COVID-19: Măștile de protecție nu îngreunează respirația în timpul exercițiului fizic [studiu]

Multe persoane au impresia că nu pot respira bine cu o mască de protecție pe față și că nu au suficient oxigen. Un mic studiu recent arată că masca nu reprezintă un pericol pentru sănătate nici în timp ce faci sport.

Un nou studiu¹ realizat de o echipă de cercetători canadieni a constatat că performanța în ceea ce privește exercițiile fizice și nivelul de oxigen din sânge și mușchi nu sunt afectate la persoanele sănătoase care poartă o mască de protecție în timpul antrenamentelor intense.

Se poate face sport cu masca de protecție, fără efecte negative asupra respirației

Multe persoane aveau nelămuriri și se întrebau dacă purtarea măștii în timpul exercițiilor fizice viguroase poate compromite absorbția oxigenului sau poate crește cantitatea de dioxid de carbon, ducând la o afecțiune numită hipercapnie (creșterea concentrației de dioxid de carbon în sânge). Studiul, apărut în revista de cercetare International Journal of Environmental Research and Public Health, nu a găsit dovezi care să susțină aceste îngrijorări.

Autorii studiului consideră că aceste descoperiri sunt importante deoarece indică faptul că oamenii pot purta măști de protecție în timpul exercițiilor intense, fără efecte dăunătoare asupra performanței și cu un impact minim asupra oxigenării sângelui și a mușchilor.

Acest lucru este important în țările și orașele în care centrele de fitness se redeschid pe timpul pandemiei de COVID-19. Fără mască, picăturile respiratorii pot fi propulsate de respirația accelerată din timpul exercițiilor fizice intense efectuate în spații închise, prin urmare, purtarea măștii pentru o ședință obișnuită la sala de sport nu ar aduce prejudicii respiratorii celor care se antrenează.

Studiul, care a evaluat utilizarea unei măști de protecție în trei straturi, a implicat 14 persoane de ambele sexe, active și sănătoase din punct de vedere fizic. Cercetătorii au evaluat și efectele dietei, ale activității fizice anterioare și ale somnului în timpul celor 24 de ore anterioare testului.

Participanții au fost rugați să facă o scurtă încălzire pe o bicicletă staționară. Testul de antrenament a implicat o creștere progresivă a intensității pedalării pe bicicletă. Odată ce pedalarea nu a mai putut fi susținută, testul s-a încheiat. De obicei, un participant a ajuns la epuizare în cadrul acestui test în șase până la 12 minute, în funcție de nivelul de formă fizică în care se afla.

Echipa de cercetare a evaluat participanții de mai multe ori -  fiecare dintre ei a făcut testul de trei ori, o dată purtând o mască chirurgicală, o dată purtând o mască de pânză și o dată fără mască de față. Cercetătorii au înregistrat nivelurile de oxigen din sânge și nivelurile de oxigen muscular ale participanților pe tot parcursul testului folosind instrumente de măsurare neinvazive.

Și alte studii susțin că oxigenarea nu este afectată de purtarea măștii

Cercetări efectuate de o altă echipă de oameni de știință canadieni au dovedit că purtarea unei măști de protecție nu împiedică respirația prin scăderea cantității de oxigen. Ei au testat 25 de seniori - cu vârsta medie de 76 de ani - cărora li s-a cerut să poarte oximetre portabile pentru a-și măsura nivelul de oxigen în timp ce purtau o mască de protecție, precum și înainte de a purta masca și după ce o îndepărtau.

Autorii studiului nu au găsit semne referitoare la hipoxie sau reducerea oxigenului din sânge. E adevărat că unele persoane se pot simți inconfortabil purtând mască, dar acest lucru nu afectează respirația. În acest context, cercetătorii au comparat măștile de protecție cu centurile de siguranță: nu sunt neapărat confortabile, dar protejează.

Fiecare participant a fost echipat cu măști de față de unică folosință, în trei straturi, nemedicale. Voluntarii le-au purtat în timpul rutinei zilnice normale sau în repaus și au folosit pulsoximetrul pentru a-și urmări nivelul de oxigen timp de o oră înainte de a purta masca, în timp ce o purtau pentru o oră și o oră după aceea.

În general, nu au existat scăderi privind saturația oxigenului din sânge. În medie, saturația de oxigen a fost de 96,1% înainte ca participanții să își pună masca și ușor mai mari în timp ce purtau masca și după ce o îndepărtau - 96,5% și, respectiv, 96,3%. Constatările au fost publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane.

Persoanele care aleargă afară trebuie să poarte mască?

Autoritățile sanitare spun că trebuie purtată o mască de protecție de către persoana care face exerciții în public și nu poate menține o distanță de cel puțin 1, 5 metri între ea și alte persoane. Mai ales în caz de alergare printr-un parc sau pe stradă, poate fi deosebit de dificil să te îndepărtezi suficient de alte persoane. Dacă simți că respiri mai greu cu mască, e posibil să fie vorba și de stresul că ai fața acoperită și deci efectul să nu fie atât fizic, cât psihologic. 

Ce e important este să te asiguri că ai un tip potrivit de mască. Există multe feluri diferite de măști, dar unele sunt mai bune decât altele pentru exerciții fizice. De ce trebuie să ții cont?

Alege o mască din țesături dense, dar respirabile, cum ar fi una din bumbac 100%. Dacă o mască îți restricționează grav respirația atunci când mergi pe jos sau faci mișcări normale, atunci nu este masca ideală pentru exerciții fizice.

Masca ar trebui să se potrivească ferm pe față, să-ți acopere nasul și gura și să nu se deplaseze în timp ce faci sport. O mască adecvată este cea pe care nu trebuie să o ajustezi frecvent.

Nu uita că masca trebuie curățată după fiecare utilizare. Măștile de unică folosință se murdăresc ușor și se umezesc de la transpirație, așa că nu sunt cele mai potrivite pentru sport, deoarece trebuie schimbate frecvent.

În concluzie, dacă ești o persoană sănătoasă, fără probleme medicale știute, masca de față nu ar trebui să-ți pună probleme în timp ce faci exerciții fizice. Dacă, însă, observi că în timp ce faci sport te confrunți cu amețeală, cu respirație dificilă și cu dureri în piept, găsește un loc mai puțin aglomerat, scoate-ți masca și respiră adânc și rar. Dacă te-ai confruntat cu aceste simptome, e indicat să ceri apoi sfatul medicului de familie.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MDPI - Wearing of Cloth or Disposable Surgical Face Masks has no Effect on Vigorous Exercise Performance in Healthy Individuals
https://www.mdpi.com/1660-4601/17/21/8110
1. Studiul „Wearing of Cloth or Disposable Surgical Face Masks has no Effect on Vigorous Exercise Performance in Healthy Individuals”, apărut în Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17(21), 8110; https://doi.org/10.3390/ijerph17218110, autori: Keely Shaw et al.
University of Maryland - Whether to Exercise in a Mask
https://www.umms.org/coronavirus/what-to-know/masks/exercise-mask


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0