Cum te ajuta ghimbirul in sezonul rece?

Ghimbirul este unul dintre cele mai importante condimente folosite în bucătăria asiatică. Aromat și picant, ghimbirul a fost folosit vreme îndelungată pentru proprietățile lui medicinale, așa că e bine să afli cum te ajută în sezonul rece și cum poți să prepari un ceai simplu și delicios de ghimbir.

În sezonul rece ai nevoie de aliați care să te încălzească, precum ceaiul de ghimbir, și care să îți stimuleze imunitatea, iar ghimbirul s-a dovedit unul dintre cele mai bune ingrediente pentru numeroase remedii pe care le poți prepara acasă. În mod tradițional ghimbirul este folosit ca remediu pentru diferite probleme digestive, mai ales greață, dar și tuse, dureri și probleme generale de metabolism. Conform medicinei tradiționale chineze, ghimbirul are efecte puternice asupra stomacului, plămânilor și meridianelor splinei. Iată cum îți poate fi de folos ghimbirul în sezonul rece:

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

1. Ghimbirul te ajută să îți menții căldura corpului

Să te încălzești cu doar o cană de ceai nu e mare lucru, dar dacă adaugi o cantitate generoasă de ghimbir, acest ceai se transformă într-un remediu sănătos, care te ajută să îți menții căldura corporală. Încearcă să adaugi un praf de ghimbir în băutura ta caldă, pentru că acesta are proprietăți termogenice, care alungă senzația de frig și care îți menține corpul mai cald.

2. Ghimbirul ameliorează congestia

Fie că vorbim de o toamnă răcoroasă sau de o iarnă geroasă, perioadele mai reci din an, în general, sunt corelate cu dezvoltarea infecțiilor bacteriene și a infecțiilor virale care, la rândul lor, pot provoca alergii și congestii. Acțiunile antivirale ale ghimbirului includ stimularea activității celulelor macrofage și împiedicarea virusurilor să se atașeze de pereții celulelor. Un ceai de ghimbir contribuie la protejarea sănătății în sezonul rece ținându-te la distanță de răceală și de gripă.

3. Ghimbirul accelerează procesul de digestie

Adeseori în zilele reci de toamnă și iarnă ne răsfățam cu alimente prea consistente, ultra procesate și care ne pică greu la stomac, cum ar fi burgeri cu cartofi prăjiți sau alte prăjeli cu pâine albă ori deserturi cu creme și multe calorii. Toate aceste răsfățuri culinare nu fac vreun bine sistemului nostru digestiv. Proprietățile carminative ale ghimbirului și uleiurile volatile pe care le conține această rădăcină ajuta la ușurarea digestiei și calmează pereții tractului gastrointestinal. Prin proprietăți carminative se înțelege că ghimbirul calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale, așa că un ceai de ghimbir nu doar că te încălzește, ci îți ușurează și digestia.

4. Ghimbirul susțime sistemul imunitar

Ghimbirul are proprietăți care ajută la sprijinirea sistemului imunitar și care îți scad riscul de a te îmbolnăvi de răceală sau de gripă. Așa că o cană de ceai de ghimbir sau o linguriță de sirop din ghimbir te poate ajuta să ții la distanță infecțiile virale, dar și pe cele bacteriene.

Cum să faci ceai de ghimbir?

Ai nevoie de: 1 cană de apă, 1 lingură de rădăcină proaspătă de ghimbir, tocată, 1 lingiță de miere, 1 felie de lămâie

Pui ghimbirul proaspăt și tocat într-o cratiță cu apă, cu capacul pus, la foc mare. Dai apa și ghimbirul în clocot și apoi imediat oprești focul. Lași ghimbirul la infuzat o oră. Cu o strecurătoare, scoți ghimbirul din ceai. Reîncălzești lichidul, fără să dai în clocot, adaugi mierea și felia de lămâie și oprești focul. Bei ceaiul cald sau la temperatura camerei. Bea acest ceai cald încă de la primele semne care îți arată că te paște o răceală sau dacă cineva din jurul tău este bolnav. Ghimbirul, lămâia și mierea funcționează toate în aceeași direcție, pentru a te ajuta să lupți contra agenților patogeni.

O altă metodă de a face ceai de ghimbir este să fierbi 2-3 cm de rădăcină de ghimbir, curățată și feliată, în 300 ml de apă, pentru 10 minute. Apoi, oprești focul și pui în vas 1-2 felii de lămâie și mai lași ceaiul să se odihnească 5 minute. Apoi, strecori ceaiul și îl îndulcești, opțional, cu puțină miere.

Băi calde cu ghimbir

Ghimbirul este un antioxidant natural și un antiseptic bun, îmbunătățind circulația sângelui către toate părțile corpului. Băile cu ghimbir sunt o modalitate bună de a te încălzi, îți relaxează mușchii și te scapă de răceală și de gripă. Poți să îți pregătești o baie caldă cu ghimbir astfel: fierbi la foc mic 250 g de ghimbir feliat în 2,5 litri de apă, timp de aproximativ 20 de minute, apoi strecori lichidul direct în cada în care urmează să faci baie, umplută în prealabil cu apă caldă. Stai în cada astfel pregătită cam15-20 de minute.

