Fumatul, un viciu la care multi romani nu pot renunta

Desi ucide, fumatul este in continuare un viciu la care multi romani nu pot renunta. Am stat de vorba cu prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, care a trecut in revista toate pericolele consumului de tutun, dar si solutiile pentru ca fumatorii sa redevina oameni sanatosi.

 

De ce continua romanii sa fumeze, desi sunt atatea avertizari, atatea mesaje antifumat?

Prof. dr. Florin Mihaltan: Sunt mai mult emotive. Dupa mine, fumatorul este o persoana care nu este suficient de educata. Stie ca pericolele fumatului plutesc in aer, insa merge pe principiul “mie nu mi se va intampla”. Este un principiu de viata. Sa nu uitam ca fumatorul este un om tanar, sa nu uitam ca politicile de promovare a tutunului au functionat zeci de ani prin reclame. In al doilea rand, sa nu uitam ca tutunul este singurul drog vandut in toate tarile in mod oficial.

Exista studii care demonstreaza clar dependenta de nicotina si de tigari?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prof. dr. Florin Mihaltan: Acest lucru se planteaza in receptorii fumatorului de mic, cand fiind o modalitate de a fi la moda. Incerci o tigara. In tigara respectiva, exista un drog care se cheama nicotina care se leaga de receptorii din creier pe care ii cultiva, ii inmultesc si care sunt de fapt germenii dependentei. De aceea, nicotina este trecuta in randul drogurilor alaturi de heroina, cofeina, teina, deci este un drog reputat care reuseste sa faca din copilul care incearca o tigara (pana la 12 la ani, 50 la suta dintre copii din Romania incearca o tigara) un consumator de tigari, la inceput un numar mai mic, de 5, pentru ca apoi sa se opreasca la clasicul pachet de 20, fara se realizeze ca este dependent si ca vointa nu mai este suficienta pentru a face fata si pentru a lupta cu aceasta dependenta.

 

Aceasta nicotinemie, acest nivel de nicotina din sange, creste si scade in functie de momentul inhalarii tigarii sau terminarii tigarii. In momentul in care scade, apare acea senzatie numita “craving”, adica lipsa acuta de nicotina care impune o noua tigara. Este modelul care se cultiva de mic si care permite ca un fumator adult sa fie un consumator zilnic si permanent, cronic.

Constrangerile de genul interzicerii sunt un prim pas spre renuntare? Pentru ca ele nu pot rezolva o dependenta!

Prof. dr. Florin Mihaltan: Da. Exista deja cateva tari europene care au publicat studii si altele precum Australia care au demonstrat urmatoarele elemente: nu e o constrangere, e un drept al nefumatorului de a respira un aer curat, care in Romania nu este respectat pentru ca actuala legislatie care prevede anumite spatii pentru fumat nu este respectata si nici controlata, lucru care a permis o expansiune a fumatorului in aproape toate spatiile publice, de stat si private. Oriunde mergeti, veti vedea fumatori care afiseaza ostentativ, in orice camera, tigara, fara nicio limita, fara niciun control.

Nefumatorul care in Romania la ora actuala, reprezinta 73 la suta, este pe de o parte timorat, pe de alta parte, nu realizeaza ca expunerea la fumatul pasiv ii aduce aceleasi pericole pe care le are si fumatul activ si nu isi revendica in mod corespunzator dreptul de a respira un aer curat. In toate tarile in care s-a inceput cu aceasta protectie a fumatorului pasiv, deci a nefumatorului, s-au intamplat doua lucruri foarte importante: in primul rand, fumatorul activ a inceput sa se gandeasca, mai mult ca inainte, ca aceasta tigara a inceput sa fie daunatoare pentru el si avand aceste restrictii la locul de munca, uneori si in taxiuri, in spatii deschise, se gandeste sa se lase mult mai intens, deci exista o solicitare la serviciile de consiliere a fumatorului.

Pentru fumatorul pasiv, exista in schimb cealalta disponibilitate de a putea activa, de a merge la locul de munca, in spatiile publice, in restaurante, baruri, cafenele, discoteci, fara a fi nevoit sa suporte un bombardament care il expune la aceleasi riscuri de afectiuni respiratorii ca si pe fumatorul activ. Deci o astfel de lege are beneficii si pentru fumatorul activ si pentru fumatorul pasiv. Si ca sa va argumentez de ce are beneficii, va pot spune ca peste tot unde s-au facut testari ale modului in care este potential perceputa o astfel de lege, inclusiv la noi in tara, sunt oameni care sunt de acord cu aceasta protectie atat din randul fumatorilor pasivi cat si din randul fumatorilor activi.

Multi spun ca pierd bani, mai ales cei care detin cafenele, baruri. Ce e de facut?

Prof. dr. Florin Mihaltan: Este un mit al industriei. Industria are cateva mituri pe care le promoveaza in toate tarile. Acest mit ca retailerii si ca proprietarii pierd este desfiintat de mai multe studii care au debutat la New York unde sunt foarte multe restaurante si puburi si unde s-a pus excat aceeasi problema si unde s-a constatat ca din clipa in care a intrat aceasta interdictie in functiune, nu numai ca nu s-a micsorat numarul de consumatori, ba chiar a crescut, fiind completat cu toti nefumatorii care pana atunci evitau aceste spatii unde se fuma. Exemplele sunt multe la numar. Exista exemple recente din Irlanda si Anglia unde se vede clar nu numai ca nu s-a diminuat numarul de consumatori, ba chiar a crescut.

