COVID-19: Peste 130 de țări nu au acces la niciun vaccin anti-COVID-19

Potrivit secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres, situația vaccinării pe plan global se prezintă îngrijorător de inegală. Astfel, în timp ce peste 130 de țări din lume nu au primit primele doze de vaccin de la niciuna dintre autoritățile emitente, 10 țări au reușit să administreze 75% din cantitatea disponibilă de vaccin anti-COVID-19.  

Această situație a fost generată de un cumul de factori care va fi, cel mai probabil, adresată de către țările membre G20, prin conceperea unui plan de urgență pentru a promova accesul global la vaccin. 

Potrivit Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ne aflăm într-un moment critic al pandemiei, în care distribuirea etică a vaccinului anti-COVID-19, în întreaga lume, este una dintre cele mai mari provocări, atât din punct de vedere logistic și politic, cât și moral. În prezent, aproximativ peste180 de milioane de doze de vaccin au fost administrate pe plan global, iar principalii destinatari sunt țările din Uniunea Europeană, Marea Britaine, China, Statele Unite ale Americii și Israel. 

În ceea ce privește elaborarea unui plan de urgență pentru dispersarea mai eficientă a vaccinului, acesta va fi preluat de către statele membre Grupului celor 20 (G20) adică statele cu cele mai puternice economii din lume. Scopul este ca aceste state să ofere susținere financiară și expertiză consiliereconsigliere  științifică pentru a face vaccinurile mai disponibile în țările mai puțin privilegiate, cum ar fi Africa, America Latină și America de Sud. 

Mobilizarea de forțe este gândită după modelul COVAX, o inițiativă din partea Alianței pentru Vaccin (Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În prezent, COVAX intenționează să livreze 2 miliarde de doze de vaccin către țările din lumea a treia. 

Ce este COVAX?

Pe scurt, COVAX este un program de vaccinare destinat acoperirii golurilor deficitelor din țările mai puțin dezvoltate, care nu au beneficiat, până în prezent, de vaccin anti-COVID-19. 
După cum am precizat, COVAX a fost conceput în urma parteneriatului dintre Gavi și OMS și este subvenționat prin donații din partea mai multor instituții de guvernământ, instituții multilaterale și fundații.  Misiunea COVAX este să achiziționeze în mod en-gros vaccinuri împotriva noului coronavirus și să le livreze în națiunile din sectorul cel mai puțin privilegiat, țări care nu pot concura cu statele dezvoltate ale lumii în obținerea de contracte cu producătorii de vaccin. 

Numai în decursul acestui an, COVAX a reușit să asigure 2.,3 miliarde de doze pentru distribuire în țările mai puțin dezvoltate. Din cele 2.3 miliarde, 1.8 miliarde vor merge în cele mai sărace 92 de țări ale lumii, iar 1.3 miliarde vor fi livrate fără niciun cost. 

Deși o entitate puțin cunoscută, Gavi are experiență dovedită în facilitarea accesului la vaccin a țărilor nevoiașe. Alianța pentru Vaccin a asigurat vaccinarea unui număr impresionant de copii din întreaga lume împotriva unor afecțiuni periculoase, cum ar fi poliomelita, meningita și febra tifoidă. 

În lupta împotriva COVID-19, COVAX țintește America Latină și regiunea Caraibelor ca prime destinații de vaccinare, cărora li s-au asigurat 35 milioane de doze de vaccin Pfizer și AstraZeneca, până la finalul lunii iunie. Până la finalul anului 2021, Gavi sugerează că 695 milioane de doze vor ajunge în Asia de Sud-Vest și 540 milioane de doze, în Africa. De asemenea, țările mai puțin dezvoltate din Orientul Mijlociu vor primi 355 milioane de doze până în luna decembrie. Chiar și anumite țări din Europa de Est, cum ar fi Ucraina și Republica Moldova, sunt înscrise în programul COVAX.  

Țările mai puțin dezvoltate pot aplica la programul COVAX printr-un plan detaliat de manevrare și distribuire a dozelor. Așadar, orice țară care s-a înscris în program devine eligibilă pentru a primi vaccinuri anti-COVID-19. Momentan, numai vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt aprobate pentru distribuție prin COVAX. 

