și bărbații maturi pot suferi de ginecomastie din cauza schimbărilor hormonale sau a efectelor adverse ale medicamentelor.

Mărirea sânilor poate apărea și ca urmare a unei anomalii a mușchiului pieptului sau a țesutului, ori din cauza unei traume în acesta zonă. În majoritatea cazurilor, ginecomastia nu necesită tratament, însă această problemă poate duce la scăderea respectului de sine sau la nesiguranță de sine. 

Cauzele ginecomastiei

În cele mai multe cazuri, o scădere a nivelului de testosteron (hormonul masculin) sau o creștere a estrogenului (hormonul feminin) poate duce la dezvoltarea sânilor la bărbați. Fluctuațiile hormonale pot afecta bebelușii, copiii la începutul adolescenței și bărbații maturi din diverse motive.

  • Ginecomastia la sugari. Mai mult de jumătate dintre copiii de sex masculin se nasc cu sânii măriți din cauza efectelor estrogenului mamei lor. În general, țesutul mamar umflat dispare în două - trei săptămâni după naștere.
  • Ginecomastia în timpul pubertății. Ginecomastia cauzată de schimbările hormonale din timpul pubertății este relativ frecventă. În majoritatea cazurilor, țesutul mamar umflat va dispărea fără tratament în termen de șase luni până la doi ani.
  • Ginecomastia la adulți. Cercetătorii au estimat că prevalența în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani este cuprinsă între 24% și 65%. Cu toate acestea, majoritatea bărbaților cu această afecțiune nu prezintă niciun simptom.

Andropauza

Andropauza este o perioadă în viața bărbaților similară cu menopauza la femei. În timpul andropauzei, timp de câțiva ani, producția de hormoni masculini scade, în special cea de testosteron. Acest lucru se întâmplă înainte de vârstă a treia, iar rezultatul fluctuațiilor hormonale poate cauza umflarea sânilor, căderea părului și insomnia.

Cum ești cu stima de sine?

Pubertatea

Deși corpul băieților produce hormoni masculini, acesta produce, de asemenea, și estrogen. La începutul pubertății, adolescenții pot produce în unele cazuri mai mult estrogen decât hormoni masculini, lucru care duce la umflarea țesutului mamar. Această problemă este una temporară, deoarece nivelul hormonal se echilibrează.

Alăptarea

Ginecomastia poate să apară la bebeluși în timp ce mama lor îi alăptează. Estrogenul se regăsește în laptele matern, astfel încât nivelul acestui hormon în organismul sugarului crește, cauzând umflarea sânilor. 

De asemenea, administrarea unor substanțe precum steroizii sau amfetaminele pot crește ușor nivelul de estrogen, fapt care duce la apariția ginecomastiei.

Sindromul KLinefelter

Aceasta este o afecțiune genetică la băietii care se nasc cu un cromozom X suplimentar. În loc de cromozomii XY tipici la bărbați, aceștia au XXY, iar afecțiunea este uneori numită sindrom XXY.

Bărbații cu Klinefelter, de obicei, nu știu de existența afecțiunii până când au probleme cu încercarea de a avea un copil. Nu există o vindecare dar poate fi tratat.

Efect secundar al anumitor medicamente

De asemenea, ginecomastia poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele, antibioticele, chimioterapia, medicamentele pentru cancerul de prostată, medicamentele pentru ulcer sau cele cardiovasculare. Drogurile ilegale, cum ar fi steroizii anabolizanți, heroina sau marijuana pot provoca, de asemenea, ginecomastie.

Ginecomastia poate rezulta din administrarea de medicamente pentru a trata:

  • Anxietatea și depresia.
  • Infecții bacteriene și fungice.
  • Extinderea prostatei.
  • Arsuri la stomac și ulcere peptice (stomacale).
  • Insuficiență cardiacă și tensiune arterială ridicată.
  • Infertilitate masculină (prin administrarea de gonadotropină corionică umană, sau HCG).
  • Abuz de substanțe (prin administrarea de metadonă).

