De ce se recomanda supa de pui pentru raceala & 2 retete rapide

Atunci când ești răcit, toată lumea îți recomandă să mănânci supă de pui și să bei ceai – cât de eficientă este, însă, supa de pui pentru răceală și cărui fapt se datorează eficiența acesteia?

Când ai de-a face cu o răceală, e indicat în primul rând să bei multe lichide sănătoase, pentru că tinzi să te deshidratezi. Secrețiile nazale abundente și transpirația mai multă decât de obicei te fac să pierzi apă, așa că e necesar să înlocuiești aceste lichide pierdute. Pe lângă apă simplă, ceaiurile de plante și sucurile naturale de fructe, și supa de pui este foarte bună pentru răceală.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce este bună supa de pui pentru răceală?

În scrierile sale, medicul și filozoful Moise Maimonide a recomandat supa de pui pentru simptomele tractului respirator încă din secolul al XII-lea, recomandare bazată, la rândul ei, pe scrierile grecești anterioare. Cu toate acestea, există puține date în literatura medicală care să explice clar beneficiile supei de pui.

Specialiștii ne lămuresc cu privire la eficiența supei de pui în tratarea răcelilor, iar lucrurile stau destul de simplu. Cu toate că supa de pui nu are niciun impact asupra infecției virale care a cauzat răceala, aceasta poate totuși să amelioreze simptomele specifice răcelii, având un oarecare efect antiinflamator. 

Concret, asta înseamnă că răceala te va ține tot atât de mult și dacă mănânci supă de pui, și dacă nu mănânci, însă aportul de supă te va face să te simți mai bine, prin faptul că desfundă nasul și respiri mai ușor, hidratează organismul și calmează pe moment durerile de gât. Acest lucru se întâmplă deoarece, potrivit unor cercetări din zilele noastre, carnea de pui conține o substanță numită cisteină, care ajută la eliminarea mai ușoară a mucusului, iar efectul pare să fie sporit dacă în supă se adaugă piper și usturoi.

În plus, supa de pui îți aduce proteine și minerale, iar dacă adaugi și multe legume în ea, va fi și mai hrănitoare. Mai mult decât atât, consumul de supă de pui pentru răceală are un efect reconfortant, deci îți poate da o stare de bine, te ajută să te relaxezi și să îți mai recapeți puterile. Mixul de vitamine și nutrienți din supa de pui susține, de asemenea, activitatea sistemului imunitar.

Nici efectul placebo nu trebuie neglijat - specialiștii sunt de părere că pacienții care au fost hrăniți de către părinți sau bunici, în copilărie, cu supă de pui pentru răceală se vor simți mai bine dacă vor consuma această supă chiar și la maturitate, atunci când se îmbolnăvesc. Aceștia sunt atât de convinși de faptul că supa de pui are efecte terapeutice, întrucât chiar se vor simți mai bine după ce o vor consuma.

Acum că am stabilit că supa de pui îți face bine pentru răceală, iată și două rețete rapide, gustoase și sănătoase pe care le poți prepara – sau, dacă ai pe cineva care să facă asta în locul tău, cu atât mai bine, pentru că în caz de răceală e bine să te menajezi și să faci mai puțin efort fizic.

Rețetă de supă de pui cu tăiței și mărar

Ingrediente pentru 6 porții

  • 10 căni de supă clară de legume
  • 3 morcovi curățați și tocați
  • 1 țelină curățată și tocată
  • 3 linguri de ghimbir ras
  • 6 căței de usturoi curățați și mărunțiți
  • 120 g de tăiței de casă
  • 4 căni de piept de pui tăiat fâșii
  • 3 linguri de mărar proaspăt, mărunțit
  • 1 lingură de zeamă de lămâie

Mod de preparare

Pune supa clară de legume la fiert într-o oală încăpătoare, adaugă morcovul, țelina, ghimbirul, dar și usturoiul și fierbe-le la foc mediu în jur de 20 de minute, fără să acoperi oala cu un capac. Adaugă apoi tăițeii de casă și carnea de pui, apoi mai fierbe încă 15 minute, încorporează zeama de lămâie și mărarul și oprește focul. Consumă supa de pui caldă, asezonată cu sare și piper după gust, și te poate ajuta pentru a lupta mai bine cu răceala.

Rețetă de supă de pui cu turmeric și usturoi

Ingrediente

  • 4 litri de apă
  • 1,2 kg de ciocănele de pui
  • 2 cepe mari, mărunțite
  • ½ lingură de salvie mărunțită
  • 1 linguriță de cimbru mărunțit
  • ½ lingură de oțet de mere
  • 1 morcov mare
  • 1 țelină medie
  • 2-5 căței de usturoi mărunțiți
  • 1 linguriță de turmeric pulbere
  • 1 cană de pătrunjel tocat mărunt
  • ½ cană de coriandru proaspăt, mărunțit
  • 1 conservă de linte scursă bine
  • sare și piper după gust

Prepară baza de supă de pui punând ciocănelele de pui într-o oală, dar și ierburile, legumele și oțetul, pe care le vei acoperi apoi cu apă rece. Fierbe acest amestec 45 de minute, la foc mediu. Carnea este pregătită atunci când se separă ușor de os.

