Leucemia: simptome, factori de risc si tratament

Despre leucemie

a. Ce este leucemia

b. Cauzele si factorii de risc ai leucemiei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

c. Simptomele leucemiei

d. Tipuri de leucemie si rata de supravietuire

e. Diagnosticarea leucemiei

                    i.     Consultarea pacientului si analiza istoricului medical 

                    ii.     Examinarea istoricului medical al familiei

                   iii.     Analize de sange pentru diagnosticarea leucemiei

                    iv.     Biopsia de maduva osoasa pentru diagnosticarea leucemiei

                     v.     Raxe X pentru analiza nodulilor limfatici

                     vi.     Analize imagistice MRI si CT pentru evaluarea stadiului leucemiei

f. Remisia leucemiei

Cum se trateaza leucemia

a. Tratamentul prin chimioterapie al leucemiei

b. Tratamentul prin radioterapie al leucemiei

c. Terapii tintite pentru tratarea leucemiei

d. Tratamentul cu celule stem pentru leucemie

e. Transplantul de maduva pentru leucemie

f. Terapia de sustinere in cazul bolnavilor de leucemie

g. Terapii si tratamente complementare pentru leucemie

Influenta leucemiei asupra viatii personale, profesionale si sociale

Despre leucemie

Leucemia este un tip de cancer ce apare la nivelul maduvei osoase, avand ca rezultat marirea anormala a nivelului de celule albe din sange. Demirea de leucemia provine din limba greaca, “leukos” insemnand alb, iar “haima” sange.

Ce este leucemia

Leucemia este cancerul celulelor de sange, aceasta afectiune vizand de cele mai multe ori globulele albe. Exista insa si exceptii, adica situatii in care leucemia debuteaza la nivelul altor celulele. Leucemia poate fi atat acuta (care se dezvolta rapid), cat si cronica (care are o evolutie lenta).

Cauzele si factorii de risc ai leucemiei

Cauza exacta a aparitiei leucemiei este inca necunoscuta, insa se pare ca aceasta afectiune apare in urma combinarii unor factori genetici cu factorii de mediu. Leucemia apare atunci cand se petrece o mutatie la nivelul ADN-ului celulelor, mutatie care declanseaza cresterea si multiplicare anormala a celulelor albe, care isi pierd functiile normale. Nu se stie insa ce declanseaza aparitia acestei mutatii.

Majoritatea cazurilor de leucemie nu sunt ereditare, insa unele predispozitii si mutatii genetice pot fi mostenite. Exista factori de risc care maresc predispozitia pentru aparitia leucemiei. Unii dintre acesti factori de risc au fost validati de studiile facute in domeniu, in timp ce altii se afla inca in faza de cercetare.

·        Mostenirea genetica – unele studii facute in familii cu gemeni au dovedit faptul ca unele persoane prezinta risc crescut de leucemie din cauza unei anumite gene.

·        Sindromul Down – persoanele cu sindromul Down au risc crescut de leucemie, comparativ cu persoanele care nu sufera de acest sindrom. Specialistii sustin ca anomaliile cromozomiale sunt cele care maresc riscul de leucemie.

·        Expunerea la radiatii ionizate

·        Virusul HIV sau virusul HTLV-1 (n.r. virusul leucemiei cu celulele T, adica cu tricocelulite)

·        Expunerea la benzen sau la unele petrochimicale

·        Chimioterapia cu agenti de alchilare folosita pentru tratarea altor tipuri de cancer

·        Fumatul

·        Folosirea vopselei de par

Simptomele leucemiei

Simptomele leucemiei includ:

·        Transpiratii excesive, in special pe timpul noptii

·        Oboseala si slabiciune

·        Scadere in greutate nemotivata

·        Dureri de oase

·        Noduli limfatici inflamati (mai ales la nivelul gatului si in zona axilei)

·        Marirea splinei/ ficatului

·        Aparitia unor pete rosii la nivel cutanat – petesii

·        Invinetirea rapida

·        Sangerari din cauza problemelor de coagulare a sangelui

·        Febra sau frisoane

·        Infectii dese

·       Anemie

Tipuri de leucemie si rata de supravietuire

Specialistii impart leucemia in patru mari categorii, clasificate la randul lor in acuta/ cronica si limfoida/ mieloida.

