Lucrul la calculator si protejarea vederii

In zilele noastre, interactiune cu tehnologia se face la orice pas si, practic, toti pacientii pe care ii intreb daca petrec timp la calculator (sau alte ecrane digitale), imi raspund afirmativ. Dar cum ne mentinem vederea sanatoasa cand suntem expusi la astfel de medii?

Ce este daunator la calculatoare?

Din punct de vedere fizic, lumina emisa de aceste ecrane contine o parte de lumina vizibila, extrem de daunatoare in timp – lumina albastra-violet. Din pacate, acest efect este cumulativ in timp, astfel ca, daca expunerea a inceput foarte devreme in viata, vom asista la instalarea unor boli prematur – cataracta la 40 de ani, de exemplu.

Care sunt consecintele pe termen scurt?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intr-o prima faza, ne putem simti pur si simplu obositi, ochii se inrosesc, devin sensibili si poate sa apara vederea incetosata. Litere se dubleaza, iar pacientul se plange de senzatie de corp strain (“nisip in ochi”).

Nu putine sunt momentele cand persoanele care stau mult timp la calculator se plang de “intepenirea” articulatiilor si de aparitia durerilor de spate, incheietura mainilor sau de ceafa.

Efectele pe termen lung sunt mult mai grave

Desi nu sunt sesizabile, aceste inmagazinari de energie inalta provenita de la lumina emisa de ecrane, se fac cumulativ in timp. In zilele noastre, asistam la o expunere din ce in ce mai timpurie la aceste dispozitive, astfel ca putem vedea la copiii de azi sindrom de ochi uscat. Probabil ca in anii urmatori vom asista la o “eplozie” a bolilor puse pe seama luminii albastre – cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta.

 

 

Cum ne protejam de lumina albastra?

Multe companii de telefonie au dezvoltat softuri care blocheaza aceasta lungime de unda – blue filter. Practic, imaginea este mai putin contrastanta, insa, in timp, ochii se obisnuiesc. Desigur, sunt meserii in care acest lucru nu este posibil (graficienii sau designerii de orice fel).

Ochelarii cu filtru de calculator pot fi fabricati cu lentile care sa aiba dioptrie (corecteaza vederea) sau nu (doar de protectie). Practic, principiul lor este asemanator filtrelor din soft – blocheaza lumina albastra-violet emisa de ecrane.

Regula 20-20-20 se refera la faptul ca, la fiecare 20 de minute, este bine sa ne uitam 20 de secunde la 20 de picioare distanta (aprox 6 m). Cu alte cuvinte, trebuie sa ne uitam “in gol” – acest lucru relaxeaza ochii din efortul acomodativ folosit la aproape. Nu strica sa si inchidem ochii cateva secunde sau sa ii rotim in sens orar si invers pentru a mai relaxa musculatura tensionata.

Plasarea ecranului computerului cu 10 – 20 ° sub nivelul ochilor reduce deschiderea fantei palpebrale, micsorand astfel suprafata oculara expusa si reducand evaporarea; clipirea fortata in timpul lucrului la calculator sau televizor duce la lubrefierea suprafetei oculare si la impiedicarea aparitiei sindromului de ochi uscat.

Nu in ultimul rand, alimentatia joaca un rol esential in obtinerea unei vederi sanatoase – nu numai morcovii aduc beneficii vederii ci orice fel de legume sau fructe colorate variat – citrice, struguri, ardei grasi, frunze verzi (patrunjel, spanac), dar si nucile sau semintele crude.

 

 

Iata, asadar, ca nu trebuie sa ne ferim complet de expunerea la tehnologie, ci trebuie sa stim cum sa ne protejam ochii pentru o vedere impecabila cat mai mult timp!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Roxana Cozubas

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0