Dieta MIND poate încetini declinul cognitiv în Alzheimer (studiu)

Adoptarea dietei MIND, stil alimentar conceput pentru a îmbunătăți sănătatea creierului, poate încetini declinul cognitiv la persoanele cu boala Alzheimer, dar și la cele fără această boală, sugerează cercetările.

Boala Alzheimer și declinul cognitiv

Boala Alzheimer este cea mai răspândită formă de demență și este asociată cu acumularea neobișnuită de depozite de proteine numite plăci de beta-amiloid și încurcături neurofibrilare în creier.

Aceste depozite de proteine sunt considerate a fi responsabile pentru deteriorarea celulelor creierului și, în consecință, afectarea funcției cognitive observată în boala Alzheimer.

Interesant este că nu toată lumea cu niveluri ridicate ale acestor patologii cerebrale sau markeri pentru boala Alzheimer se confruntă cu declinul cognitiv. Această capacitate de a menține funcția cognitivă normală în prezența patologiilor cerebrale este cunoscută sub numele de reziliență cognitivă.

În plus, vârstnicii de peste 65 de ani și peste care se angajează în activități fizice regulate și în activități care le oferă stimulare mentală au o șansă mai mare să aibă performanțe cognitive mai bune, independent de nivelul lor de patologii cerebrale legate de boala Alzheimer.

Chiar dacă unele medicamente pentru boala Alzheimer pot reduce nivelul plăcilor de beta-amiloid și al încurcăturilor neurofibrilare din creier, intervențiile pe care oamenii de știință le-au studiat până acum au demonstrat un succes limitat în încetinirea declinului funcției cognitive.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Acest lucru subliniază importanța identificării factorilor de stil de viață care pot încetini progresia declinului cognitiv, independent de modificările patologiilor cerebrale legate de boala Alzheimer.

Factorii dietetici pot avea un rol în evoluția bolii Alzheimer

Unele studii sugerează că dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și dieta mediteraneeană pot îmbunătăți funcția cognitivă. Pe baza acestor studii, cele două au fost combinate pentru a crea o dietă hibridă numită MIND, care este special concepută pentru a îmbunătăți sănătatea creierului.

Astfel, dieta MIND accentuează consumul de legume cu frunze verzi, dar și al altor legume, fructe de pădure, leguminoase, pește, nuci și cereale integrale, limitând în același timp consumul de unt, brânză și carne roșie.

Studii anterioare au sugerat că, în funcție de vârsta pacienților, dieta MIND poate încetini declinul cognitiv și reduce riscul de Alzheimer. O echipă de cercetare de la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago a investigat capacitatea dietei MIND de a îmbunătăți funcția cognitivă la adulții în vârstă, independent de nivelul patologiei cerebrale.

Dieta MIND poate contribui la rezistența cognitivă

Potrivit autorilor unui studiu¹ din 2021, aceștia au descoperit că un scor mai mare al dietei MIND a fost asociat cu o funcție cognitivă mai bună, independent de patologia bolii Alzheimer și de alte patologii ale creierului obișnuite legate de vârstă, sugerând că aderarea la dieta MIND poate construi rezistența cognitivă la vârstnici.

Înțelegerea mecanismelor care stau la baza efectelor dietei și ale altor factori ale stilului de viață asupra funcției cognitive ar putea ajuta cercetătorii să dezvolte noi tratamente pentru a încetini declinul cognitiv. Având în vedere prezența patologiilor cerebrale la un număr semnificativ de adulți în vârstă și absența tratamentelor care pot încetini declinul cognitiv, astfel de tratamente ar putea fi extrem de benefice.

Dieta MIND încetinește declinul cognitiv

Cercetătorii au avut acces la date obținute din teste cognitive cuprinzătoare efectuate într-un moment apropiat de decesul a 569 de persoane. După moartea unui participant, echipa a efectuat o analiză post-mortem pentru a identifica modificările creierului asociate cu boala Alzheimer și alte afecțiuni despre care se știe că au ca rezultat declinul cognitiv legat de vârstă.

Aproximativ o treime dintre participanții la studiu au avut un diagnostic clinic de boală Alzheimer înainte de moarte. Cu toate acestea, cercetătorii au reușit să identifice două treimi dintre participanți ca având boala Alzheimer pe baza nivelurilor ridicate de patologii cerebrale relevate de analizele post-mortem.

Oamenii de știință au descoperit o corelație pozitivă între scorul dietei MIND și funcția cognitivă înainte de decesul participanților. Mai mult, scorul dietei MIND a fost asociat cu o rată mai lentă de declin a funcției cognitive odată cu îmbătrânirea, independent de nivelul patologiilor cerebrale legate de boala Alzheimer.

Ce mănânci dacă urmezi dieta MIND?

Multe cercetări arată că un consum mai mare de anumite alimente și evitarea altora încetinește îmbătrânirea creierului. Dieta MIND se bazeză pe acele alimentele care au impact asupra sănătății creierului.

Legumele, în special cele verzi

Legumele verzi sunt pline de nutrienți legați de o mai bună sănătate a creierului, cum ar fi acidul folic, vitamina E, carotenoidele și flavonoidele. O porție de legume verzi – spanac, varză, gulii etc. – pe zi este excelentă pentru creier. De-a lungul unei zile e bine să se consume încă o porție, două de alte legume și una-două porții de fructe.

Fructele, mai ales cele de pădure

Fructele de pădure controbuie mai mult decât alte fructe la sănătatea creierului. Într-un studiu de 20 de ani la care au luat parte peste 16.000 de adulți în vârstă, cei care au mâncat cele mai multe afine și căpșuni au avut cele mai lente rate de declin cognitiv. Cercetătorii cred că acest aspect este legat de prezența flavonoidelor în fructe de pădure. Acestea pot fi intoduse ușor în alimentație ori la micul dejun, peste un bol cu fulgi de ovăz și lapte, ori ca gustare între mese.

Nucile crude sau coapte

Un pumn de nuci de cinci ori pe săptămână contribuie la încetinirea îmbătrânirii creierului. Nucile pot fi bogate în calorii, dar sunt pline de vitamina E solubilă în grăsimi, cunoscută pentru calitățile sale de protecție a creierului. Nucile pot fi consumate ca gustare între mese sau la micul dejun sau peste o salată de crudități.

Uleiul de măsline

Un alt element de bază al dietei MIND este uleiul de măsline extravirgin, care ar trebui folosit ca ulei principal pentru preparate crude și gătite, evitându-se untul, margarina și uleiurile rafinate.

Peștele

Consumul de pește de două-trei ori pe săptămână poate fi, de asemenea, util, pentru încetinirea declinului cognitiv. Unele studii la care au participat seniori de 65 de ani și peste care au mâncat pește o dată pe săptămână sau mai mult au arătat că aceștia au obținut rezultate mai bune la testele de memorie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
IOS Press - MIND Diet, Common Brain Pathologies, and Cognition in Community-Dwelling Older Adults
https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad210107
1. Studiul „MIND Diet, Common Brain Pathologies, and Cognition in Community-Dwelling Older Adults”, apărut în 2021 în Journal of Alzheimer's Disease, vol. 83, no. 2, pp. 683-692, 2021, DOI: 10.3233/JAD-210107, autori: Dhana Klodian et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0