Principalele tipuri de leucemie

In functie de tipul de leucemie de care un pacient sufera, medicul stabileste tratamentul cel mai potrivit si poate da un pronostic si in ceea ce priveste speranta de viata.

Leucemia limfoida acuta

Leucemia limfoida acuta debuteaza la nivelul maduvei osoase, acolo unde sunt produse celulele albe. Acest tip de leucemie apare, in general, la copii. Speranta de viata pe 5 ani este de 68,2% in cazul acestui tip de leucemie.

Leucemia limfoida cronica

Leucemia limfoida cronica afecteaza, in general, persoanele de peste 55 de ani, fiind o afectiune extrem de rar intalnita in randul copiilor. Rata de supravietuire pe 5 ani este de 83,2% in caz de leucemie limfoida cronica.

Leucemia mieloida acuta

Leucemia mieloida acuta apare atat la copii, cat si la adulti. Aceasta este cea mai comuna intalnita forma de leucemie. Rata de supravietuire pe 5 ani este de 26,9% in caz de leucemie mieloida acuta.

Leucemia mieloida cronica

Leucemia mieloida cronica afecteaza, in general, adultii. Rata de supravietuire pe 5 ani in caz de leucemie mieloida cronica este de 66,9%.

Alte tipuri de leucemie

Exista si alte tipuri de leucemie, insa mult mai rar intalnite decat cele 4 prezentate mai sus.

Leucemia mielomonicitara juvenila

Leucemia mielomonicitara juvenila este un tip de leucemie care afecteaza copii de sub 6 ani.

Leucemia mielomonocitara cronica

Leucemia mielomonicitara cronica se dezvolta la nivelul celulelor mieloide si afecteaza, de cele mai multe ori, persoanele adulte.

Leucemia cu celula paroasa

Leucemia cu celula paroasa este cel mai rar intalnit tip de leucemie si este caracterizata de acumularea anormala a limfocitelor B. De regula, aceasta este clasificata ca fiind un tip de leucemie limfoida cronica. Un procent de numai 2% dintre toate cazurile de leucemie sunt de acest fel.

Leucemia cu celule T

Leucemia cu celule T, cunoscuta si sub denumirea de leucemie acuta limfoblastica cu celule T, este un tip foarte agresiv de leucemie. Barbatii in varsta sunt predispusi sa dezvolte aceasta forma de leucemie.

Leucemia cu limfocite granulare mari

Leucemia cu limfocite granulare mari este un tip de leucemie cu evolutie lenta, care apare mai des in randul femeilor, decat in randul barbatilor. Un procent de 30% dintre cei care sufera de acest tip de leucemie au si artrita reumatoida, insa oamenii de stiinta nu au reusit inca sa descopere legatura dintre aceste doua afectiuni.

Leucemie prolimfocitica

Leucemia prolimfocitica ataca, in general limfocitele B. In 4 din 5 cazuri de leucemie prolimfocitica sunt atacate celulele B, celulele T fiind atacate intr-unul dintre cele 5.

Leucemia promielocitica acuta

Leucemia promielocitica acuta este un subtip al leucemiei acute. Aceasta are caracteristici biologice si clinice distincte.

Diagnosticarea leucemiei

Diagnosticarea leucemiei se produce, de obicei, in urma unei vizita la medic, in timpul careia pacientul primeste recomandarea de a face un set de analize de sange. E posibil ca leucemia sa fie descoperita din intamplare, inainte ca simptomele sa apara.

Consultarea pacientului si analiza istoricului medical

In timpul consultului, medicul va realiza o examinare fizica si va face si analiza istoricului medical, punand o serie de intrebari pacientului. In timpul examinarii fizice, medicul va cauta semnele fizice ale leucemiei precum paloarea fetei cauzata de anemie, umflarea nodulilor limfatici sau marirea splinei si a ficatului.

Examinarea istoricului medical al familiei

In timpul anamnezei, medicul va discuta cu pacientul si despre istoricul medical al membrilor apropiati ai familiei, pentru a afla daca mai exista cazuri de leucemie la rudele apropiate.