Factorii potrivnici în strategia de vaccinare globală ai COVAX

Cu toate că inițiativa COVAX este impresionantă, din păcate nu este suficientă. În primul rând, asigurarea dozelor, înainte ca acestea să fie create, nu presupune garantarea obținerii lor. Chiar și autoritățile din spatele COVAX, mai precis Gavi, atrage atenția asupra incertitudinilor din jurul capacității de producție a numărului promis de vaccinuri, precum și asupra posibilității de finanțare integrală a acestor demersuri. 

În al doilea rând, guvernele statelor din programul COVAX trebuie să asigure planuri solide și eficiente de manevrare și distribuire a dozelor. Fără un plan bine pus la punct, vaccinurile nu pot fi livrate, iar logistica este extrem de complicată. De exemplu, Fondul Copiilor ce aparține de Națiunile Unite este unul dintre principalii distribuitori de vaccin din programul COVAX, iar în prezent încearcă să își dubleze capacitatea de transport, pentru a putea muta 850 de tone de vaccin pe lună. Este un efort considerabil, care implică numeroase obstacole. 

Un alt impediment major este cel financiar. Până în momentul de față, COVAX a reușit să strângă peste $6 miliarde și caută să obțină încă $2.8 miliarde, în decursul anului 2021, care vor fi împărțiți în felul următor: $800 milioane pentru cercetare și dezvoltare și cel puțin $2 miliarde pentru vaccinarea în țările din lumea a treia. Cu toate acestea, potrivit purtătorilor de cuvânt COVAX, este nevoie de încă $2 miliarde pentru a asigura procurarea și livrarea dozelor de vaccin anticipate. 

Cei mai mari donatori pentru cauza COVAX au fost, până în prezent, Marea Britanie, Uniunea Europeană și Canada. Cu toate acestea, fără un efort susținut din partea țărilor donatoare, puține la număr în prezent, o bună parte din populația țărilor mai puțin dezvoltate va rămâne nevaccinată. 

Strângerea de fonduri face parte din lista de priorități pentru acest an, iar succesul COVAX depinde în mod direct atât de fondurile obținute, cât și de oscilațiile în prețul vaccinurilor disponibile pe piață. Dacă acestea vor crește, numărul promis de doze nu va rămâne la fel, ceea ce poate duce la eșecul inițiativei. 

Nu în ultimul rând, chiar dacă cele 2.3 miliarde de doze vor fi obținute cu succes, majoritatea locuitorilor din țările mai puțin dezvoltate vor trebui să aștepte cel puțin până în 2022 pentru a fi vaccinați. Chiar și Gavi a declarat că distribuirea vaccinurilor prin COVAX va acoperi 27% din populațiile țărilor din lumea a treia, în decursul acestui an.  

În plus, numărul de doze nu este suficient. Oficialii OMS se așteaptă ca numai 3.,3% dintre locuitorii acestor țări să fie vaccinați până la finalul lunii iunie. India, Pakistan și Nigeria vor primi cele mai multe doze prin COVAX. În cazul Indiei, vaccinurile alocate vor acoperi mai puțin de 4% din populația totală a țării. La fel, deși în America Latină și regiunea Caraibelor vor vaccinați aproape 20 milioane de oameni, prin COVAX, populația este de 500 milioane.

Un aspect îmbucurător este, însă, implicarea statului chinez în inițiativa COVAX. Deși niciunul dintre vaccinurile produse de China nu au fost încă autorizate de cătrepentru utilizare în cadrul COVAX, autoritățile chineze au declarat că vor dona 10 milioane de doze din vaccinurile propria proprii pentru COVAX. Se așteaptă ca, în viitorul apropiat, acestea să fie incluse în schema de vaccinare a acestui program.  

În paralel cu inițiativa COVAX, purtătorii de cuvânt ai Națiunilor Unite încurajează statele dezvoltate să promoveze împărțirea echitabilă a dozelor de vaccin în întreaga lume. Potrivit acestora, economiile de vârf ale lumii au o responsabilitate specială față de statele defavorizate, așa încât exercitarea puterii lor remarcabile în efortul de a distribui vaccinurile anti-COVID-19, pe scară largă și în timp util, este absolut necesară. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Our World in Data - Coronavirus (COVID-19) Vaccinations
https://ourworldindata.org/covid-vaccinations 
CNN - More than 130 countries don't have a single Covid-19 vaccine, while 10 countries have already dispersed 75% of all vaccines, the UN says
https://edition.cnn.com/2021/02/18/world/united-nations-130-countries-no-vaccine-trnd/index.html 
CNN - Why COVAX could become the most important acronym of 2021
https://www.cnn.com/2021/02/05/world/covax-explainer-intl/index.html 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0