Cum se trateaza hernia inghinala la barbati

Hernia inghinala este o afectiune frecventa mai ales la barbati si reprezinta un defect parietal (al peretelui abdominal) aparut pe locul unor orificii naturale, care poate aparea la orice varsta.  

Cum se manifesta hernia inghinala

La barbati, orificiul prin care se produce este cel inghinal, traseul prin care testiculul a coborat din abdomen in scrot, mai precis, "canalul  inghinal", prin care trece funiculul spermatic. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca simptomatologie, pacientul resimte dureri si discomfort, sesizand o umflatura, insotita sau nu de durere. Hernia se poate complica, mai ales dupa un efort, practicarea sportului, ridicarea de greutati; pacientul observa cum la nivelul herniei se pot exterioriza viscerele, moment in care trebuie mers rapid la camera de garda a unui spital.

Sunt si situatii extrem de periculoase, cum ar  fi asa numita "strangulare"" a herniei, prin prezenta in sacul herniar a unui segment intestinal si strictiunea cu diverse grade de afectare ce duc pana la ocluzie, necroza si perforatie – cu consecinte grave. 

Metode de tratament pentru hernia inghinala

In urma diagnosticarii herniei inghinale, medicul stabileste tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare pacient.

Hernia inghinala este diagnosticata in urma examinarii fizice si a folosirii unor teste imagistice precum ecografia abdominala, tomografia computerizata sau RMN. La examinarea fizica, medicul iti poate cere sa stai in picioare si sa tusesti, astfel incat hernia sa devina mai proeminenta si astfel vizibila.

Daca hernia are dimensiuni reduse si nu deranjeaza pacientul prin simptome, medicul poate alege expectativa. Astfel, evolutia bolii este tinuta sub observatie si se intervine imediat ce lucrurile se complica.

Daca hernia are dimensiuni mari si este dureroasa ori cauzeaza disconfort, este necesar tratamentul.

Cea mai buna metoda de tratare a acesteia ramane tehnica chirurgicala, iar principalul scop este nu numai de a reduce hernia, ci si de a preveni recidiva.  

Pentru acest lucru, tehnicile din ultimii ani au evoluat, intrucat afectiunea se bazeaza pe un defect structural mostenit genetic, aflat intr-o zona puternic solicitata si, din nefericire, si in urma efortului fizic chiar si moderat, la multi pacienti hernia recidiveaza. 

Pana acum cativa ani, herniile inghinale se reduceau prin tehnici chirurgicale clasice, insa in ultimii ani tratamentele moderne presupun utilizarea unei plase speciale de sustinere, astfel incat se amortizeaza tensiunea creata la nivelul suturii, permitand vindecarea, dar si eliminarea durerii locale care ramanea in urma operatiei clasice, provocata de tensiunea suturii propriu-zise. 

In ultima vreme au aparut noi tipuri de materiale de sinteza utilizate pentru elaborarea unor noi tipuri de plasa, pentru imbunatatirea permanenta a rezultatelor in tratarea acestei afectiuni. 

Desi vorbim de un material strain, posibilitatea respingerii plasei de catre organism la ora actuala este foarte scazuta, intrucat aceste plase au un nivel crescut de biocompatibilitate, cum ar fi cel mai nou material protetic pentru plase – polipropilena. 

 

 

Un alt avantaj al chirurgiei moderne este asocierea acestui procedeu cu efectuarea interventiei sub anestezie locala, ce scurteaza durata de spitalizare si permite pacientului sa isi reia rapid activitatea.  

In centrele particulare de chirugie, interventia este dublata de terapia locala cu plasma PRP, ce grabeste vindecarea leziunilor. „Platelet Rich Plasma”, in traducere, inseamna „plasma bogata in trombocite” si este utilizata pentru a ajuta tesuturile lezate sa se regenereze. Terapia PRP presupune selectarea si reintroducerea plasmei, bogata in trombocite si citokine, celule ce contin factori de crestere si compusi stimulatori de regenerare si vindecare a tesutului afectat. 

Plasma se realizeaza prin extragerea in eprubeta a unei cantitati de sange venos propriu, care se centrifugheaza si se separa. Se reintroduce plasma in zona de interes, prin injectare profunda si superficiala.  

Riscurile asociate cu tratamentul chirurgical pentru hernia inghinala

Ca orice alta interventie chirurgicala, si cea pentru tratarea herniei poate avea complicatii precum: infectie, hemoragie sau reactii alergice la anestezie sau la unele medicamente folosite.

Interventia chirurgicala pentru tratarea herniei inghinale prezinta si alte riscuri, precum:

  • Hernia poate reveni.
  • Pacientul poate avea de-a face cu dureri postoperatorii.
  • Vasele de sange de la nivelul testiculelor pot fi afectate.
  • Terminatiile nervoase pot fi afectate.


Dupa interventia chirugicala pentru tratarea herniei inghinale, pacientul va fi incurajat sa se ridice din pat la cel mult o ora.. dupa ce dispare efectul anesteziei. Pot aparea probleme la urinare, de aceea de multe ori medicul alege sa ajute pacientul cu ajutorul unei sonde urinare in primele ore dupa operatie.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0