COVID-19: AstraZeneca începe primul său studiu de vaccinare la copii

Vaccinul Oxford este rezultatul colaborării dintre Universitatea Oxford și compania suedezo-britanică AstraZeneca. Serul poartă numele ChAdOx1 nCoV-19, dar este cunoscut și drept AZD1222. Deși rezultatele studiilor clinice cu privire la eficacitatea acestui vaccin au stârnit mai multe discuții, Marea Britanie a autorizat de urgență vaccinul, pentru a începe să fie folosit din decembrie 2020, iar India a autorizat, de asemenea, o versiune a acestuia numită Covishield, începând cu 3 ianuarie 2021.   

Ce este vaccinul Oxford?

Virusul SARS-CoV-2 conține multiple proteine cu ajutorul cărora pătrunde în celulele umane. Aceste proteine reactive sunt, de regulă, vizate de către vaccinuri și tratamente împotriva bolii COVID-19. Vaccinul Oxford se bazează pe instrucțiunile genetice ale virusului pentru dezvoltarea de proteine reactive, dar, spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, care utilizează modelul ARN, Oxford folosește tehnologia mai „clasică” a vectorului viral.

Astfel, oamenii de știință au adăugat gena responsabilă pentru proteina reactivă a noului coronavirus în alt tip de virus, numit adenovirus. Adenovirusurile sunt responsabile pentru răcelile și gripele de sezon. Vaccinul Oxford utilizează o versiune modificată de adenovirus de la cimpanzei, numit ChAdOx1. Acesta poate pătrunde în celule, dar nu se poate multiplica în interiorul lor. 

Vaccinul AZD1222 este rezultatul ultimelor decenii de cercetare asupra vaccinurilor pe bază de adenovirus. În iulie 2020, primul vaccin de acest tip a fost aprobat pentru uz general, care a fost produs de compania Johnson & Johnson și care adresează virusul responsabil pentru Ebola. În prezent se derulează studii clinice pentru vaccinuri similar împotriva Zika și HIV. Spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, cel de Oxford este mai robust, iar proteina adenovirusului este suficient de puternică pentru a proteja materialul genetic conținut. Acesta este și motivul pentru care serul Oxford nu necesită refrigerare și poate rezista până la șase luni, atât timp cât este depozitat la temperaturi de 2-8 grade Celsius. 

Cum funcționează vaccinul Oxford?

Odată ce este injectat în mușchi, adenovirusul intră în contact cu celulele și se agață de proteinele de pe suprafața acestora.  Adenovirusul eliberează propriul ADN în nucleul celulei. Acesta nu se poate multiplica în celulă, dar gena proteinei reactive poate fi citită de celulă și copiată într-o moleculă de ARN mesager. ARN-ul mesager părăsește apoi nucleul, iar moleculele celulei încep apoi să dezvolte proteine reactive, care sunt ulterior recunoscute și memorate de către sistemul imunitar. Odată ce se produce acest proces, sistemul imunitar reacționează mai puternic în prezența proteinei reactive a virusului SARS-CoV-2. 

Vaccinul Oxford necesită, la fel ca celelalte vaccinuri aprobate, două doze administrate la distanță de câteva săptămâni. Dozele de vaccin Moderna se administrează la distanță de 28 de zile, pe când vaccinul Pfizer/BioNtech se administrează la cel puțin 21 de zile distanță. În cazul vaccinului AstraZeneca, a doua doza poate fi administrată la 4 - 12 săptămâni după prima injecție.  Pe parcursul studiilor clinice, oamenii de știință au administrat unui eșalon de subiecți jumătate din doză, la prima vaccinare. În mod surprinzător, combinația de jumătate de doză plus doza întreagă la rapel a raportat o eficacitate de 90%, în timp ce combinația de două doze întregi a dat un rezultat de numai 62%. 