Scoate carnea și legumele din supă. Cu o furculiță, ia carnea de pui de pe oase și pune-o înapoi în supă. Într-o tigaie, călește în puțin ulei de măsline țelina și morcovul mărunțite, cam 5 minute, apoi adaugă-le în baza de supă, alături de carnea de pui mărunțită și de lintea fiartă scoasă din conservă. Când supa dă iar în fiert, adaugă usturoiul mărunțit, condimentele și mai lasă totul să fiarbă cam 5 minute. Asezonează cu sare, ia oala de pe foc și adaugă coriandrul și pătrunjelul proaspete și mărunțite.

Ce alte alimente te ajută în caz de răceală?

Răceala nu se va vindeca peste noapte indiferent ce faci, chiar dacă mănânci supă de pui, iei antiinflamatoare sau te tratezi cu alte rețete naturiste. Sigur că există alimente pe care dacă le consumi, îți poți agrava simptomele de răceală, iar altele care îți pot calma simtpomele, pentru a trece mai ușor prin această perioadă și chiar pot scurta cu măcar o zi-două durata răcelii.

Fructele și legumele bogate în vtamina C

Fructele citrice, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile, alături de alte fructe și legume precum kiwi-ul, roșiile și ardeiul gras roșu sunt bogate în vitamina C, care susține sistemul imunitar și poate reduce durata răcelii. Când te confrunți cu răceala, te ajută, deci să mănânci fructe proaspete bogate în vitamina C și salate de crudități (roșii, ardei gras, castraveți, ceapă, usturoi).

Usturoiul

Usturoiul are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare, fiind benefic pentru combaterea infecțiilor și a inflamației. Adăugarea de usturoi în mâncărurile tale poate fi utilă, ori în salate, ori la finalul gătirii unor tocănițe sau supe ori în humus, fasole bătută sau pastă de linte.

Ghimbirul

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la calmarea gâtului inflamat și a congestiei nazale. Când te lupți cu răceala, poți prepara un ceai de ghimbir sau îl poți adăuga la supe și alte preparate.

Turmericul

Turmericul conține curcumină, un compus cu proprietăți antiinflamatoare. Poți adăuga turmeric în supe, tocănițe, ceaiuri sau îl poți combina cu lapte cald pentru a obține un turmeric latte.

Mierea

Și mierea este utilă în răceală, deoarece poate ajuta la calmarea durerii în gât și la reducerea tusei. Adaugă miere în ceaiurile de plante sau într-un bol de iaurt.

Iaurt

Iaurtul conține probiotice, care pot ajuta la menținerea echilibrului florei intestinale și la susținerea sistemului imunitar.

Alimente bogate în zinc

Alimentele bogate în zinc, cum ar fi carnea de pui și de vită, nucile și semințele, pot ajuta la stimularea sistemului imunitar, deci sunt de folos în răceală.

Ceaiuri utile în răceală

Pe lângă supa de pui și alte alimente antiinflamatoare, și unele ceaiurile de plante îți pot fi de folos când ai de-a face cu o răceală. E bine să bei câte două-trei căni pe zi fie dintr-un ceai la alegere, fie câte o cană din ceaiuri diferite.

  • Ceai de ghimbir. Ghimbirul, cum spuneam, are proprietăți antiinflamatoare și te ajută la ameliorarea simptomelor precum durerile în gât și congestia nazală.
  • Ceai de mentă. Mentolul din frunzele de mentă ajută la deschiderea căilor respiratorii și poate calma tusea și congestia nazală.
  • Ceai de echinacea. Echinacea este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale imunostimulatoare și antivirale, deci un ceai îți poate fi util în combaterea răcelii.
  • Ceai de tei. Ceaiul de tei are efecte calmante în ce privește tusea, dar ajută și la relaxarea corpului și a minții, ceea ce poate fi benefic în timpul răcelii, când oricum nu te simți bine din niciun punct de vedere.
  • Ceai de mușețel. Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și de calmare a stomacului, fiind util în tratarea răcelilor însoțite de simptome digestive neplăcute.
  • Ceai de fructe de soc. Fructele de soc conțin antioxidanți și vitamina C, care pot susține sistemul imunitar și pot reduce durata răcelii, calmând și tusea.
  • Ceai de roiniță. Roinița are proprietăți și antivirale, și antibacteriene, deci poate fi utilă pentru calmarea simptomelor răcelii.
  • Ceai de lămâie. Ceaiul simplu de lămâie conține vitamina C și antioxidanți, care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la ușurarea simptomelor răcelii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Piedmont - 9 natural cold and flu remedies
https://www.piedmont.org/living-better/9-natural-cold-and-flu-remedies
NCBI - Ginger and its active constituents as therapeutic agents: Recent perspectives with molecular evidences
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7644455/
Studiul „Ginger and its active constituents as therapeutic agents: Recent perspectives with molecular evidences”, apărut în Int J Health Sci (Qassim). 2020 Nov-Dec; 14(6): 1–3. PMCID: PMC7644455, PMID: 33192225, autor: Naila Rasheed 
Pub Med - Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11035691/
Studiul „Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro”, apărut în Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7. doi: 10.1378/chest.118.4.1150, autori: B.O. Rennard et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0