Alte substanțe care pot provoca, de asemenea, umflarea sânilor:

Rezultatul unor boli și afecțiuni medicale

Unele boli și afecțiuni medicale pot provoca, de asemenea, ginecomastie. Printre acestea se numără:

  • Bolile hepatice
  • Boli de rinichi
  • Cancer pulmonar
  • Cancer testicular
  • Tumori ale glandelor suprarenale sau ale glandei pituitare
  • Unele afecțiuni cu care se naște un copil (afecțiuni congenitale)
  • Tulburări tiroidiene
  • Leziuni sau traumatisme
  • Obezitate.

 

 

Cum se manifestă ginecomastia

Majoritatea bărbaților adulți cu ginecomastie nu raportează niciun simptom. Semnele și simptomele acestei afecțiuni pot include:

  • sâni măriți
  • secreții ale sânilor
  • durere, în special la adolescenți
  • sensibilitatea sânilor
  • sensibilitate a mamelonului la frecarea cu hainele.

În funcție de cauză, alte simptome pot să apară. Consultă un medic pentru a afla cauza ginecomastiei.

Vizită la medic și analizele recomandate

Pentru a determina cauza ginecomastiei, medicul îți va adresa întrebări legate de istoricul tău medical și de cel al familiei. De asemenea, acesta iți va examina sănii și organele genitale. 

Dacă medicul nu va putea stabili cauza, acesta te va supune unor analize de sânge – pentru a determina nivelurile hormonale – și unei mamografii (radiografia la sân) pentru a analiza țesutul mamar și pentru a căuta eventualele anomalii. În unele cazuri, sunt necesare și alte analize cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică, tomografie computerizată, radiografie sau biopsie. 

De cele mai multe ori, ginecomastia nu necesită tratament și trece de la sine. Totuși, dacă este rezultatul unei afecțiuni, acesta din urmă trebuie tratat. 

În cazul ginecomastiei dureroase, poate fi nevoie de medicamentație sau de intervenție chirurgicală. 

Prin liposucție se poate îndepărta excesul de grăsime și se poate reduce dimensiunea sânilor. În cazul în care este vorba de țesut umflat, medicul ți-ar putea sugera o mastectomie, pentru a îndepărta pe cale chirurgicală surplusul de țesut. 

De asemenea, unele medicamente folosite în cazul cancerului mamar pot fi folosite pentru a trata ginecomastia.

Deoarece privarea de androgeni este una dintre modalitățile de tratament utilizate în mod obișnuit pentru cancerul de prostată avansat, posibilul său rol în dezvoltarea ginecomastiei este o preocupare deosebită pentru medici. Până la 80% dintre pacienții care primesc terapie antiandrogenică nesteroidiană pot dezvolta ginecomastie, de obicei la 6-9 luni după tratamentul hormonal. Opțiunile preventive includ tamoxifenul, radioterapia sau inhibitorii de aromatază.

Mărirea sânilor la bărbați dispare adesea în timp sau în urma modificării medicamentației. Unii bărbați devin conștienți de sine în legătură cu aspectul lor, ceea ce poate duce la depresie și anxietate. Dar aceste probleme ar trebui să se amelioreze odată ce ginecomastia este tratată.

Dacă te simți inconfortabil în legătură cu mărimea sânilor, vorbește imediat cu un medic specialist. Acesta poate identifica cu exactitate cauza afecțiunii. Dacă, de exemplu, un medicament sau o boală este de vină, schimbările de medicamente și tratarea bolii pot fi de ajutor. Țesutul mamar umflat se micșorează adesea în timp.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“What is gynaecomastia?” - https://www.nhs.uk/common-health-questions/mens-health/what-is-gynaecomastia/ 
“Gynecomastia: Etiology, Diagnosis, and Treatment” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279105/ 
“Gynecomastia” - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gynecomastia#:~:text=Gynecomastia%20is%20an%20overdevelopment%20or,the%20male%20hormone%20(testosterone). 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0