Analize de sange pentru diagnosticarea leucemiei

Prin simpla realizare a unor analize de sange, medicul poate observa daca exista sau nu anomalii in ceea ce priveste nivelul de celule albe din sange. In cazul detectarii unor anomalii la nivelul globulelor albe, medicul va face analize amanuntite pentru a vedea daca este sau nu vorba despre leucemie.

Biopsia de maduva osoasa pentru diagnosticarea leucemiei

Medicul poate recomanda biopsia de maduva osoasa, care presupune colectarea si analiza la laborator a maduvei osoase. Mostra recoltata este trimisa la laborator iar rezultatele sunt folosite pentru stabilirea celui mai eficient tratament, in functie de tipul de leucemie detectat.

Raxe X pentru analiza nodulilor limfatici

Razele X pot fi folosite pentru observarea nodulilor limfatici mariti de la nivelul pieptului, a glandei timus marite, a depozitelor de fluide la nivelul plamanilor si pieptului, dar si pentru detectarea unei eventuale pneumonii.

Analize imagistice MRI si CT pentru evaluarea stadiului leucemiei

MRI-ul, adica analiza de imagistica prin rezonanta magnetica, este folosit de catre medici atunci cand suspecteaza ca leucemia s-a extins catre creier. CT, adica computerul tomograf, este folosit pentru a obtine imagini detaliate cu ficatul sau splina marite.

Remisia leucemiei

Tratamentul leucemiei tinteste catre remisia bolii. Remisia este etapa in care simptomele unei efectiuni fie sunt ameliorate, fie dispar complet pentru o perioada, fie ea scurta sau indelungata. In perioada de remisie, celulele leucemice nu se mai regasesc in sange, iar maduva osoasa functioneaza din nou normal. In cazul persoanelor tratate de leucemie acuta, perioada de remisie poate dura ani la rand, ba chiar acestia pot fi considerati vindecati. La persoanele cu leucemie limfoida cronica tratamentul poate ameliora simptomele pentru o perioada, insa acestia nu pot fi considerati vindecati niciodata. 

Cum se trateaza leucemia

Scopul tratamentului pentru leucemie este acela de a distruge celulele leucemice si de a permite astfel maduvei osoase sa produca din nou celule normale. Majoritatea tratamentelor pentru leucemie se fac in 3 pasi: perioada de instalare a tratamentului, cea de consolidare si perioada de intretinere.

Tratamentul prin chimioterapie al leucemiei

Tratamentul prin chimioterapie este principala metoda de tratament pentru leucemie. Chimioterapia foloseste substante chimice puternice pentru a ucide celulele leucemice. In functie de tipul de leucemie tratat, medicul poate stabili un tratament pe baza de una sau mai multe substante active. Substantele medicamentoase pot fi administrate pe cale orala, dar si pe cale injectabila, intravenos.

Tratamentul prin radioterapie al leucemiei

Terapia prin radioterapie foloseste raze X sau alte radiatii pentru a distruge celulele leucemice si pentru a impiedica dezvoltarea si multiplicarea acestora. Radioterapia pentru tratarea leucemiei poate fi folosita atat intr-o zona exacta a corpului, cat si pe tot corpul.

Terapii tintite pentru tratarea leucemiei

Terapiile tintite folosesc substante medicamentoase care ataca anumite vulnerabilitati ale celulelor canceroase detectate la pacient.

Tratamentul cu celule stem pentru leucemie

Transplantul cu celule stem este o procedura care presupune inlocuirea maduvei osoase bolnave cu una sanatoasa. Inainte de acest transplant, pacientul primeste doze serioase de chimioterapie, dar si multe sedinte de radioterapie, pentru ca celulele bolnave din masuva osoasa sa fie ucise. Apoi, acestuia i se administreaza o infuzie de celule stem care vor ajuta la reconstruirea maduvei osoase. Celulele stem pot proveni de la un donator, dar pot proveni chiar si de la pacient.

Transplantul de maduva pentru leucemie

Transplantul de maduva osoasa este similar cu cel al celulelor stem. Maduva trebuie sa provina de la un donator extrem de compatibila pentru a fi acceptata de organism, de aceea este recomandat ca donatorul sa fie o ruda de gradul 1 precum un frate sau o sora.

