COVID-19: ceasurile inteligente pot detecta infecția cu SARS-CoV-2? [studiu]

Boala COVID-19 a dus la milioane de infectări pe plan global, iar specialiștii din domeniul sănătății reprezintă o categorie vulnerabilă a populației, cu un risc crescut de infectare, de trei ori mai mare în comparație cu populația generală.

În contextul actualei pandemii, tehnologia digitală în domeniul sănătății oferă o oportunitate pentru a aborda limitările strategiilor tradiționale de sănătate publică vizând reducerea răspândirii bolii COVID-19. Aplicațiile pentru telefoanele inteligente par să fie eficiente în utilizarea simptomelor pentru identificarea celor posibil infectați cu virusul SARS-CoV-2.

De regulă, ceasurile inteligente sau „smartwatches” sunt tot mai cunoscute datorită multiplelor funcții ale acestora, precum: extinderea funcțiilor telefoaului mobil, prognoza meteo, monitorizarea activității fizice zilnice, însă într-un studiu1 recent oamenii de știință au ilustrat o altă utilitate surprinzătoare a acestor dispozitive, legată de pandemia de COVID-19.  În cadrul acestui studiu efectuat anul trecut s-a demonstrat faptul că ceasurile inteligente pot fi folosite pentru a detecta semnele infectării cu virusul SARS-CoV-2, chiar înainte de a știi că ești bolnav. Datorită senzorilor lor ar fi într-adevăr posibil să se urmărească apariția unor mici modificări ale ritmului cardiac, care pot apărea cu până la o săptămână înainte de declanșarea primelor simptome ale bolii.

Mai precis, modificările funcției sistemului nervos autonom, caracterizate prin variabilitatea ritmului cardiac, au fost asociate cu infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și observate înainte de identificarea clinică a infectării. Cercetătorii au evaluat acest paramentru colectând date de pe dispozitivele purtabile, pentru a identifica și a preveni boala COVID-19 și simptomele asociate acesteia.

Întocmai cum au arătat mai multe studii, o variabilitate mai scăzută a ritmului cardiac indică un echilibru simpatic crescut, ceea ce reprezintă un predictor fiabil al debutului infectării cu virusul SARS-CoV-2. În acest sens, valorile variabilității ritmului cardiac, colectate longitudinal de pe un ceas inteligent pot identifica diagnosticul de boală COVID-19 și simptome asociate acesteia, înainte de diagnosticarea bolii prin efectuarea testului Real Time PCR (RT-PCR).

Publicat în prealabil în jurnalul medRxiv, studiul menționat sugerează că ceasurile inteligente pot detecta din timp simptomele COVID-19 datorită modificărilor semnificative observate asupra variabilității ritmului cardiac.

„Scopul nostru a fost să folosim instrumente pentru identificarea infectării în momentul declanșării acesteia sau înainte ca oamenii să știe că sunt bolnavi. Știam că markerii variabilității ritmului cardiac se schimbă pe măsură ce inflamația crește în organism. SARS-CoV-2 este un virus inflamator, iar acest lucru ne permite să prezicem că oamenii sunt infectați chiar înainte să știe. Unul dintre primele semne ale unei infecții COVID-19 este inflamația: când începe, corpul reacționează, modificând ușor fluxul sangvin”, a declarat Rob Hirten, autorul studiului Warrior Watch. 

Variabilitatea ritmului cardiac, un semnal de alarmă înainte de apariția simptomelor

