Fumatul la mana a treia: in ce mod iti afecteaza creierul si ficatul

Recent a fost dat publicitatii un nou studiu care dovedeste ca fumatul la mana a treia este un lucru real si ca ar putea sa dauneze grav sanatatii familiei si prietenilor tai.

Poate ca inca nu realizezi toate lucrurile bune care se intampla organismului tau atunci cand renunti definitiv la fumat. Desi multi oameni nu au aflat inca despre modul in care fumatul iti poate distruge aspectul fizic si te poate supune unui risc mare de diabet, majoritatea populatiei a auzit ca fumatul pasiv (asa numitul "fumat la mana a doua") ii supune si pe nefumatori la multe riscuri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asa ca azi venim cu o serie de informatii complet noi: fumatul la mana a treia este, cel mai probabil, mortal, la fel ca si alte forme de fumat, potrivit unui nou studiu alarmant realizat de carcetatorii de la Universitatea California, Riverside.

La mult timp dupa ce ai stins o tigara, toxinele din compozitia ei inca persista pe covoare, mobilier, lenjeria de pat, haine, piele si par si pot dauna grav sanatatii celor care petrec timp in acel mediu, scrie rd.com.

Fumul de la tigari se acumuleaza pe suprafete, reactioneaza cu aerul si se transforma in substante chimice cancerigene, explica autorii studiului. Aceste toxine pot sa ramana pe suprafetele din incapere chiar si ani de zile si nu numai ca nu au un miros detectabil, ci sunt si rezistente chiar si la cei mai puternici agenti de curatare.

Astfel, cercetatorii Yuxin Chen si Manuela Martins-Green, impreuna cu studentul Neema Adhami, au decis sa testeze daca acesti compusi ar putea reprezenta sau nu un pericol pentru sanatate.

Vreme de sase luni, ei au expus soarecii de laborator la agenti cancerigeni, iar rezultatele au fost alarmante. In decurs de o luna de la expunerea la fumatul la mana a treia ("thirdhand smoke"), cercetatorii au inceput sa detecteze efectele nocive asupra soarecilor, care au continuat sa se intensifice pe durata studiului. Soarecii studiati au suferit:

  • deteriorarea celulelor ficatului,
  • deteriorarea celulelor creierului,
  • niveluri crescute de cortizol (supranumit hormonul stresului, care este asociat, printre altele, cu cresterea in greutate),
  • slabirea sistemului imunitar,
  • cresterea rezistentei la insulina.

Ultimele trei caracteristici sunt toate asociate cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Desi studiile au fost efectuate pe soareci de laborator in circumstante care au exagerat usor expunerea tipica din lumea reala in care traim, cercetatorii cred ca aceasta dinamica prezinta o importanta consecinta potentiala a expunerii pe termen lung la fumatul la mana a treia.

Cercetatorii subliniaza ca nu se stie aproape nimic despre efectele expunerii la fumatul la mana a treia de-a lungul timpului, asa ca studiul lor "poate servi pentru a educa publicul in legatura cu pericolele fumatului la mana a treia", au spus oamenii de stiinta.

Daca tu sau cineva drag tie incearca sa se lase de acest viciu, afla aici cateva trucuri noi care sa va ajute sa renuntati la fumat!

Fumatul este vinovat pentru 70% din cazurile totale de cancer la plamani. Totodata, acest viciu poate cauza cancer si in alte zone ale corpului precum: cavitatea bucala, gat, laringe, esofag, vezica, intestine, col uterin, rinichi, ficat, stomac sau pancreas. Cancerul la plamani nu este insa singurul pericol la care e expus aparatul respirator al fumatorului, fumul de tigara crescand riscul si de bronhopneumopatie obstructiva cronca (BPOC) ori pe cel de pneumonie sau agravare a astmului.

Totodata, fumatul iti pune si sanatatea inimii in pericol, crescand riscul de boala cardiovasculara, infarct, accident vascular cerebral, boala arteriala periferica, complicatii cerebrale.

Fertilitatea poate fi afectata de fumat, atat la femei, cat si la barbati, din cauza fumatului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0