Gripa la vârste fragede influențează riscul viitor de boală [studiu]

Gripa contactată timpuriu în viață reduce riscul persoanelor care au nevoie să solicite asistență medicală pentru infecții cu același subtip mai târziu în viață, arată un nou studiu.

Infecțiile timpurii cu tulpina de virus gripal A pot ajuta la prezicerea modului în care virusul va afecta persoanele de vârste diferite în viitor și ar putea avea impact asupra eficacității vaccinurilor antigripale, arată un nou studiu¹ publicat în jurnalul științific eLife . Descoperirile pot ajuta la îmbunătățirea estimărilor riscului specific vârstei de a dobândi infecții gripale sezoniere, cât și eficacității vaccinului la populațiile vaccinate similar.

Gripa sezonieră se schimbă anual, „păcălind” imunitatea deja existentă

Gripa de sezon este o infecție respiratorie acută, cauzată de virusurile gripale care apar tot timpul în întreaga lume și provoacă epidemii. Aceasta provoacă între 100.000 și 600.000 de spitalizări și între 5000 și 527.000 de decese pe an numai în SUA. Există trei tipuri de virusuri gripale sezoniere la om: A, B și C, deși C este mult mai puțin frecventă. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Virusurile gripale A sunt clasificate în continuare în subtipuri: subtipurile A (H1N1) și A (H3N2) circulă în prezent la om. A (H1N1) este, de asemenea, scris ca A (H1N1) pdm09, deoarece a provocat pandemia din 2009 și a înlocuit virusul A (H1N1) care a circulat înainte de acel an.

Evoluția rapidă a gripei sezoniere, care îi permite să „păcălească” imunitatea preexistentă, se adaugă la incidența relativ mare a infecțiilor, inclusiv la copiii mai mari și la adulții infectați anterior. Dar modul în care apar sensibilitatea și schimbările în timp la populațiile umane a fost dificil de cuantificat până acum.

Deoarece riscul de infecție cu gripă la o anumită grupă de vârstă se schimbă în timp, alți factori în afară de vârstă ne pot afecta susceptibilitatea la infecție, afirmă oamenii de știință. Cercetătorii au încercat să afle dacă aceste diferențe pot fi explicate în parte prin protecția obținută în copilărie împotriva infecției cu virusul gripal, care are efecte de durată asupra răspunsului imunitar la infecțiile viitoare și a protecției împotriva noilor subtipuri de gripă A.

Pentru a măsura efectul expunerilor precoce la gripa sezonieră asupra riscului de boală și a eficacității vaccinului, echipa de cercetători implicată în studiu a aplicat modele statistice cazurilor de gripă identificate prin studiile sezoniere ale eficacității vaccinului din sezoanele 2007-2008 până în 2017-2018 în Zona de Studiu Epidemiologic Marshfield (MESA) din Marshfield, Wisconsin, SUA. 

În timpul fiecărei epidemii de gripă, persoanele dintr-un grup comunitar definit au fost recrutate și testate pentru gripă atunci când au solicitat îngrijiri în ambulatoriu pentru infecții respiratorii acute. Cei eligibili pentru studiu au fost persoane cu vârsta mai mare de șase luni care trăiau în MESA și care au primit îngrijiri de rutină de la Clinica Marshfield.

În ciuda evoluției extinse a subtipurilor de gripă A H1N1 și H3N2 în perioada de studiu, modelul echipei a arătat că infecția timpurie reduce riscul persoanelor care au nevoie să solicite asistență medicală pentru infecții cu același subtip mai târziu în viață. Acest efect este mai puternic pentru H1N1 în comparație cu H3N2. Modelul a dezvăluit, de asemenea, că eficacitatea vaccinurilor împotriva gripei variază atât cu vârsta, cât și cu anul nașterii, ceea ce sugerează că această eficiență depinde și de expunerea timpurie.

Autorii studiului speră că rezultatele obținute vor îmbunătăți înțelegerea despre epidemiologia gripei și eficiența scăzută și variabilă a vaccinului antigripal sezonier. Acest lucru ar putea duce la o mai bună prognoză și la strategii de vaccinare mai eficiente pentru a ajuta la combaterea viitoarelor sezoane gripale.

Cum se poate preveni gripa sezonieră

Cel mai bun mod de a preveni gripa sezonieră este vaccinarea anuală, însă obiceiurile bune, cum ar fi acoperirea gurii în caz de tuse și spălatul corect pe mâini pot ajuta la oprirea răspândirii germenilor și la prevenirea bolilor respiratorii precum gripa. Există, de asemenea, medicamente antivirale pentru gripă care pot fi utilizate pentru a trata și preveni gripa, precum și suplimente imunitare la care se poate apela și care să conțină vitamina C și vitamine din complexul B. Ce poți face:

  • Evită contactul apropiat. Pentru a nu te îmbolnăvi, evită contactul cu persoanele bolnave. Dacă ești tu bolnav, păstrează distanța de ceilalți pentru a-i proteja și a împiedica transmiterea virusului gripal.
  • Acoperă-ți gura și nasul. Când tușești sau strănuți, acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel. Gripa și alte boli respiratorii grave sunt răspândite prin tuse, strănut sau mâini murdare.
  • Curăță-ți mâinile. Spălatul pe mâini după ce ai călătorit cu mijloace de transport, după ce ai atins suprafețe comune (butoane de lift, balustrade, clanțe, toalete etc.) și înainte de masă te ajută să te protejezi de germeni. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, folosește un gel pe bază de alcool în concentrație de 70%, cum este, de exemplu Guard X. Evită să îți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.
  • Rămâi acasă când ești bolnav. Dacă este posibil, nu merge la serviciu sau la școală atunci când ești bolnav, pentru a preveni răspândirea gripei, dar și pentru a-ți reveni mai repede la forma normală.Curăță și dezinfectează frecvent suprafețele pe care le atingi des la domiciliu, la serviciu sau la școală, în special atunci când tu sau altcineva este bolnav. Dacă te-ai îmbolnăvit, dormi mult, dar încearcă și să fii activ fizic, gestionează stresul, bea multe lichide (apă, ceaiuri de plante, supe) și consumă alimente nutritive (în special fructe și legume proaspete).

O persoană este cea mai contagioasă cu 24 de ore înainte de apariția simptomelor, iar riscul de a transmite boala continuă și în zilele următoare. Riscul de a-i infecta pe alții se oprește de obicei în jurul celei de-a șaptea zi de gripă. Deoarece gripa poate fi răspândită, deci, înainte de apariția simptomelor, este extrem de ușor să contactezi un virus gripal. Acest lucru este valabil mai ales în cazul copiiilor, care ating foarte des multe suprafețe și apoi gura, nasul sau ochii. La copii, gripa se manifestă cu febră de până la 40,5°C, dureri musculare, de cap, de gât, tuse care se agravează, oboseală sau chiar greață și vărsături.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie: 
eLife - Earliest infections predict the age distribution of seasonal influenza A cases
https://elifesciences.org/articles/50060
1. Studiul „Earliest infections predict the age distribution of seasonal influenza A cases”, apărut în eLife, 2020; 9 DOI: 10.7554/eLife.50060, autori: Philip Arevalo, Huong Q McLean, Edward A Belongia, Sarah Cobey. 
CDC - Healthy Habits to Help Prevent Flu
https://www.cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0