Terapia de sustinere in cazul bolnavilor de leucemie

Terapia de sustinere este si ea folosita in tratarea bolnavilor de leucemie, aceasta avand rolul de a ameliora simptomele, dar si efectele adverse ale tratamentului administrat pentru leucemie. Tratamentul cu imunoglobuline este folosit, de pilda, la pacientii care au probleme cu infectiile dese. Si antibioticele si medicamentele antivirale sunt folosite in tratarea infectiilor dese cu care au de-a face pacientii cu leucemie. Vaccinul impotriva pneumoniei este si el recomandat in timpul terapiei de sustinere. Acesta ar trebui facut o data la 5 ani. Ingrijirile paliative sunt folosite in situatiile terminale, pentru a sprijini pacientul, dar si familia acestuia, in momentele dificile. Acesta are rolul de a ameliora suferinta bolnavului, de a reduce complicatiile precum sangerarile sau infectiile ce pot fi fatale, dar si de a face tratamentul mai usor de suportat.

Terapii si tratamente complementare pentru leucemie

Terapiile complementare nu fac parte din tratamentul standard pentru leucemie, insa pot fi de folos in unele situatii. Remediile naturiste, suplimentele de nutrienti, acupunctura, meditatia, yoga si alte practici similare pot fi considerate eficiente de catre medici, care le pot recomanda pacientilor pentru a face fata mai bine tratamentului conventional, dar si pentru a-i spori acestuia sansele de vindecare. O dieta adecvata joaca, de asemenea, un rol important in tratarea leucemiei. O alimentatie bogata in nutrienti in timpul, dar si dupa realizarea tratamentului, ajuta pacientii sa se simta mai bina si ofera putere organismului. Malnutritia, pe de alta parte, reduce energia si vitalitatea organismului, slabind capcitatea acestuia de a se lupta cu infectiile.

Indiferent de tratamentul sau terapia alternativa aleasa, pacientul cu leucemie nu poate lua nicio decizie fara a se consulta cu medicul oncolog, care poate permite sau poate interzice terapia respectiva. Este extrem de important ca pacientul bolnav de leucemie sa aiba un stil de viata cat mai sanatos, pentru a sustine organismul in timpul tratamentului, dar si pentru a reduce riscul de infectii sau de accentuare a simptomelor specifice acestei afectiuni.

Influenta leucemiei asupra viatii personale, profesionale si sociale

Leucemia afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii pacientului, atat pe plan personal, cat si pe plan profesional. Asadar, este extrem de important pentru pacientul diagnosticat cu leucemie sa beneficieze de consiliere psihologica, astfel incat sa accepte etapa prin care trece si sa o depaseasca cu succes.

Reactia pacientului cu leucemie in fata bolii

Pacientul cu leucemie poate intampina probleme in acceptarea diagnosticului primit. Pacientul cu leucemie trebuie sa aiba o discutie sincera cu medicul oncolog, sa puna toate intrebarile pe care le are cu privire la aceasta afectiune, astfel incat sa inteleaga exact despre ce este vorba. Dupa ce accepta si intelege boala de care sufera, pacientul ar trebui sa beneficieze in continuare de consiliere psihologica, care il va ajuta sa faca fata tratamentului ce poate fi destul de agresiv atunci cand vine vorba despre efecte adverse.

O gandire pozitiva, precum si increderea in Divinitate sunt de ajutor in cazul pacientilor bolnavi de cancer, studiile facute in acest sens dovedind faptul ca atitudinea optimista si increzatoare cresc calitatea vietii si sporesc sansele de vindecare ale pacientului. Depresia si anxietatea sunt doua afectiuni ce apar adesea in cazul unui diagnostic atat de dur precum leucemia. Medicul psiholog sau chiar psihiatrul pot fi de ajutor in ameliorarea sau tratarea acestor tulburari de natura psihica.

Relatia bolnavului de leucemie cu cei din jur

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru pacientul bolnav cu leucemie este extrem de important sa fie spirijinit de persoanele din jur. Familia, prietenii si chiar si cadrele medicale cu care interactioneaza il pot ajuta pe pacient sa isi pastreze atitudinea pozitiva si determinarea in fata bolii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0