Această modificare a fluxului sangvin are ca rezultat ușoare modificări ale ritmului cardiac, adică a succesiunii regulate a contracțiilor și relaxării mușchiului cardiac ale unei persoane, detectabile prin ceasuri inteligente. Cercetătorii presupun că, înregistrând ritmul cardiac al unei persoane pe perioade lungi de timp, un ceas inteligent poate determina o linie de bază normală pentru cel care îl poartă. Și când apare o schimbare bruscă și prelungită, cum ar fi variabilitatea ritmului cardiac pe parcursul mai multor zile, dispozitivul poate detecta o modificare a acestui biomarker.
În cadrul acestei cercetări ce a implicat și lucrători din domeniul sănătății, voluntarilor li s-a cerut să poarte un ceas inteligent și să instaleze o aplicație dezvoltată pentru această ocazie. Cercetătorii au descoperit că ceasurile intelogente au reușit să identifice două treimi dintre cei infectați, în medie cu șapte zile înainte ca voluntarii să observe simptome. Înainte de diagnosticarea unei infectării cu virusul SARS-CoV-2 prin efectuarea testării de tip rRT-PCR, s-au observat modificari semnificative ale ritmului cardiac, demonstrând capacitatea predictivă a acestor dispozitive de a identifica infectarea.

Mai precis, constatrea a fost făcută analizând variabilitatea ritmului cardiac, adică variația în timp între fiecare bătaie de inimă, considerată ca o măsură a funcționării sistemului imunitar al unei persoane. Participanții care au fost infectați cu noul coronavirus au experimentat o variabilitate mai mică a ritmului cardiac sau, cu alte cuvinte, o variație mică în timp între bătăile inimii, spre deosebire de participanții care nu s-au îmbolnăvit. Această variabilitate crescută a ritmului cardiac nu reflectă o frecvență cardiacă ridicată, dar indică faptul că sistemul nervos al unei persoane este activ, adaptabil și mai rezistent la stres.

Mai mult decât atât, un alt studiu2 realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din California, vine să susțină descoperirile studiului menționat anterior. În cadrul acestei cercetări, în care participanții purtau diferite ceasuri cu senzori de activitate, s-a constatat că 81% dintre participanții ce au fost diagnosticați cu boala COVID-19 au experimentat modificări ale ritmului cardiac în repaus, cu până la nouă zile și jumătate înainte de apariția propriu-zisă a simptomelor. 

Așadar, dacă utilitatea acestor accesorii este confirmată, următorul pas ar fi crearea de aplicații ce îl va putea avertiza un utilizator că este posibil să fie infectat și să-l invite să se autoizoleze până când va fi testat negativ. În cele din urmă, cercetătorii spun că acest lucru ar putea ajuta la încetinirea răspândirii pandemiei actuale sau chiar a acelora care ar mai putea apărea în viitor.

Însă, până atunci, pentru a te proteja în continuare împotriva infectării cu noul coronavirus:
•    păstrează o distanță de 2 metri față de persoanele din jurul tău;
•    poartă masca de protecție, astfel încât să acopere corespunzător nasul și gura;
•    aerisește regulat încăperile;
•    evită aglomerațiile;
•    curăță-ți mâinile cu apă și săpun pentru cel puțin 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde;
•    tușește într-un șervețel de unică folosință pentru a evita eliberarea micilor picături în aer, care pot infecta alte persoane;
•    utilizează un echipament de protecție adecvat atunci când îngrijești persoane care suferă de o boală respiratorie acută;
•    spală-te frecvent pe mâini, mai ales după contactul direct cu persoane bolnave sau cu mediul în care acestea locuiesc.

De asemenea, în situațiile în care nu ai la îndemnă apă și săpun, folosește gel de mâni cu o concentrație suficientă de alcool pentru a fi eficiente în îndepărtarea virusurilor și bacteriilor, dar care conțin, totodată, aloe vera și glicerină pentru o curățare și îngrijire delicată a pielii, cum este Guard X

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul „Longitudinal Physiological Data from a Wearable Device Identifies SARS-CoV-2 Infection and Symptoms and Predicts COVID-19 Diagnosis, publicat în  medRxiv (2020)”, autori: Hirten, Robert P., et al.
2. Studiul „Physiological Data from a Wearable Device Identifies SARS-CoV-2 Infection and Symptoms and Predicts COVID-19 Diagnosis: Observational Study”, publicat în Journal of Medical Internet Research (2021), autori: Hirten, Robert P., et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0