Cromoterapia, vindecarea prin lumină și culori

Cromoterapia sau vindecarea prin culori este, alături de aromaterapie, o formă de terapie alternativă care folosește simțurile pentru a echilibra organismul și a-i oferi ocazia de a se vindeca prin forțe proprii. Culorile sunt folosite pentru a induce diferite stări în organism, care favorizează prevenția sau vindecarea unor afecțiuni.

Principiile cromoterapiei

Datorită evoluției și a modului în care este construit ADN-ul nostru, corpul uman este dependent de lumină pentru a funcționa corect. Suntem influențați de ciclul noapte-zi, iar anumiți nutrienți, cum este vitamina D, se sintetizează doar în contact cu soarele. De aceea, lumina și culorile din compoziția ei sunt o modalitate naturală excelentă de terapie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cromoterapia pornește de la ideea ca privirea anumitor culori pentru o anumită periodă de timp poate provoca la nivelul creieului anumite procese care să influențeze starea de sănătate a întregului organism. Este o formă de terapie complet nonivazivă, poate fi aplicată indiferent de vârstă sau gravitatea afecțiunii și, poate cel mai important, o putem studia și pune în practică chiar și singuri, acasă.

Ce nu știm noi este că expunerea corpului la o un ambient în care domnește o anumită culoare ne poate influența sănătatea. Și asta fiindcă deși percepem culorile cu ajutorul vederii, și pielea noastră poate asimila diferit anumite substanțe când este expusă unor forme de lumină. Cum este de exemplu lumina difuză, care ne relaxează, sau lumina albă, potrivită pentru spațiile de birouri.

Fiecare culoare primară ce compune spectrul luminii are o anumită lungime de undă și vibrații caracteristice, pe care noi nu le percepem în mod conștient. Prin urmare, indiferent de preferințe personale sau de simbolistica socio-culturală, culorile vor avea aceleași efecte asupra tuturor persoanelor, acționând la nivel subliminal.

Ce efecte au culorile asupra noastră

Roșul este tonic și energizant
Cea mai puternică dintre culori, roșul stimulează, instigă și energizează. Este utilizat pentru tratarea anemiei, inflamațiilor, afecțiunilor respiratorii, dar și a depresiei. Facilitează întărirea sistemului imunitar și îmnulțirea celulelor sănătoase din organism și vitalizează instantaneu. Crește tensiunea și temperatura corpului.

Portocaliul este un bun digestiv
Portocaliul stimulează secrețiile gastrice și digestia, și în același timp poate crește senzația de foame, în cazul persoanelor cu dereglări digestive. În același timp, accelerează pulsul, tratează astmul și epilepsia, spasmofilia și stresul. Este utilizat și pentru a echilibra libidoul.

Galbenul facilitează introspecția
Galbenul este culoarea spiritualității, a cunoașterii de sine și favorizează auto-vindecarea organismului. Ne permite să ne relaxăm, să pătrundem în adâncul conștiinței și să echilibrăm energia organismului. Poate trata migrenele, afecțiuni ale ficatului, diabetul, afecțiuni ale pielii și tulburările de digestie.

Verdele ne echilibrează
Privirea acestei culori în cadrul sesiunilor de cromoterapie ne ajută să obținem echilibrul, atât intern cât și extern. Calmează hipertensiunea și tulburările cardiace, tratează insomnia și nevralgia, iar terapii recente o folosesc și în cazul cancerului. Este culoarea speranței, a optimismului, a întoarcerii la origini.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Albastrul ne calmează
Cea mai „senină” culoare, albastrul are în primul rând un rol calmant vizibil. Ne induce liniștea interioară, facilitează meditația și analiza obiectivă a realității. Scade tensiunea, calmează respirația și reduce pulsul. Este utilizat în special pentru pacienții cu afecțiuni ginecologice, infecții, ințepaturi de insecte, reumatism, encefalită.

Indigo sau culoarea „capului”
Indigo este culoarea obținută prin amestecul dintre roșu și albastru. Tratează în special afecțiuni localizate la nivelul capului și căilor respiratorii superioare: sinuzită, pneumonie, afecțiuni ale ochilor și urechilor, paralizie facială și tuse.

Violetul, culoarea spiritului
Alături de galben, violetul acționează preponderent asupra echilibrului dintre psihic și trup. Este o culoare profundă, plină, care oferă ocazia unei terapii complexe. Tratează tulburările mentale, purifică organismul în caz de infecții sau toxicitate, poate trata pneumonia, meningita si epilepsia.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0