COVID-19: Un nou vaccin aflat în studiu oferă rezultate inițiale promițătoare

Un nou vaccin formulat cu material genetic de tip ARN preluat din virusul respirator acut coronavirus 2 (SARS-CoV-2), al cărui mecanism de funcționare este cel de a declanșa o creștere accelerată a domeniului de legare a receptorului din glicoproteina S a SARS-CoV-2, a oferit rezultate neașteptat de bune, prin neutralizarea titrului (formulă de măsurare a cantității exacte a unei substanțe active, exprimată în grame, conținută într-un mililitru de soluție) de virus SARS-CoV-2, în condiții de laborator, precum și o creștere a aceluiași domeniu de legare a receptorului din glicoproteina S la subiecții sănătoși din cadrul studiului. Aceste informații au fost publicate în august 2020 în cadrul unul studiu aflat, încă, în desfășurare, în revista de specialitate Nature.

Studiul prezent este demarat de o echipă de oameni de știință americani, în cadrul New York University Langone Vaccine Center, din New York, iar pentru acesta se caută, în continuare, subiecți umani adulți și sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani. Deși studiul se află în curs de desfășurare, medicul Mark J. Mulligan, împreună cu echipa sa de cercetători din spatele proiectului, a raportat, deja, datele obținute până acum, la numai 14 zile de la inițierea studiului, datorită rezultatelor promițătoare. Mai precis, au trecut 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze a vaccinului numit BNT162b1, la un grup de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Primele rezultate ale testelor

În perioada 4 mai – 12 iunie 2020, au fost evaluați 76 de candidați pentru studiu, iar, la final, 45 dintre aceștia au fost vaccinați. Până în prezent, 12 participanți au fost vaccinați cu BNT162b1, cu doze de 10 µg, respectiv 30 µg, în ziua 1 și ziua 21 a studiului, în timp ce alți 12 participanți au primit o doză de 100-µg în prima zi și atât. Nu în ultimul rând, 9 participanți au primit o substanță de tip placebo.     

Potrivit autorilor studiului, un răspuns la dozaj pentru obținerea efectului de neutralizare a titrului de virus SARS-CoV-2 a fost observat după administrarea primelor două doze, cu un răspuns mai  intens între dozele de 10 µg și 30 µg de vaccin.   

Concentrațiile crescute ale domeniului de legare a receptorului din glicoproteina S a SARS-CoV-2 au fost detectate după 21 de zile de la administrarea primei doze (între limitele de 534-1,778 U/mL) și, respectiv, foarte crescute după 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze, din ziua 21 a studiului (între limitele, 4,813-27,872 U/mL).     

După prima doză de vaccin, concentrațiile nete ale domeniului de legare a receptorului din glicoproteina S a SARS-CoV-2 s-au remarcat a fi similare cu cele observate într-o serie de 38 mostre de material uman convalescent (602 U/mL), obținute la cel puțin 14 zile de la confirmarea diagnosticului de infecție cu noul coronavirus.                 

În același timp, concentrațiile de anticorpi de tipul RBD-binding (domeniului de legare a receptorului din glicoproteina S a SARS-CoV-2) în rândul participanților la studiu care au primit o doză de vaccin BNT162b1, de 100 µg, nu au crescut după 21 de zile de la prima vaccinare.

Nivelul de neutralizare a titrului de virus SARS-CoV-2 a putut fi măsurat după numai o singură doză de vaccin, în ziua 21, pentru toate nivelurile de doze. Așadar, în ziua 28, deci la 7 zile după cea de-a doua doză, s-a putut observa o acțiune semnificativă de neutralizare a titrului de virus SARS-CoV-2. Anticorpii de neutralizare, după administrarea de 10 µg și 30 µg , în cadrul celei de-a doua sesiuni de vaccinare, au fost cu 1.8, respectiv 2.8 mai mulți față de cei regăsiți în mostrele de material uman convalescent.  

Până în ziua 35, adică la 14 zile după administrarea celei de-a doua doze, în ciuda descreșterii numărului de anticorpi de tip RBD-binding, din ziua 28, procesul de neutralizare a titrului de virus SARS-CoV-2 a continuat să crească, până la de 1.9 și 4.6 mai mult față de echivalentul acestora din mostrele de material uman convalescent. 

Primele reacții adverse la noul vaccin

În ceea ce privește reacțiile adverse semnalate până în prezent, în cele 7 zile care au urmat administrării primei și celei de-a doua doze, durerea în locul injectat a fost cea mai frecvent semnalată reacție adversă locală. Cele mai des raportate reacții sistemice, în cele 7 zile după fiecare set de vaccinare, atât la participanții cărora li s-a administrat vaccinul BNT162b1, cât și la cei care au primit o substanță de tip placebo, au fost starea de oboseală și durerea de cap, ambele semnalate la nivel minor sau mediu de intensitate. 

Cu toate acestea, stările de frisoane, durerile musculare și cele de articulații și încheieturi au fost raportate numai în rândul subiecților cărora li s-a injectat vaccinul BNT162b1, nu și în rândul celor care au primit substanța placebo. De asemenea, s-a remarcat o descreștere tranzitorie a numărului de limfocite, chiar la primele câteva zile după vaccinare, cu o revenire la normal a numărului acestora în primele 6-8 zile, în rândul tuturor participanților la studiu care au primit doza de vaccin. În plus, s-a observat o neutropenie de grad 2 (scăderea anormală a numărului de neutrofile din organism), la 6-8 zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, la câte un participant din cele două grupe de dozaj, mai exact de 10 µg și de 30 µg. 

Autorii studiului susțin că, presupunând că neutralizarea titrului de virus SARS-CoV-2 indusă prin infectare naturală oferă un grad ridicat de protecție împotriva bolii COVID-19, compararea neutralizării induse prin vaccinare cu cea a mostrelor de laborator, provenite de la pacienți convalescenți, oferă un nou etalon de măsurare a nivelului intensității răspunsului de anticorpi generați de către vaccin pentru protejarea individului. Așadar, aceste noi descoperiri, deși, în momentul de față, nu garantează pentru eficiența vaccinului la scară largă, sunt deosebit de promițătoare și se pot dovedi, într-adevăr, fiabile în stadiul 3, și cel final, al studiului clinic. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul Robust immunogenicity observed after vaccination with SARS-CoV-2 vaccine candidate, publicat în Nature, în august 2020, autori: Mark J. Mulligan, Kirsten E. Lyke, Nicholas Kitchin, Judith Absalon, Alejandra Gurtman, Stephen Lockhart, Kathleen Neuzil, Vanessa Raabe, Ruth Bailey, Kena A. Swanson, Ping Li, Kenneth Koury, Warren Kalina, David Cooper et al.
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2639-4


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0