COVID-19: Mai este necesară vaccinarea, după infectarea cu SARS-CoV-2?

Vaccinarea anti-COVID-19 îți învață sistemul imunitar cum să recunoască și să lupte împotriva virusului SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19, iar acest lucru te va proteja de îmbolnăvire.

A fi protejat împotriva noului coronavirus este esențial, deoarece, deși unele persoane infectate au dezvoltat doar o formă ușoară a bolii, altele se pot confrunta cu o formă mai severă care poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății sau care poate produce chiar decesul. Nu există nicio modalitate de a afla cum te poate afecta boala COVID-19, chiar dacă nu ai un risc crescut de a dezvolta complicații severe. 

Vaccinarea împotriva bolii COVID-19 este un mijloc important, care poate contribui la stoparea pandemiei actuale cu care ne confruntăm. Purtarea măștilor de protecție și păstrarea unei distanțe fizice de 2 metri față de cei din jur,  pot reduce riscul de a fi expus la noul coronavirus sau de a-l răspândi și celorlalți, însă aceste măsuri nu sunt suficiente. Combinația dintre vaccinarea anti-COVID-19 și respectarea recomandărilor oferite de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) vor oferi cea mai bună protecție împotriva bolii COVID-19.

Din cauza riscurilor severe pentru sănătate asociate cu COVID-19 și a faptului că este posibilă reinfectarea cu virusul SARS-CoV-2, vaccinul împotriva bolii COVID-19 ar trebui să ți se administreze indiferent dacă ai fost deja infectat cu acest virus. În acest caz, nu este necesar să ți se solicite un test de anticorpi înainte de a fi vaccinat.

Beneficiile vaccinării împotriva COVID-19

Pe baza informațiilor cunoscute până în prezent, printre beneficiile vaccinării împotriva noului coronavirus amintim faptul că:
•    toate vaccinurile împotriva bolii COVID-19 disponibile în prezent s-au dovedit a fi extrem de eficiente în prevenirea îmbolăvirii;
•    toate vaccinurile împotriva COVID-19 care sunt în curs de dezvoltare sunt evaluate cu atenție în cadrul studiilor clinice și vor fi autorizate sau aprobate numai pe baza eficienței sale, dacă reduc riscul îmbolnăvirii cu boala COVID-19. Beneficiile potențiale cunoscute ale unui vaccin anti-COVID-19 trebuie să depășească riscurile pentru utilizare în conformitate cu ceea ce este cunoscut sub numele de autorizație de utilizare de urgență (EUA);
•    experții consideră că administrarea unui vaccin împotriva bolii COVID-19 te poate ajuta, de asemenea, să te împiedice să dezvolți o formă mai gravă a bolii, chiar dacă te vei îmbolnăvi;
•    vaccinarea fiecăruia dintre noi îi poate proteja, de asemenea, și pe ceilalți din jurul tău, în special pe persoanele cu un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii COVID-19.

În acest moment, specialiștii în domeniul sănătății nu pot specifica pentru cât timp un pacient este protejat de o nouă îmbolnăvire după recuperarea de la boala COVID-19. Imunitatea pe care o dobândești în urma unei infecții, numită și imunitate naturală, variază de la o persoană la alta. Unele dovezi sugerează că imunitatea naturală nu ar putea dura o perioadă îndelungată.

În același timp, deși sunt necesare mai multe cercetări, dovezile disponibile sugerează că reinfectarea cu virusul SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19 este mai puțin frecventă în următoarele 90 de zile de la infectarea inițială. Luând în considerare acest aspect, pacienții care au fost recent infectați cu noul coronavirus, ar putea întârzia să se vaccineze până la sfârșitul acestei perioadei de 90 de zile, dacă aceștia preferă acest lucru. Totodată, dacă ești infectat în prezent cu noul coronavirus ar trebui să aștepți să te vaccinezi până după ce boala a trecut și după ce îndeplinești criteriile necesare pentru a întrerupe izolarea.

Cum funcționează vaccinurile anti-COVID-19?

Vaccinurile anti-COVID-19 previn îmbolnăvirea cu noul coronavirus prin producerea unui răspuns imun. În fapt, scopul fiecăruia dintre vaccinurile anti-COVID-19 este de a-ți învăța sistemul imunitar să recunoască și să lupte împotriva virusului care provoacă boala COVID-19.  Astfel, dacă ai fost vaccinat anti-COVID-19 și, pe viitor, te infectezi cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar recunoaște virusul și este deja pregătit să-l atace. 

Vaccinarea, un ajutor pentru întărirea imunității împotriva bolii COVID-19

În cadrul unui studiu clinic întreprins de producătorii vaccinului, Pfizer și BioNTech, aceștia și-au studiat vaccinul în cadrul persoanelor care au avut sau nu antecedente de expunere la virus. Cercetările lor desfășurate până în prezent au descoperit că vaccinul este eficient în 95% în prevenirea bolii COVID-19.

Totodată, constatările lor sugerează că vaccinul anti-COVID-19 poate ajuta la prevenirea reinfecției la persoanele care au fost deja expuse la virus, precum și la scăderea riscului de infecție la persoanele fără antecedente de expunere. Specialiștii recomandă așadar ca vaccinul să fie administrat tuturor pacienților, indiferent de istoricul infecției anterioare simptomatice sau asimptomatice.

La ce să te aștepți după ce vei fi vaccinat?

De regulă, după ce îți este administrat vaccinul împotriva infectării cu noul coronavirus, durează o perioadă de câteva săptămâni până când organismul tău să poată produce un răspuns imunitar care să apere organismul împotriva noului coronavirus. Așadar, este nevoie de timp, după injectarea celei de-a doua doze, pentru ca corpul tău să construiască acea protecție după vaccinare.

Odată cu administrarea vaccinului anti-COVID-19 ar trebui să te aștepți și la următoarele efecte secundare posibile care pot să apară:
•    durere, roșeată sau umflarea zonei unde a fost injectat;
•    oboseală;
•    durere de cap;
•    frisoane;
•    dureri musculare;
•    dureri articulare;
•    febră;
•    greață;
•    ganglionii limfatici măriți sau senzație de rău (mai puțin frecvente).

De asemenea, este recomandat ca persoanele care au fost deja vaccinate să aibă în continuare în vedere măsurile de protecție sugerate, în timp ce experții în sănătate încearcă să obțină cât mai multe informații despre protecția pe care vaccinurile anti-COVID-19 o oferă în condiții reale de viață.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention: „Benefits of Getting a COVID-19 Vaccine”, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/vaccine-benefits.html
Centers for Disease Control and Prevention: „Facts about COVID-19 Vaccines”, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/facts.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fvaccines%2Fvaccine-benefits%2Ffacts.html
Centers for Disease Control and Prevention: Frequently Asked Questions about COVID-19 Vaccination, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/faq.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0