Cum scazi riscul de cancer: 10 recomandări

Cancerul este principala cauză de deces la nivel mondial. Totuși, unul din 3 cazuri de cancer ar putea fi prevenite, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cancerul este adesea imprevizibil, dar există lucruri pe care toată lumea le poate face pentru a ajuta la reducerea riscului de cancer sau la sporirea șanselor de a învinge boala, dacă o fac. Mai mult decât atât, aceste metode de prevenție a cancerului pot reduce riscul și pentru alte boli grave și cresc șansele de a duce o viață mai lungă și mai sănătoasă.

1.    Tinde spre o greutate normală

A fi supraponderal sau obez este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, incluzând cancerul de sân, de colon, de endometru, de rinichi, de esofag și cancerul pancreatic. Greutatea corporală poate fi ținută sub control printr-o alimentație echilibrată și exercițiu fizic regulat.

2.    Pune accentul pe legume și fructe

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Consumul de legume și fructele poate ajuta la scăderea riscului de cancer la nivelul cavității bucale, gâtului și esofagului. Specialiștii recomandă să se consume echivalentul a două căni și jumătate de fructe și legume pe zi. Studiile arată că dacă o persoană consumă o varietate de legume și fructe, cereale integrale, pâine integrală, paste integrale, orez integral, pește și păsări de curte are un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer, precum cel de colon sau de stomac. 

3.    Nu te baza doar pe suplimentele alimentare

Dacă ai o dietă bogată în legume, fructe și cereale integrale nu ai neapărat nevoie de suplimente nutritive, dar, dacă știi că ești mereu pe fugă, nu ai timp să-ți planifici ce mănânci, și, în general, nu ai o alimentație echilibrată, ia în calcul și suplimentele alimentare. 

4.    Redu zahărul

Alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr au foarte multe calorii pe care, cel mai probabil, nu le poți arde de-a lungul unei zile. Acest lucru te poate face să crești în greutate și să-ți crești și riscul de cancer. Nu e nevoie să eviți zahărul complet, dar nu îți face un obicei din a mânca zilnic dulciuri. Cât despre băuturile dulci, și acestea trebuie reduse. Dacă simți nevoia de dulce, nu te îndrepta spre sucurile din comerț, ci pune o linguriță de miere în ceai sau prepară-ți un smoothie de fructe.

5.    Consumă mai puțin alcool

Consumul prea mare de alcool poate crește riscul de cancer al sistemului digestiv (stomacul, ficat, colonul), precum și de cancer mamar și al gâtului. Bărbații nu ar trebui să bea mai mult de două pahare de vin sau bere pe zi, iar femeile ar trebui să se limiteze la unul. 

6.    Introdu sportul în rutina ta

Persoanele care fac efort fizic în fiecare zi sunt mai puțin susceptibile să dezvolte cancer de colon, de prostată, cancer mamar sau de uter. Când te ridici și te miști, corpul tău folosește mai multă energie, digeră alimentele mai repede și împiedică acumularea unor hormoni care sunt asociați cu apariția cancerului. A fi activ contribuie și la reducerea riscului altor probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul. 
Adulții trebuie să aibă în fiecare săptămână cel puțin 150 de minute de activitate cu intensitate moderată (egală cu o plimbare rapidă, de exemplu) sau 75 de minute de activitate viguroasă (care crește ritmul cardiac și te face să transpiri). Această activitate trebuie împărțită pe mai multe zile dintr-o săptămână. Copiii trebuie să aibă zilnic cel puțin o oră de activitate cu intensitate moderată sau puternică și cel puțin 3 zile pe săptămână să aibă activitate fizică intensă.

7.    Renunță la fumat

Fumatul provoacă diverse tipuri de cancer (pulmonar, de laringe, de esofag, de vezică urinară etc.), dar și boli de inimă și de plămâni. Deși numărul fumătorilor a scăzut în ultimii ani, tutunul încă este cauza numărul 1 a deceselor care ar putea fi prevenite.

8.    Vaccinează-te împotriva HPV

 
 

Virusul papilloma uman (HPV) este adesea transmis de la o persoană la alta prin contact sexual și poate rămâne în corp ani întregi fără a da simptome. Virusul HPV este responsabil de aproape toate tipurile de cancer de col uterin la femei și, de asemenea, poate provoca cancerul vaginal, penian, cancerul anusului, al gurii și gâtului. Fetele pot face vaccinul HPV între 9 și 26 de ani, iar băieții între 9 și 21 de ani. Folosirea prezervativului reduce riscul infectare cu HPV și cu alte boli cu transmitere sexuală.

9.    Protejează-te de razele solare

Radiațiile ultraviolete pot cauza cancer de piele, iar persoanele care petrec mult timp la soare au un risc mai mare. Majoritatea cazurilor sunt vindecabile dacă sunt depistate și tratate din timp, dar pot pune viața în pericol dacă se răspândesc în alte părți ale corpului. Cea mai bună metodă este ca, atunci când ieși din casă, să folosești creme cu factor de protecție solară 30 sau mai mare pe zonele expuse (față, buze, mâini) și să îți acoperi capul cu o pălărie, șapcă etc.


10.  Mergi la controale medicale regulate

Cu cât semnele de avertizare ale cancerului sunt detectate mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare. O varietate de teste pot detecta cancerul în faze incipiente, așa că e bine să discuți cu medicul despre testare, mai ales dacă ai avut în familie cazuri de persoane bolnave de cancer.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Lower Your Risk of Cancer
https://www.webmd.com/cancer/ss/slideshow-lower-risk-cancer
American Cancer Society - 6 Steps to Help Lower Your Cancer Risk
https://www.cancer.org/latest-news/6-steps-to-help-lower-your-cancer-risk.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0