Cat timp e indicat sa stai acasa daca suferi de raceala sau gripa

Avem tendința de a privi răceala (uneori chiar și gripa) ca pe o afecțiune care nu ne împiedică să ne facem treburile zilnice. De aceea, cei mai mulți dintre noi mergem în continuare la serviciu chiar și atunci când suntem răciți. Ei bine, medicii ne avertizează cu privire la riscurile la care ne expunem pe noi înșine, dar și la care îi expunem pe cei cu care intrăm în contact.

Strănutul, tusea și febra sunt semne clare ale faptului că ești contagios. Așadar, chiar dacă ești capabil să lucrezi, vei împrăștia germeni în jurul tău și vei transmite răceala colegilor de birou și altor oameni cu care interacționezi. Mai mult decât atât, recuperarea ta va fi mai lungă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Atât răceala, cât și gripa, sunt afecțiuni care se vindecă mai rapid dacă te odihnești suficient. Totodată, ambele sunt afecțiuni contagioase.

Ce este răceala

Răceala este destul de comună, adulții îmbolnăvindu-se de două sau de trei ori pe an, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Răceala este o infecție virală a căilor respiratorii superioare care poate fi cauzată de numeroși viruși, mai exact de peste 200 de viruși. 

Ce este gripa

Gripa este o infecție virală foarte contagioasă a tractului respirator, care poate provoca boli severe și complicații care pun viața în pericol (inclusiv pneumonie). Aceasta poate să afecteze persoanele de toate vârstele și se transmite, de regulă, prin inhalarea picăturilor de la tuse și strănut care conțin virusul.

Când și cât e cazul să stai acasă dacă ai răcit sau suferi de gripă

Simptome răceală versus simptome gripă

Răceala debutează la 1-3 zile după contractarea virusului, iar gripa la 1-4 zile. Pe de o parte, simptomele răcelii se instalează treptat. Cele mai frecvente simptome în caz de răceală sunt:

  • Oboseală
  • Durere în gât, senzație de iritare
  • Congestie nazală
  • Strănut și tuse
  • Febra apare foarte rar, iar dacă apare, este mică
  • Mucus nazal care își schimbă culoarea pe parcursul răcelii, de la transparent, la alb și până la verde

În 7 zile, simptomele răcelii ar trebui să dispară.

Pe de altă parte, gripa se instalează brusc, cu toate simptomele la intensitate mărită:

  • Febră
  • Frisoane
  • Dureri de cap
  • Durere în gât
  • Tuse seacă
  • Congestie nazală
  • Dureri musculare
  • Oboseală
  • Lăcrimarea ochilor
  • Vărsături

Simptomele severe vor dispărea în 3 zile, însă manifestările gripei vor trece complet în 1-2 săptămâni de la debut. De altfel, tusea, deși este un simptom comun în răceală și gripă, este destul de diferită. Gripa va provoca o tuse uscată care nu produce mucus. În schimb răceala va produce adesea mucus, așa că o tuse cu flegmă este frecventă în rândul pacienților răciți. 

Durerile musculare sunt foarte frecvente în cazul gripei, dar mult mai rare în  răceală. Dacă ai febră și te confrunți cu dureri în tot corpul, înseamnă că ai gripă. Un alt semn al gripei este oboseala extremă. Se poate întâmpla să te simți în continuare epuizat și la câteva zile după instalarea simptomelor. 

Atât răceala, cât și gripa sunt extrem de contagioase cu o zi înainte de debutul simptomelor, dar și timp de 5-7 zile după debut. Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor recomandă celor cu gripă să stea acasă până la cel puțin 24 de ore după ce febra lor dispare, fără a utiliza medicamente pentru a reduce febra, sau după 4-5 zile după ce simptomele s-au îmbunătățit.

Cum grăbești recuperarea în răceală sau gripă

Pentru ca recuperarea să fie mai rapidă, dar și pentru a evita transmiterea virusului altor persoane, se recomandă ca pacientul să stea acasă 5-7 zile, adică în perioada în care boala este contagioasă. Cât timp simptomele precum strănutul, tusea și febra sunt prezente, riscul de transmitere a virusului este extrem de ridicat.

Ce trebuie să facă pacientul dacă suferă de răceală sau gripă

În primul rând, pacientul va administra medicamentele recomandate de medic, în scopul ameliorării simptomatologiei. Apoi, acesta va acorda o atenție sporită regulilor de igienă. Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe precum clanțe sau balustradele până la 48 de ore și se răspândesc atunci când oamenii ating o suprafață infectată.

De aceea, spală-te foarte bine și des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde – mai ales dacă ai fost într-un loc public sau după ce ți-ai suflat nasul, ai tușit, ai strănut sau ai folosit toaleta. În cazul în care nu ai la îndemână apă și săpun, poți folosi un dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool.

