Inteligența artificială, de ajutor în diagnosticul afecțiunilor de piele [studiu]

Un grup de cercetători coreeni au dezvoltat un algoritm de inteligență artificială care poate clasifica afecțiunile de piele, poate sugera opțiuni primare de tratament și servi drept ustensilă auxiliară în determinarea unui diagnostic de către medicul specialist. Cu ajutorul acestui sistem, precizia diagnosticului dermatologic ar putea fi considerabil îmbunătățită. Studiul1 a fost publicat în Journal of Investigative Dermatology. 

Afecțiunile pielii sunt destul de comune, dar stabilirea malignității unei anomalii dermatologice poate dura mai mult timp. În acest sens, cercetătorii au depus eforturi considerabile pentru a elabora un sistem care să faciliteze diagnosticul melanoamelor, să stabilească distincția dintre melanoame și nevi (alunițe) și să genereze un diagnostic comparabil cu cel stabilit de un medic dermatolog.  

Cu toate acestea, pentru ca acest sistem să poată fi utilizat în situații practice, performanța sa trebuie testată într-un context similar mediului real, care presupune distingerea cancerului de piele de numeroase alte afecțiuni ale pielii, inclusiv cele inflamatorii și infecțioase. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a-i testa performanța, oamenii de știință au colectat 220.000 de imagini de la persoane asiatice și caucaziene, cu 174 de afecțiuni ale pielii, și au condiționat algoritmul în așa fel încât acesta să interpreteze imaginile. Din cele 174 de afecțiuni, sistemul a reușit să ”diagnosticheze” 134 și să propună opțiuni primare de tratament.  Această reușită este unică în prezent, în contextul în care studiile anterioare s-au limitat la dezvoltarea unor sarcini primare, precum diferențierea melanoamelor de nevi. 

Inițial, performanța acestui sistem a fost comparată cu cea a 21 de medici dermatologi, 26 de medici rezidenți în dermatologie și 23 de persoane neprofesioniste.  Concluziile sale au fost similare cu cele ale medicilor rezidenți, dar puțin mai prejos față de cele ale medicilor specialiști. Cu toate acestea, rezultatele obținute cu privire la malignitatea afecțiunilor a îmbunătățit diagnosticul medicilor, de la 77,4% până la 86,8%. 

Rezultatele inițiale sunt încurajatoare, iar cercetătorii speră ca inteligența artificială să fie, în curând, integrată în protocolul de diagnostic al medicilor dermatologi, dar și pusă la dispoziția persoanelor fizice, sub formă de aplicație, pentru ca acestea să beneficieze de o identificare inițială a afecțiunii, înainte de vizita la medic. 

Cu toate acestea, cercetătorii atrag atenția asupra faptului că sistemul poate interpreta imaginile afecțiunilor de piele doar în anumite condiții. De exemplu, un algoritm condiționat să diferențieze un melanom de un nev nu va putea face distincția între un hematom al unghiei și un melanom sau un nev.  Astfel, dacă forma hematomului este neregulată, algoritmul îl poate identifica drept melanom. De asemenea, cercetătorii subliniază că algoritmul a fost testat pe imagini cu rezoluție înaltă, iar performanța sa poate fi afectată de imagini neclare sau cu rezoluție scăzută. 

În plus, un diagnostic bazat pe o singură imagine nu poate fi considerat valid, în comparație cu un diagnostic stabilit în condiții clinice. În context real, un diagnostic dermatologic se bazează pe mai multe surse de informație, printre care istoricul medical, simptome, aspectul afecțiunii în comparație cu alte leziuni posibil existente, textură, etc., particularități care pot fi stabilite prin contact fizic. 
Scopul acestui sistem este atât de a ajuta medicul dermatolog în stabilirea unui diagnostic precis, dar și de a încuraja publicul să nu neglijeze anomaliile dermatologice și să meargă la medic, atunci când apare o leziune sau când un nev își modifică aspectul. În acest sens, oamenii de știință lucrează, în continuare, la îmbunătățirea performanței algoritmului, pentru ca acesta să ofere rezultate viabile și atunci când este confruntat cu poze de calitate scăzută. 

Nu în ultimul rând, speranța cercetătorilor este ca acest sistem să poată contribui semnificativ la depistarea timpurie a cancerului de piele, ceea ce ar putea salva numeroase vieți, în contextul în care cancerul de piele este a cincea formă de cancer, ca număr de diagnostice, pe plan global. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - New artificial intelligence system can empower medical professionals in diagnosing skin diseases
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200331092704.htm
Studiul Augmented Intelligence Dermatology: Deep Neural Networks Empower Medical Professionals in Diagnosing Skin Cancer and Predicting Treatment Options for 134 Skin Disorders, publicat în Journal of Investigative Dermatology, în martie 2020, autori: Seung Seog Han, Ilwoo Park, Sung Eun Chang, Woohyung Lim, Myoung Shin Kim, Gyeong Hun Park, Je Byeong Chae, Chang Hun Huh, Jung-Im Na
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(20)30136-6/pdf

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0