Cum procedati cand cineva isi aprinde langa dvs. o tigara fara sa va ceara permisiunea?

Prof. dr. Florin Mihaltan: Il rog doua lucruri: sa ma respecte pe mine si daca este o persoana cu care se poate dialoga, chiar il sfatuiesc sa incerce sa se gandeasca si la intreruperea fumatului pentru ca mi se pare firesc. Aici e paradoxul romanesc: avem foarte multe discutii, chiar si cu oameni din corpul medical care pledeaza pentru dreptul de a fuma. Iar in paralel, noi care lucram, pneumologi, oncologi, pediatri, internisti, cardiologi, avem o multitudine de pacienti, victime ale fumatului, pe care-i ascundem in spatele zidurilor spitalelor.

Avem bolnavi cu cancer pulmonar care mor in spitale, merg pe acelasi drum, iar la nivel global, e vorba de sute de milioane de oameni care urmeaza acelasi drum, suporta aceleasi rigori si aceleasi consecinte ale fumatului, dar care nu sunt vizibile asa cum sunt vizibile aceste discutii eterne despre cum scade numarul de consumatori, de vanzari, care sunt taxele care se pierd la stat etc. Sunt toate niste mituri frumoase, multe nu au sunt suficient argumentate, iar in partea cealalta, nu suntem intrebati. Iar ceea ce face diferenta in momentul actual al frontului comun al coalitiei “Romania respira” este ca avem argumente pe toate palierele: juridice, economice, inclusiv pe problema taxelor, nu mai spun despre cele stiintifice si de sanatate si educationale.

Toate sunt acoperite de aceste asociatii care sunt multe la numar. Deci nu mai vorbim steril ca in 2005, 2009, 2012. Avem argumente puternice, iar eu sper ca indiferent de coloratura politica si de cine este in spatele acestei miscari ca reprezentant politic, desi combaterea fumatului n-ar trebuie sa fie ceva partinic, deci indiferent cine este spatele acestor legi pro fumat sau antifumat, ar trebui sa se gandeasca ca acolo unde sunt alesi acesti reprezentanti ai poporului, sunt in primul rand alesi ca sa protejeze sanatatea populatiei si nu sa incerce s-o afecteze prin intarzieri de legi sau alte metode.

Nici argumentul financiar nu este pentru multi romani saraci destul de puternic ca sa renunte la fumat. Care ar fi argumentele care vizeaza sanatatea, care i-ar putea face sa treaca de la a cheltui o suma mare catre a nu mai cheltui?

Prof. dr. Florin Mihaltan: Argumentele privind banii alocati costului zilnic sunt foarte evidente, pentru ca sunt calcule care arata ca mai ales in familiile paupere, banii economisiti de la tigari ar putea sa devina foarte bine bani alocati pentru mancare, haine si alte necesitati imediate. In strainatate s-a mers chiar mai departe: cu banii alocati pentru tigari, se pot face calatorii in strainatate, se poate organiza o vacanta. E valabil si in Romania in multe situatii. Deci acest argument economic familial este functional si este demonstrat ca un beneficiu imediat. E adevarat ca in acelasi timp, din cauza unui deficit de educatie, exista o reactie diferita a paturii mijlocii si a oamenilor bogati fata de aceste argumente, ca banii de tigara ar putea fi utilizati in alte sensuri.

 
 

Din toate punctele de vedere, este o economie la bugetul familial si poate fi orientat in alt sens. Mai exista si alte tipuri de argumente economice la care nu se gandeste nimeni si despre care nu vorbim, dar ele exista. Terenurile  agricole alocate culturilor de tutun ar putea fi folosite pentru culturi cerealiere si alte necesitati imediate in orice tara pentru populatia respectiva. In Franta, la ora actuala, 30 la suta din incendiile produse in anumite locatii sunt generate de o tigara uitata. Apoi, ne gandim la defrisarea padurilor: acea hartie care se foloseste la tigara vine din taierea padurilor.

Iata o alta modalitate de economisire. Si sa nu uitam de poluare: fumatul este o a doua mare cauza de poluare in orice tara pentru ca el vine prin persistenta particulelor in aerul ambiant, se cumuleaza cu particulele industriale, din emanatia combustiei automobilelor. S-a vorbit foarte mult de fumatul pasiv, de fumatul la mana a doua. Noi stim la ora actuala ca exista si fumatul la mana a treia. Pentru spatii in care s-a fumat, hoteluri, de exemplu, unde exista o imbacseala care persista im mobilier, saltea, covoare, este expunerea la mana a treia care are si ea niste riscuri pentru nefumator.

In cat timp se curata organismul unui fumator dupa ce a renuntat?

