Hernia ombilicală la adulți - cauze, simptome și tratament

Hernia ombilicală apare când o parte a intestinului gros trece prin deschiderea mușchilor abdominali prin spațiul pe unde trecea cordonul ombilical înainte de naștere.

Spre deosebire de majoritatea herniilor, care se dezvoltă la adolescență sau la vârsta adultă, hernia ombilicală apare mai ales la copii. Până la 75% dintre nou-născuții cu o greutate la naștere mai mică de 1,5 kg se confruntă cu hernia ombilicală. În 90% dintre cazuri, herniile se vor închide în mod natural până când copilul împlinește 5 ani.

Cu toate acestea, e bine de știut că herniile ombilicale se pot dezvolta și la adulți, mai ales dacă sunt obezi sau dacă obișnuiesc să ridice frecvent obiecte grele. De asemenea, femeile care au avut sarcini multiple au un risc mai mare de a dezvolta o hernie ombilicală. La adulți, de altfel, această afecțiune este mult mai frecventă în cazul femeilor decât în al bărbaților (în ceea ce îi privește pe sugari, riscul este aproximativ același pentru fete și băieți).

Clasificarea European Hernia Society pentru herniile peretelui abdominal definește hernia ombilicală ca fiind o hernie situată de la 3 cm deasupra până la 3 cm sub ombilic. Este al doilea cel mai frecvent tip de hernie la un adult după hernia inghinală. Reprezintă 6%-14% din toate herniile peretelui abdominal la adulți.

Incidența herniei ombilicale în populația generală adultă este de 2%, în timp ce este mult mai frecventă la femeile multipare obeze și la pacienții cu ciroză. Până la 20% dintre pacienții cirotici cu ascită dezvoltă hernie ombilicală. Este mai frecventă la femele cu un raport de 3:1.

Din ce cauze apare hernia ombilicală

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

După naștere, cordonul ombilical nu mai este necesar, iar deschiderea dintre mușchii abdominali se închide pe măsură ce bebelușul se maturizează. Uneori, acești mușchi nu se întâlnesc complet, lăsând un mic gol între ei. Atunci, o parte a intestinului gros se poate deplasa și pătrunde prin deschiderea dintre mușchii abdominali, provocând astfel o hernie. Herniile ombilicale la adulți sunt dobândite în 90% . Doar 10% dintre herniile ombilicale adulte raportează că au avut hernie în copilărie. Este mai frecventă la femei sau la persoanele cu presiune intra-abdominală crescută, cum ar fi în sarcină, obezitate, ascită sau distensie abdominală cronică. Întinderea musculaturii abdominale și prezența țesutului adipos acționează pentru a separa fasciculele și straturile musculare, slăbește aponevrozele și favorizează apariția herniilor ombilicale

Hernia ombilicală apare cel mai des la sugari, dar poate apărea și la adulți. Cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni la adulți sunt:

 

  • Afecțiuni cronice de sănătate care cresc presiunea abdominală, printre care ascita, tusea cronică, dificultățile la urinare provocate de o prostată mărită, constipația prelungită sau vărsături repetitive
  • Obezitate
  • Sarcini multiple
  • Încordare, cum ar fi cea pe care femeile o experimentează în timpul nașterii sau orice persoană la ridicarea unei greutăți
  • Intervenții chirurgicale anterioare
  • Dializă peritoneală pe termen lung pentru tratarea insuficienței renale.

Care sunt simptomele herniei oblilicale

O hernie ombilicală arată ca o umflătură în ombilic. În cazul celor mici, s-ar putea să devină mai evidentă atunci când copilul râde, plânge, merge la toaletă sau tușește. De obicei, hernia ombilicală nu este însoțită de dureri la copii și sugari. Cu toate acestea, adulții pot simți durere sau disconfort dacă e vorba de o hernie mai mare.

Un consult medical este indicat dacă

  • Umflătura devine dureroasă, se mărește sau se decolorează
  • Apar vărsăturile
  • Persoana putea să aplatizeze umflătura, dar în prezent aceasta nu se mai aplatizează fără să apară o durere semnificativă.

Cum se diagnostichează hernia ombilicală

Herniile sunt de obicei diagnosticate în timpul unui consult medical si unei  examinări fizice de rutină la medicul de familie. Acesta va palpa zona omilicului și va simți o umflătură. În timpul examinării, medicul va stabili dacă hernia este reductibilă, adică dacă poate fi împinsă înapoi în cavitatea abdominală.

Medicul va realiza și un istoric medical pentru a stabili dacă hernia ombilicală a fost prinsă în deschiderea abdominală, o afecțiune gravă în care intestinul este prins și lipsit de alimentarea cu sânge. Intestinul se poate necroza rapid dacă nu este reparat, ceea ce necesită îndepărtarea chirurgicală a intestinului afectat. Simptomele unei hernii ombilicale strangulate includ:   

  • Durere abdominală
  • Constipație
  • Febră
  • Abdomen rotund
  • O umflătură roșie, violet, închisă la culoare sau decolorată
  • Vărsături.

Medicul poate recomanda analize de sânge pentru a căuta semne de infecție care asociate cu intestinul strangulat. De asemenea, poate solicita o radiografie cu bariu, o ecografie, un RMN sau un CT pentru a examina mai atent intestinul, mai ales dacă hernia nu este reductibilă.

Cum se tratează hernia omblilicală

La majoritatea sugarilor, hernia se închide fără tratament până la vârsta de 12 luni, dar intervenția chirurgicală poate fi recomandată la vârste mai mari.

Pentru adulți este indicată direct intervenția chirurgicală, care poate preveni potențialele complicații, mai ales dacă hernia crește sau începe să doară. Operația de hernie ombilicală este caracterizată ca fiind simplă și rapidă (durează 20-30 de minute), poate fi clasică sau laparoscopică. În cele mai multe cazuri, persoana care sufera operația de hernie ombilicală  va putea merge acasă în aceeași zi.

Dupa operația de hernie ombilicala, medicul  trebuie să educe pacientul cu privire la importanța slăbirii, a abandonarii fumatului  și evitarea ridicării greutăților. Pacientul trebuie educat cu privire la o alimentație sănătoasă si mentinerea unui tranzit intestinal regulat. Odată finalizată vindecarea, pacientul trebuie încurajat să-și intensifice activitățile fizice și să slăbească. Acest lucru este vital pentru prevenirea recidivei.

Complicațiile herniei ombilicale apar rar și constau în oprirea fluxului de sânge spre intestine, ceea ce crește riscul de cangrenă și infecții care pot pune viața în pericol.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

Umbilical Hernia, 2021, Anouchka H. Coste; Sahned Jaafar; John D. Parmely.

Johns Hopkins Medicine - Umbilical Hernia
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hernias/umbilical-hernia
Medical News Today - Umbilical hernia: What you need to know
https://www.medicalnewstoday.com/articles/189580 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0