De altfel, strănută sau tușește în cot sau într-un șervețel, pe care-l vei arunca ulterior, și nu trebuie să bei din același recipient cu membrii familiei. Ideal ar fi ca pacientul bolnav să stea acasă o săptămână, astfel încât să nu transmită virusul altor persoane, dar să reducă totodată și riscul de complicații.

Odihna este foarte importantă în caz de răceală, iar pacientul ar trebui să stea în pat și să se odihnească în măsura în care acest lucru este posibil. Și alimentația joacă un rol important, organismul având nevoie de hidratare suplimentară, dar și de nutrienți care să îl pună pe picioare. E indicat ca pacientul să consume supe, ceaiuri, smoothie-uri și sucuri de fructe. Legumele și fructele nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor care sunt răcite sau au gripa.

Pentru ameliorarea simptomelor, medicul poate recomanda și anumite medicamente, precum acetaminofen sau ibuprofen. Acestea vor ajuta la scăderea temperaturii și la calmarea durerilor de cap sau durerilor musculare. 

Atenție! Nu administra acid acetilsalicilic copiilor sau adolescenților care au gripă, deoarece aceasta are un risc mare de a provoca sindromul Reye, un sindrom care poate să fie fatal. 

În caz de congestie nazală, poți apela la câteva spray-uri nazale. Oximetazolina oferă cea mai rapidă ameliorare în caz de congestie nazală. Aceasta acționează prin constrângerea vaselor de sânge pentru a reduce umflarea, însă nu trebuie folosită mai multe zile, ci maximum 3 zile, întrucât poate provoca congestie de rebound. Un spray nazal cu steroizi acționează puțin mai greu, dar este de ajutor dacă te confrunți cu sindromul picurării postnazale. O variantă sigură pentru persoanele de toate vârstele este soluția salină nazală. Aceasta poate fi folosită pentru orice perioadă de timp în vederea curățării căilor nazale.

Pseudoefedrina este un decongestionant oral care poate ajuta la ameliorarea presiunii din sinusuri. Fiind un medicament puternic și mai ales dacă ai hipertensiune arterială, consultă-te cu medicul înainte de a apela la un astfel de medicament. 

După ce revii la serviciu sau la școală, e important să respecți cu strictețe regulile de igienă, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului, în cazul în care acesta se află încă în saliva ta, chiar și în concentrații reduse.

Ce complicații pot să apară în gripă

Dacă în două săptămâni simptomele răcelii sau gripei nu dispar complet, este necesar să mergi la medic, întrucât e posibil să ai de-a face cu complicații respiratorii și nu numai. De exemplu, pot să apară pneumonia și bronșita, afecțiuni care implică spitalizarea și care pot duce, în cazuri grave, la deces.  

De altfel, este important de știut că gripa poate, de asemenea, agrava unele afecțiuni medicale existente.

Când e cazul să mergi de urgență la medic

Chiar dacă răceala poate da foarte rar complicații, gripa, în schimb, se poate transforma în ceva mult mai grav. De aceea, mergi la Camera de Gardă în cazul în care tu sau copilul tău aveți oricare dintre următoarele simptome:

  • Dificultăți de respirație
  • Simptome asemănătoare gripei care s-au ameliorat, dar apoi s-au înrăutățit
  • Durere sau presiune în piept
  • Amețeli sau confuzie bruscă
  • Vărsături severe sau persistente

Mergi cu copilul la spital dacă:

  • Are mai puțin de 3 luni și are febră de peste 38° C
  • Are între 3 luni și 3 ani, are febră peste 38° C și prezintă semne de deshidratare (de exemplu, ochi sau gura uscată, nu a urinat de câteva ore)
  • Are febră cu erupții cutanate
  • Are pielea sau buzele gri sau albastre
  • Este foarte irascibil
  • Nu mănâncă sau nu bea apă ori lapte (în cazul sugarilor)
  • Nu se trezește sau nu interacționează cu persoanele din jur

Cum previi îmbolnăvirea

Ca să previi gripa, este recomandat să îți faci vaccinul antigripal. Acesta poate reduce șansele de a face gripă cu până la 60%. Iar în caz de îmbolnăvire, simptomele vor fi mai puțin severe și este diminuat riscul de complicații.

Vaccinul împotriva gripei este de obicei disponibil la începutul toamnei și este recomandat tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni. Femeile însărcinate – în special cele aflate în al treilea trimestru de sarcină – ar trebui să se vaccineze împotriva gripei de îndată ce vaccinul devine disponibil. Vaccinul împotriva gripei este sigur pentru femeile însărcinate și s-a dovedit că reduce riscul de gripă la sugari în primele luni de viață.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Stay Home When You Are Sick
https://www.cdc.gov/flu/business/stay-home-when-sick.htm#
Department of Health, Victorian Government - Influenza (flu)
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/flu-influenza


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0