COVID-19: Importanța determinării anticorpilor de tip IgM și IgG anti-SARS-CoV-2

Testele anticorpilor de tip IgM și IgG pot indica dacă persoana testată a fost bolnavă de COVID-19 în trecut și dacă boala a fost asimptomatică și, de asemenea, dacă persoana s-a vindecat. Există specialiști care susțin că testele anticorpilor de tip IgM și IgG pot, într-adevăr, arăta expunerea la virus, dacă persoana în cauză a fost infectată, cu una-două săptămâni înainte de testare, dar nu pot, din informațiile deținute până în prezent, adică luna mai 2020, să confirme imunitatea în fața unei reinfectări. 

Descoperirile obținute în urma unui studiu1 preliminar, publicat în aprilie 2020 în Oxford Academic și efectuat pe o serie de pacienți din Shanghai, arată că o parte dintre aceștia nu aveau anticorpii IgM și IgG, în timp ce alții da, și chiar la cote ridicate. 

În cadrul studiului, anticorpii împotriva Sars-CoV-2 au fost detectați cu ajutorul unei metode imuno-enzimatice (ELISA), la pacienții confirmați sau suspectați de COVID-19, care au fost testați la 3-40 de zile de la primele simptome manifestate.  

Rezultatele obținute în urma acestui studiu arată că, la pacienții bolnavi de noul coronavirus, rata anticorpilor de tip IgM se afla între 77,3% și 100%, iar cea a anticorpilor de tip IgG, între 83,3% și 95%. La pacienții suspectați de COVID-19, în schimb, anticorpii IgM au variat între 87,5% și 100% și cei IgG între 70,8% și 96,6%. 

În urma acestora rezultate, cercetătorii au determinat faptul că anticorpii de tip IgG și IgM pot fi detectați în faza de mijloc și de final a bolii și pot juca un rol important în diagnosticarea noului coronavirus, ca abordare complementară a testelor PCR. Nicio informație cu privire la imunizarea în fața unei posibile reinfectări nu a fost emisă de către aceștia. 

Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment în legătură cu testarea anticorpilor împotriva coronavirus, susținând faptul că nu există nicio dovadă cu privire la verificarea, prin testele serologice a anticorpilor de tip IgM și IgG, a imunizării individului împotriva virusului sau a stabilirii posibilității de reinfectare. 

Potrivit dr. Maria Van Kerkhove, epidemiolog american, importanța acestor teste o reprezintă posibilitatea măsurării nivelului serologic de anticorpi de tip IgM și IgG, însă acest lucru nu înseamnă faptul că cineva care are acești anticorpi este imun la virusul Sars-CoV-2. 

Directorul executiv al Programului de Urgențe al OMS, dr. Mike Ryan, a afirmat că oamenii de știință încă încearcă să determine capacitatea de protecție a anticorpilor la o persoană infectată cu virusul Sars-CoV-2. Așadar, nu se știe, încă, dacă o persoană care a fost infectată în trecut este protejată de o nouă infectare prin prezența acestor anticorpi. De asemenea, este de luat în considerare și sensibilitatea acestor teste, deoarece unele pot oferi rezultate fals negative. 

În acest sens, autoritățile OMS au declarat că nu toate persoanele vindecate de noul coronavirus au anticorpii necesari pentru a face față unei reinfectări, ceea ce impune motive de îngrijorare serioase cu privire la dezvoltarea imunității față de virusul Sars-CoV-2 a pacienților recuperați. 

 

 

Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
CNBC - WHO warning: No evidence that antibody tests can show coronavirus immunity
https://www.cnbc.com/2020/04/17/who-issues-warning-on-coronavirus-testing-theres-no-evidence-antibody-tests-show-immunity.html?fbclid=IwAR1BF2jgwH0NpQKhkxkMV56QON4E4KF53n-Q46bp_xYSXWIQjASumNJKgas
Studiul „Antibody Detection and Dynamic Characteristics in Patients with COVID-19”, publicat în Oxford Academic, în aprilie 2020, autori: Fei Xiang, Xiaorong Wang, Xinliang He, Zhenghong Peng, Bohan Yang, Jianchu Zhang, Qiong Zhou, Hong Ye, Yanling Ma, Hui Li, Xiaoshan Wei, Pengcheng Cai, Wan-Li Ma
https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa461/5822173

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0