Deviatia de sept, o problema care ne impiedica sa respiram corect

Deviatia de sept apare atunci cand peretele dintre cele doua cai nazale este mai inclinat catre una dintre nari. Astfel, una dintre caile nazale devine mai ingusta, iar respiratia este ingreunata.Din pacate nu prea exista terapii alternative daca vorbim de un grad mare de obstructie nazala, aceasta rezolvandu-se doar printr-o interventie chirugicala.

Deviatia de sept se diagnosticheaza si prin observarea ingustarii vizibilei a unei nari sau prin testul oglinzii plasate sub nas, care se se abureste doar in dreptul narii sanatoase.

Cum apare insa deviatia de sept?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O avem din nastere? In anumite cazuri da, deviatia este congenitala, deci mostenita de la parinti, iar in altele mostenim doar predispozitia, iar cauzele cele mai frecvente sunt loviturile puternice, mai ales in copilarie, cum sunt cazaturile.

Daca diagnosticarea devierii septului nazal se face in copilarie, uneori dupa un accident, trebuie stiut ca aceasta deviere creste odata cu restul oaselor din corp si medicii nu pot interveni decat dupa definitivarea cresterii oaselor si cartilajelor, in jurul varstei de 18-20 ani.

Devierea accentuata a septului nazal poate duce pana la infundarea totala unei nari sau, in rare cazuri, a ambelor si astfel nu mai poate intra aer si implicit oxigen in cantitati corespunzatoare. Respiratia cu gura deschisa nu reprezinta o alternativa sanatoasa, fiindca prin nas aerul este umidificat, purificat si incalzit.

Simptome deviatie de sept

Congestia nazala este cel mai comun simptom al deviatiei de sept, o nara fiind intotdeauna mai infundata decat cealalta.

Alte simptome ale devitatiei de sept sunt:

  • Sangerari nazale
  • Dureri faciale
  • Dureri de cap
  • Respiratie zgomotoasa
  • Sforait
  • Apnee in somn

Cand e cazul sa mergi la medic

Mergi la medic daca ai de-a face cu urmatoarele situatii:

  • O nara infundata (poate chiar ambele) care nu raspunde la tratament
  • Sangerari nazale frecvente
  • Infectii ale sinusurilor recurente

Diagnosticare deviatie de sept

Un medic specialist in ORL va examina cavitatea nazala si va fi suficient pentru a stabili diagnosticul de deviatie de sept, precum si gradul de evolutie a deviatiei. 

Tratament deviatie de sept

Unele simptome ale deviatiei de sept pot fi ameliorate cu medicamente, insa daca deviatia este avansata, tratamentul chirurgical este singurul eficient.

Pentru ameliorarea simptomelor specifice deviatiei de sept, se folosesc o serie de medicamente:

  • Decongestionantele nazale – acestea reduc inflamatia de la nivelul tesutului cavitatii nazale, permitand aerului sa patrunda mai usor. Cu toate ca acestea ofera senzatia de ameliorare a disconfortului, pe termen lung sunt contraindicate intrucat creeaza dependenta.
  • Antihistaminice – acestea sunt folosite pentru combaterea simptomelor specifice alergiilor, care pot afecta respiratia.
  • Spray-uri nazale pe baza de corticosteroide – acestea reduc inflamatia si imbunatatesc capacitatea respiratorie, insa se folosesc numai la recomandarea medicului.

Operatia de corectare a deviatiei de sept

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista o indicatie de tratament chirurgical pentru pacientii cu deviatie de sept nazal majora, care obstructioneaza aproape complet o fosa nazala si pacientul simte ca respira mult mai prost cu o nara. Consecintele care apar se materializeaza in infectii recurente din sfera ORL: sinuzite, faringite, laringite, otite, rinite alergice, sangerari nazale pana la apneea in somn, insomnii, dureri de cap, astenia fizica si psihica, sforait, tulburari de memorie si concentrare, stari de indispozitie marcate.

Operatia are loc in interiorul foselor nazale, fara cicatrici la suprafata si se inlatura portiunile deviate ale septului, pana cand este indreptat si mucoasa devine intacta. De multe ori, in afara unui edem difuz, urmele sunt aproape invizibile, acestea existand doar daca pacientul profita de intervetie si solicita anumite corectii de ordin estetic.

In cazurile deviatiei mici exista o serie de exercitii de respiratie care isi au originea in yoga, ce solicita pe rand narile, urmarind imbunatatirea respiratiei si pe nara “mai lenesa”. Acestea trebuie insa practicate zilnic pentru a reusi sa compenseze defectul functional si nu se aplica decat in cazul unui nivel scazut de obstructie.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0