Factorii de risc in candidoza vaginala

Candidoza vaginala este o afectiune des intalnita si se estimeaza ca 3 din 4 femei vor dezvolta infectia de-a lungul vietii, iar jumatate dintre aceste femei vor avea infectii repetate, in unul sau doua episoade.

Candidoza vaginala este mai putin intalnita in cazul fetelor, inainte de pubertate, si la femeile care au trecut de menopauza. Candidoza este mai frecventa la femeile care se afla in perioada fertilala, cu varste intre 20 si 40 de ani, si se crede ca hormonii reproducatori, in special estrogenul, sunt cei care sporesc proliferarea Candida albicans pe mucoasa care captuseste vaginul.

Uneori, chiar si asa, candidoza vaginala poate sa apara si la femeile care au trecut de menopauza, daca acestea au diabet pe care nu l-au tinut sub control, daca au boli cronice grave sau daca folosesc antibiotice, agenti imunosupresori sau alte medicamente precum cele prescrise pentru cancerul de san.

Factori de risc

Candida albicans este o parte normala a florei vaginale, impreuna cu alte microorganisme care se afla intr-un echilibru. Din motive necunoscute, daca mediul vaginal se modifica, atunci Candida albicans se inmulteste excesiv, colonizeaza vaginul si devine vizibila, provocand semnele si simptomele candidozei vaginale.

Se crede ca estrogenul, un hormon sexual, joaca un rol important in cresterea riscului infectiilor fungice, deoarece candidoza vaginala este mai des intalnita in randul femeilor care se afla la o varsta fertila, intre 20 si 40 de ani.

Anumite afectiuni, asa cum se stie, sunt asociate cu candidoza vaginala recurenta. Acesti factori de risc includ folosirea medicamentelor antibacteriene si a medicamentelor din familia corticosteroizilor si includ, totodata, bolile care afecteaza statusul imunologic al femeii, inclusiv diabetul necontrolat, lupusul, boala tiroida si infectia cu HIV.

Se crede, de asemenea, ca anumiti factori comportamentali, cum ar fi practicile sexuale (sexul oral si sexul anal), obiceiurile legate de starea hainelor si dieta sunt cei care declanseaza episoadele de candidoza vaginala. Totodata, candidoza vaginala apare mai frecvent in cazul femeilor insarcinate.

Progresia candidozei vaginale

Cele mai multe cazuri de candidoza vaginala se rezolva spontan, cand flora normala recolonizeaza vaginul. Candidoza localizata raspunde bine la medicamentele antifungice in cele mai multe cazuri, cu exceptia unui procent de 5% din cazuri, care devin recurente si cand candidoza este rezistenta la antifungicele comune. Aceste cazuri recurente de candidoza vaginala sunt cauzate, de obicei, de alte tulpini de Candida, ca de exemplu Candida glabrata.

Simptomele candidozei vaginale

Simptomele, de obicei, in candidoza vaginala includ:

  • mancarime la nivelul vulvei;
  • vulva poate fi inflamata;
  • secretii vaginale, care pot fi albe, asemanatoare cu branza;
  • durere in timpul actului sexual vaginal;
  • durere la urinare.

 

Candidoza vaginala (cunoscuta si sub numele de vulvovaginita) simptomatica poate fi impartita in doua categorii: candidoza complicata sau candidoza necomplicata.

Candidoza vaginala necomplicata apare sporadic, in cazul femeilor sanatoase, si este o forma usoara, fiind cauzata de Candida albicans. Pe de alta parte, candidoza vaginala complicata este recurenta, devine mai grava si apare in cazul femeilor care sunt compromise din punct de vedere al sistemului imunitar; in acest caz, candidoza vaginala este provocata de un microorganism Candida care nu face parte din segmentul albicans.

Simptome care sugereaza ca forma de candidoza vaginala este severa:

  • roseata (eritem) - de obicei in jurul vaginului si vulvei, insa se poate extinde la labii si la perineu
  • fisuri vaginale si/sau umflaturi
  • zgarieturi sau iritatii pe vulva
  • alte eruptii cutanate aproape de vagin - acestea sunt rare si pot indica alte afectiuni fungice sau virusul herpes simplex.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0