Ghimbirul în medicina chinezească

Modalitățile de utilizare a ghimbirului în medicina chinezească sunt următoarele:

Ghimbir proaspăt

Ghimbirul proaspăt are proprietăți ușoare de încălzire pentru stomac, ceea ce este benefic pentru problemele digestive cauzate de deficiența de Qi (energie scăzută). De asemenea, se pare că este util și pentru a alunga frigul resimțit în tot corpul. În Taiwan, ceaiul de ghimbir se face de obicei cu mult zahăr pentru persoanele care petrec mult timp afară, în vremea rece.

Ghimbir uscat

Potrivit medicinei chineze, ghimbirul uscat, sub formă de pudră, poate fi utilizat când energia vitală este scăzută.

Ghimbir copt

Acest tip de ghimbir este copt până când este aproape de a fi ars. Procesul va crește și mai mult proprietatea de încălzire a ghimbirului și, de asemenea, îi va oferi proprietatea de a opri sângerările.

Cum folosești ghimbirul în diverse preparate în sezonul rece?

Iată câteva modalități populare de utilizare a ghimbirului în bucătărie când e frig și vrei să mănânci ceva gustos: 

Mâncăruri asiatice

Una dintre cele mai comune modalități de utilizare a ghimbirului este să-l cureți, să-l feliezi sau să-l razi și să îl adaugi în supe, tocănițe, stir-fry-uri sau alte feluri de mâncare asiatice pentru a adăuga aromă și gust picant. Ghimbirul poate fi tăiat în cubulețe mici și adăugat în curry-uri și preparate cu orez.

Pentru un curry în care folosești și ghimbirul, ai nevoie de: 

  • 2 linguri de ulei 
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt (aproximativ 2 cm), curățat și mărunțit 
  • 1 linguriță de semințe de coriandru măcinate
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1/2 linguriță de turmeric
  • 1 linguriță de pudră de curry
  • 400 ml de lapte de cocos
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 2 morcovi, tăiați rondele
  • 1 ardei roșu, tăiat fâșii
  • 1 dovlecel, tăiat cubulețe
  • 1 cană de broccoli, despărțit în buchețele mici
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • Frunze proaspete de coriandru sau pătrunjel, pentru garnisire (opțional)

Încălzește uleiul într-o cratiță mare pe foc mic. Adaugă ceapa tocată și călește-o până când devine moale și ușor aurie, timp de aproximativ 5-7 minute. Adaugă usturoiul mărunțit și bucata de ghimbir mărunțit și călește-le timp de aproximativ 1-2 minute, până când emană aromele. Adaugă semințele de coriandru măcinate, boiaua dulce, turmericul și pudra de curry și amestecă bine timp de aproximativ 1 minut, pentru a elibera aromele.

Toarnă laptele de cocos și pasta de tomate în cratiță și amestecă bine până când toate ingredientele sunt bine combinate. Adaugă morcovii, ardeiul roșu, dovlecelul și broccoli-ul în cratiță și amestecă bine. Lasă curry-ul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, până când legumele sunt moi și curry-ul începe să se îngroașe. Gustă și ajustează gustul cu sare și piper negru proaspăt măcinat, după preferințe.

Consumă curry-ul cald, garnisit cu frunze proaspete de coriandru sau pătrunjel, dacă dorești, alături de orez alb sau orez brun, naan sau lipie.

Dulciuri

Ghimbirul uscat sau confiat poate fi folosit în prepararea diverselor dulciuri, precum prăjituri, biscuiți sau ciocolată pentru a adăuga o notă picantă și exotică. Pentru o rețetă de fursecuri simple cu ghimbir, ai nevoie de:

  • 100 ml de ulei de cocos pentru gătit
  • 50 grame de zahăr de cocos sau zahăr brun
  • 50 ml de sirop de arțar sau sirop de agave
  • 2 lingurițe de ghimbir proaspăt ras sau 1 linguriță de ghimbir pudră
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 180 grame de făină de grâu integrală
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1/4 linguriță de sare

Într-un castron mare, amestecă uleiul de cocos, zahărul de cocos și siropul de artar (sau siropul de agave) până se omogenizează. Adaugă ghimbirul ras sau ghimbirul pudră și esența de vanilie și amestecă bine. În alt castron, amestecă făina de grâu integrală, praful de copt și sarea. Adaugă treptat ingredientele uscate în cele umede și amestecă până obții un aluat omogen. Dacă aluatul este prea moale, mai pui puțină făină. Înfășoară aluatul în folie de plastic și pune-l la frigider timp de aproximativ 30 de minute, pentru a se întări.

Preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește o tavă de copt, acoperind-o cu hârtie de copt. Scoate aluatul din frigider și formează bile de aluat de mărimea unei nuci. Așază bilele de aluat pe tava pregătită, lăsând spațiu între ele, deoarece mai cresc în timpul coacerii.

Pune fursecurile în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 10-12 minute sau până când marginile devin ușor aurii. După ce scoți fursecurile din cuptor, lasă-le să se răcească pe tavă timp de 5 minute, apoi transferă-le pe un grătar de răcire pentru a se răci complet.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Ginger Benefits
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits
NCBI - Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
Studiul „Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials”, Nutrients. 2020 Jan; 12(1): 157. Published online 2020 Jan 6. doi: 10.3390/nu12010157, autori: Nguyen Hoang Anh et al

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0