Prof. dr. Florin Mihaltan: Orice fumator intreaba imediat dupa ce se lasa la cat timp revine cu functia respiratorie la normal. Noi avem o cuantificare foarte corecta a ceea ce se intampla dupa ce te lasi de fumat. De exemplu, in urmatoarele 48-72 de ore, iti recapeti mirosul. Halena dispare in 24 de ore. Riscul de infarct miocardic se diminueaza si se apropie de cel al unui nefumator la un an de la renuntare.

Riscul de cancer pulmonar este dupa 15 ani apropiat de riscul unui om care nu a fumat. Deci exista consecinte inainte si dupa ce s-a lasat de fumat. Doar ca pentru o intelegere corecta a mesajului, trebuie precizat ca indata ce un pacient afla ca are emfizem, bronsita, daca intrerupe fumatul, durata lui de supravietuire se prelungeste mult mai mult decat daca va continua sa fumeze dupa ce a aflat ca este bolnav. Este valabil pentru bolnavul miocardic, pentru cel coronarian, pentru cel cu cancer pulmonar, pentru cel cu bronsita si emfizem.

Care ar fi metodele de combatere a dependentei de tigara in 2015?

Prof. dr. Florin Mihaltan: Dependenta de tutun presupune in majoritatea situatiilor un ajutor medical, un medic specializat pregatit sa faca consiliere. Acest medic trebuie sa stie ca in contactul cu pacientul, el substituie tigara, deci trebuie sa devina un substituent serios, un prieten al pacientului, cu care sa discute toate problemele si capcanele in care nu se poate lasa de fumat. Exista o modificare de regim de viata a pacientului. Acesta trebuie sa aiba activitati, macar sa se plimbe, sa se miste in fiecare zi, sa renunte la sedentarism, sa-si schimbe preferintele alimentare, sa bea 2, 5 litri de apa plata, nu dulciuri, pentru ca apare un apetit crescut, trebuie sa manance foarte multe legume si fructe, putin si des si de cate ori, are senzatia de foame imperioasa, trebuie sa bea apa pentru a trece acea senzatie de foame imperioasa.

Apa lucreaza aici in doua sensuri: este si detoxifiant si taie apetitul. In privinta medicatiei, exista trei clase de medicamente recunoscute ca fiind cu bataie lunga din punctul de vedere al incetarii fumatului. Unul este clasa cu subtituenti de nicotina. Recent, a aparut un produs pe piata care a completat plasturele/ guma - au aparut produsele care se administreaza sub forma de inhalare. Apoi, au aparut doua substante, bupropion si vareniclina care se administreaza pe perioade lungi, de minimum doua luni (uneori se poate prelungi) si care au rata mare de intrerupere a fumatului la doua luni, sase luni, uneori la un an si care sunt deasupra unui sfat minimal, adica a unei consilieri verbale. Cu cat consilierea verbala este mai intensa, cu atat pacientul are o dorinta mai evidenta de a-si intrerupe fumatul.

Ce parere aveti despre tigara electronica? Multa lume a renuntat la tutun si o consuma. E si mai ieftina.

Prof. dr. Florin Mihaltan: Exista mesaje contradictorii care nu permit ca aceasta tigara electronica sa aiba recomandari medicale. Exista o tara care e acceptat ca aceasta tigara electronica sa fie recomandata. Este Marea Britanie. Aceasta dintr-un singur considerent: exista studii care pentru fumatorul sever, cel care spune: pe mine nu ma intereseaza nimic, nu aveti cu ce sa ma ajutati, nu e important, eu vreau sa fumez. Acestor persoane li s-a lasat tigara electronica si li s-a spus: puteti incerca atunci cand doriti. Si s-a constatat ca o parte dintre ei au trecut pe tigara electronica in final, chiar daca nu pareau interesati de o oferta de a controla dependenta lor sau de a intrerupe. Si acest lucru poate ca in viitor va naste o recomandare pentru acei mari fumatori severi, dependenti, care au epuizat toate sfaturile medicale. Deci aceasta ar fi o prima discutie.

Tigara electronica are doua capcane: una este legata de faptul ca in multe tari, America este exemplu, copiii au inceput sa debuteze cu tigara electronica si ulterior, acest lucru este vazut ca o trambulina pentru tigara reala. A doua capcana este ca parte dintre adulti consuma si tigara electronica si tigari in paralel, ceea ce-i face sa fie in continuare dependenti. Mai exista o capcana: dependenta gestuala, pentru ca noi vorbim despre o dependenta farmacologica, de nicotina, dependenta intr-un context psihologic si o dependenta comportamentala. Iar tigara electronica intretine dependenta comportamentala.

Are toate calitatile pentru a fi folosita exact ca o tigara. Ce nu se stie este si urmeaza sa fie confirmat este cat de nociva este vaporizarea aceasta pentru plamani, sunt studii in derulare. In plus, multi dintre comercianti nu fac oficial publice toate ingredientele tigarii electronice. S-ar putea ca UE sa impuna in timp standardizarea cartuselor, s-ar putea s-o faca cei de la OMS, dar acest lucru nu va garanta trecerea oficiala catre recomandarea acestei tigari electronice de catre cadrele sanitare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0