COVID-19: Este de durată protecția oferită de vaccinul anti-COVID-19?

Pandemia a luat un curs neașteptat în ultimele luni, cu apariția noilor variante de virus și a modificărilor genetice virale, care fac boala COVID-19 mai contagioasă și mai severă, chiar și în rândul tinerilor. Echipa de cercetători care a dezvoltat vaccinul companiei Moderna lucrează, în prezent, la o versiune adaptată de vaccin, care să poată contracara aceste noi pericole. Deși încă nu este clar dacă reformularea vaccinului este necesară, specialiștii consideră că e important să fie testată și pusă la dispoziția consumatorilor, în eventualitatea în care vaccinurile de pe piață nu vor mai fi eficiente în urma modificării virusului.  

Atât cadrele medicale, cât și oamenii de știință sunt preocupați de faptul că boala COVID-19 va ajunge să se împământenească la fel ca gripa, ceea ce înseamnă că va trebui să ne vaccinăm an de an. Acest lucru ar putea deveni necesar pentru că tulpinile virale dezvoltă frecvent mutații, în mod rapid, iar  durata imunității obținute prin vaccin nu ar putea face față. 

Așadar, deși cercetările inițiale sugerează că imunitatea dobândită în urma vaccinării împotriva COVID-19 oferă o protecție de lungă durată, producătorii de vaccin au început să dezvolte și să testeze noi versiuni de vaccin împotriva celor mai recente mutații, cum este și cazul companiei Moderna. 

Vaccinurile anti-COVID-19 oferă protecție puternică și de lungă durată

Cu toate acestea, potrivit purtătorilor de cuvânt ai companiei Pfizer, cetățenii sud-africani care s-au vaccinat înainte ca varianta B.1.351, cunoscută și ca varianta sud-africană, să apară și să domine teritoriul, au în continuare o imunitate crescută în fața riscului de infecție. Această declarație este susținută de mai multe cercetări de laborator care sugerează că vaccinul declanșează un răspuns imunitar puternic și amplu, care oferă o protecție generalizată împotriva efectelor mutațiilor virale. 

De asemenea, Pfizer susține că persoanele care se vaccinează cu ambele doze dobândesc o imunitate puternică pentru cel puțin șase luni. Deopotrivă, experții în sănătate subliniază faptul că imunitatea poate fi chiar și de mai lungă durată, dincolo de pragul de șase luni. Marja de șase luni corespunde strict cu perioada de monitorizare a subiecților din studiile clinice efectuate după dezvoltarea vaccinurilor. Așadar, imunitatea poate dura mai mult de șase luni, iar cercetătorii susțin că nu ar fi surprinși ca persoanele vaccinate în 2021 să aibă, în continuare, anticorpi, în cursul anului 2022. 

Cele mai recente cercetări sugerează că protecția pe care o oferă vaccinul Pfizer, administrat în două doze, rămâne de 91% chiar și la șase luni de la vaccinare. Este important de reținut însă că cercetările au fost efectuate pe un segment relativ mic, de câteva mii de oameni, așa încât protecția, se consideră, poate varia de la o persoană la alta. 

Cu toate acestea, specialiștii sunt încrezători că atât vaccinul Pfizer, cât și Moderna, dezvoltă un răspuns imun puternic și de lungă durată, mai ales datorită faptului că cele două folosesc tehnologia ARN-ului mesager, care este mai potentă față de tehnologiile clasice. Mai precis, anticorpii produși în urma vaccinării cu acest tip de vaccin sunt numeroși și puternici. Acest fenomen a fost observat în cadrul unor studii experimentale din trecut, demarate pe animale, unde răspunsul imun generat de vaccinuri cu tehnologia ARN-ului mesager a fost puternic și susținut, pe perioade lungi de timp. 

În timp ce vaccinurile împotriva noului coronavirus sunt noi, tehnologia ARN-ului mesager este studiată de mai mulți ani, ceea ce a facilitat dezvoltarea relativ rapidă a vaccinurilor Pfizer și Moderna. 

În luna ianuarie a acestui an, o echipă de cercetători condusă de dr. Alicia Widge de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases, din Statele Unite, a publicat rezultatele unui studiu1 care sugerează că cele două doze de vaccin Moderna produc suficienți anticorpi, iar numai o mică parte a acestora s-a estompat în timp. 

De asemenea, vaccinul a generat un fenomen interesant în corp, și anume a stimulat producția de celule imune T și B, care au capacitatea de a menține imunitatea pentru mai mulți ani la rând. Așadar, imunitatea indusă prin vaccinare este mai puternică față de imunitatea naturală a corpului, care se dezvoltă după infectarea cu un virus. 

Ulterior, mai multe studii au prezentat rezultate similare în ceea ce privește stabilitatea imunității obținute prin vaccinare, atât prin vaccinarea cu serul Moderna, cât și Pfizer. 

În raport cu noile variante de virus, deși nu se cunoaște exact ce nivel de neutralizare este necesar pentru protecția totală împotriva infecției COVID-19, generată de orice variantă, oamenii de știință sunt încrezători că vaccinurile existente pe piață oferă o protecție relativ bună și împotriva acestora. 

Reacțiile la vaccin - motiv de îngrijorare?

Multe persoane au manifestat îngrijorare cu privire la reacțiile adverse date de vaccinuri, care variază de la simptome ușoare, cum ar fi dureri musculare, durere în zona injecției și ușoară stare de oboseală, la simptome mai intense, cum ar fi febră, frisoane, dureri de cap sau stare de slăbiciune pregnantă. 

Potrivit experților în epidemiologie, aceste reacții sunt un semn bun, care sugerează că sistemul imunitar reacționează la vaccin. Cu toate acestea, persoanele care nu manifestă niciun simptom în urma vaccinării nu au motive de îngrijorare – răspunsul imun se dezvoltă fără probleme și în cazul acestora. 

Chiar și după vaccinare, specialiștii atrag atenția asupra importanței purtării măștii de protecție în spațiile publice și respectarea măsurilor de protecție necesare. În felul acesta, riscul de infectare, care rămâne prezent, chiar dacă într-un procent foarte mic, este înlăturat, iar persoanele nevaccinate sunt, de asemenea, protejate. 

Cele mai noi cercetări sugerează că persoanele vaccinate, odată infectate, pot transmite virusul mai departe, doar că riscul este mult mai scăzut. Având în vedere faptul că munca de cercetare a oamenilor de știință nu se oprește niciodată, iar informații noi pot apărea oricând, deoarece infecția COVID-19 este foarte nouă și prezintă multe necunoscute, normele de protecție trebuie  respectate în continuare. 


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:
1. Studiul Durability of Responses after SARS-CoV-2 mRNA-1273 Vaccination, publicat în The New England Journal of Medicine, în ianuarie 2021, autori: Alicia Widge et al.
Link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2032195 

CNN Health - How long will coronavirus vaccines protect people?
https://edition.cnn.com/2021/04/04/health/covid-vaccine-protection-lasting-variants-wellness/index.html 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0