Cercetătorii sunt de părere că motivul pentru care o jumătate de doză poate fi mai eficientă este pentru că astfel se poate imita experiența infecției mai bine în organism, ceea ce declanșează un răspuns imun mai puternic atunci când a doua doză este administrată. Deoarece vaccinul se bazează pe o tehnologie foarte nouă, cercetătorii nu s-au pronunțat cu privire la durata de protecție, astfel încât e posibil ca după câteva luni numărul de anticorpi să scadă complet. 

Copiii și vaccinul Oxford

O problemă nerezolvată este cea a vaccinării copiilor, dar și a utilizării copiilor în studii clinice pentru vaccinuri. La Universitatea Oxford, însă, a început un studiu clinic ce cuprinde copii cu vârste începând de la șase ani, pentru a evalua eficacitatea vaccinului Oxford asupra minorilor.  Aproximativ 300 de voluntari cu vârste cuprinse între șase și 17 ani urmează să primească vaccinul într-o premieră mondială, pentru a se observa care este răspunsul imun provocat la copii. 

Andrew Pollard, profesor în cadrul Universității Oxford și autor principal al studiului, a declarat că, deși rata de infectare la copii este mult mai scăzută, iar simptomele manifestate sunt de obicei ușoare, este important să se evalueze siguranța de uz, dar și calitatea răspunsului imun la aceștia, pentru o imunizare cât mai eficientă a populației. Acest studiu clinic va cuprinde mai multe etape și va fi desfășurat pe eșantioane de vârstă diferite. 

Primele vaccinări se vor desfășura în săptămânile următoare și se estimează că până la 240 de copii vor primi vaccinul, în timp ce grupul de control va primi un placebo activ, și anume un vaccin împotriva meningitei. Universitatea Oxford a declarat recent că acest studiu clinic este primul care adresează segmentul de vârstă 6-17, în timp ce există alte studii în derulare efectuate pe adolescenți cu vârste de la 16 și 17 ani. 

Oamenii de știință britanici susțin, de asemenea, că pandemia COVID-19 a avut un impact covârșitor asupra educației, dezvoltării sociale și emoționale a copiilor și adolescenților, dincolo de riscul de infectare, deci este important ca orice efort în direcția vaccinării și stopării pandemiei este esențial. Mai mult, este importantă colectarea de date cu privire la siguranța și răspunsul imun declanșat de vaccin la aceste categorii de vârstă, pentru a se putea iniția un program de includere a copiilor și adolescenților în strategiile de vaccinare, în viitorul apropiat. 

În ton cu specialiștii de la Oxford, Royal College of Paediatrics and Child Health din Marea Britanie afirmă că există cazuri documentate de decese și simptome severe la copii, în urma COVID-19, chiar dacă acestea sunt rare. Potrivit declarației, există dovezi cu privire la faptul că rata de mortalitate și severitatea bolii la copii este mai scăzută față de vârstnici, iar riscul de infectare este, la fel, mai scăzut la cei mici și la adolescenți. Cu toate acestea încă nu se știe care este rolul copiilor în transmiterea bolii, ceea ce poate impune o problemă reală în eforturile de stopare a pandemiei. Vaccinul Oxford este unul dintre cele trei vaccinuri aprobate pentru uz în Marea Britanie, alături de cele de la Pfizer și Moderna. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - The Oxford/AstraZeneca COVID-19 vaccine: what you need to know
https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-oxford-astrazeneca-covid-19-vaccine-what-you-need-to-know 
The Independent - Coronavirus: Children as young as six to be given Oxford vaccine in new clinical tests
https://www.independent.co.uk/news/health/coronavirus-vaccine-children-trials-b1801817.html?fbclid=IwAR1cPDzuyekmvcqqCcTSS7TRcEJH2F9aTv7UiehTYD7yeJiTIXd6h0-wNEU 
The New York Times - How the Oxford-AstraZeneca Vaccine Works
https://www.nytimes.com/interactive/2020/health/oxford-astrazeneca-covid-19-vaccine.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0