Ipohondria: cauze, simptome si tratament

Cu totii ne facem uneori griji pentru propria sanatate, insa atunci cand suntem siguri ca avem o problema de sanatate in ciuda analizelor care spun altceva, e posibil sa fie vorba despre ipohondrie.

Ipohondria este tulburarea anxioasa descrisa de grijile intense si nemotivate pe care ni le facem cu privire la starea de sanatate. Aceasta este o afectiune somatica simptomatica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauzele ipohondriei

Nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei acestei afectiuni, insa anumiti factori sunt implicati in dezvoltarea sa:

Familia – persoanele care au rude ce sufera de ipohondrie au sanse mai mari sa dezvolte aceasta afectiune intrucat vor prelua tiparul din familie.

Istoric personal – persoanele care au avut probleme serioase de sanatate la un moment dat in viata sunt mai predispuse ipohondriei intrucat experientele din trecut le fac sa dezvolte o frica disproportionala de boala.

Tulburari psihice asociate – majoritatea pacientilor care sufera de ipohondrie sufera, de asemenea, si de depresie, comportament obsesiv-compulsiv, tulburare de panica sau anxietate generalizata.

Factori de risc

Predispozitia pentru ipohondrie, dar si pentru alte afectiuni de natura anxioasa o prezinta persoanele:

  • Care trec printr-o perioada foarte stresanta
  • Care au fost suspectate de o boala grava
  • Care au fost abuzate in copilarie
  • Care au un parinte ce sufera de o afectiune foarte grava
  • Care au o fire mai sensibila
  • Care cauta pe internet informatii cu privire la boli si sanatate

Semne si simptome ipohondrie

Teama de functiile normale ale organismului – o persoana ipohondra se va teme si va percepe ca fiind semne de boala functiile normale ale organismului precum bataile inimii, transpiratia, nevoia de a merge la toaleta.

Teama de probleme minore ce pot aparea – pacientul ipohondru va oferi proportii uriase simptomelor obisnuite precum iritatiile ce pot aparea pe piele, congestia nazala sau crampele abdominale usoare.

Cautarea semnelor de boala – persoanele ipohondre verifica in permanenta corpul, cautand semne ale unei afectiuni.

Vorbitul in permanenta despre starea de sanatate – pacientul cu ipohondrie are tendinta exagerata de a vorbi despre starea sa de sanatate si despre boli.

Vizitele dese la medic – ipohondrii obisnuiesc sa mearga adesea la medic, sperand ca acesta va identifica afectiunea care il tulbura. Faptul ca medicul nu depisteaza nimic in neregula nu il linisteste pe pacientul ipohondru, ci il frustreaza fiind convins ca e ceva ce medicul nu depisteaza.

Evitarea completa a medicului – exista si situatii in care ipohondrul evita complet vizitele la medic, temandu-se ca va afla care este afectiunea care il chinuie.

Evitarea unor contexte – pacientul ipohondru poate evita anumiti oameni, locuri sau activitati pe care le considera riscante pentru sanatatea sa.

Daca aceste simptome nu dispar in 6 luni inseamna ca sunt semne ale afectiunii simptomatice somatice denumita ipohondrie.

Tratament ipohondrie

Scopul tratamentului pentru ipohondrie este de a ameliora simptomele si de a spori calitatea vietii. Psihoterapia, in special terapia cognitiv comportamentala, poate fi de ajutor in tratarea ipohondriei dar si a celorlalte tulburari anxioase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicatia poate fi considerata utila de catre medic, mai ales in situatiile in care ipohondria este atat de accentuata incat impiedica individul sa aiba o viata normala. Antidepresivele si anxioliticele pot fi folosite in acest sens.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0