Coronavirus: cum sunt afectați copiii și gravidele

Odată cu răspândirea în forță a virusului SARS-CoV-2, tot mai multe semne de întrebare sunt ridicate cu privire la posibilul impact al acestuia asupra femeilor însărcinate și al copiilor. Mai jos, câteva informații utile cu privire la acest aspect.

Coronavirus și femeia însărcinată

În momentul de față nu se cunoaște, cu exactitate, dacă femeile însărcinate sunt mai predispuse contractării virusului  față de restul populației. De asemenea, nu există dovezi conform cărora femeile însărcinate intrate în contact cu noul coronavirus pot manifesta simptome mai severe de boală față de restul populației. Cert este faptul că femeile însărcinate manifestă schimbări de natură fiziologică și imunitară care le pot sensibiliza în fața infecțiilor respiratorii virale, inclusiv infecția cu SARS-CoV-2. Trebuie ținut cont de faptul că această sensibilitate este relevantă pentru orice fel de infecție virală sau bacteriană, inclusiv gripa de tip A, bronșita, faringita, laringita, viroza respiratorie etc.

SARS-CoV-2 se răspândește prin contactul apropiat/direct cu o persoană infectată. În momentul de față, nu există informații cu privire la transmiterea virusului de la mamă la făt, prin transmisie verticală (înainte de sarcină, în timpul sarcinii sau după naștere). Copiii născuți recent din mame purtătoare infectate cu SARS-CoV-2 și care au fost testați pentru identificarea noului coronavirus în corp au primit rezultate negative. De asemenea, virusul nu a fost depistat în calupul de teste efectuate până în prezent, în lichidul amniotic sau în laptele matern al mamelor diagnosticate cu COVID-19. Cu toate acestea, este important de reținut faptul că eșantioanele de testare sunt limitate, prin urmare nu se poate oferi un răspuns concludent, în momentul de față.

În ceea ce privește posibilele repercusiuni asupra fătului, în cazul femeilor însărcinate care au intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2, în prezent nu există un comunicat oficial din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la acest aspect. Este important de reținut faptul că anumite reacții adverse grave, precum avortul spontan sau moartea la naștere a fătului au fost înregistrate în cazul femeilor infectate cu alte forme de coronavirusuri, precum SARS-CoV și MERS-CoV. De asemenea, febra acută înregistrată în primele luni de sarcină poate crește riscul de dezvoltare a unor malformații la nou-născut.

În concluzie, este important ca femeile însărcinate să își ia măsuri de precauție adecvate în această perioadă, ceea ce include spălatul și dezinfectatul mâinilor, cu un produs precum Guard X, în mod frecvent și evitarea contactului cu persoanele bolnave. 

Când și cum ar trebui să folosești dezinfectant pentru mâini?

Dacă nu ai acces la apă, curățarea mâinilor cu un gel de curățare cu alcool între 60 și 95% te poate ajuta să eviți îmbolnăvirea și răspândirea germenilor. Un astfel de produs este gelul de curățare GUARD X, pentru mâini.

Cum știi dacă gelul tău de curățare este eficient?

  • Pentru început, trebuie să ai în vedere concentrația de alcool pe care o are produsul pe care vrei să-l achiziționezi. Potrivit multor studii, gelurile de curățare a mâinilor trebuie să aibă un conținut ridicat de alcool, pentru a fi eficiente în lupta cu bacteriile. De exemplu, GUARD X are o concentrație de 70% alcool, considerată eficientă pentru înlăturarea majorității virusurilor și bacteriilor.
  • Ține cont de calitatea ingredientelor. Acestea trebuie să fie de calitate superioară. Gelul de curățare GUARD X are în compoziție astfel de ingrediente, precum aloe vera și glicerina. Aloe vera conține agenți care inhibă bacteriile, ciupercile și virusurile, pe când glicerina este un umectant care hidratează și întărește bariera naturală de protecție a pielii.  
  • Cât de important este aspectul produsului? Un gel de curățare conține doar ingrediente de calitate dacă, de la o simplă privire, se observă că este clar, curat, fără impurități. 
  • Un indicator senzorial: Un gel de calitate nu lasă reziduuri de săpun și nici nu are o textură lipicioasă. 

Când folosești un gel de curățare pentru mâini, precum este gelul de curățare GUARD X, pune o cantitate suficientă de produs în palme, aproximativ 3 ml, după care freacă mâinile timp de 30 secunde, până la evaporarea completă a lichidului. Gelul GUARD X are grijă să mențină curate mâinile tuturor membrilor familiei, de la copii, la părinți, la bunici.

Coronavirus și copilul

Din fericire, nu există dovezi care să ateste faptul că cei mici sunt mai susceptibili să contracteze virusul față de populația adultă. În plus, în majoritatea cazurilor confirmate cu COVID-19 în China este vorba despre adulți, deși există, în prezent, cazuri raportate de copii infectați cu noul coronavirus. În ceea ce privește simptomele în cazul copiilor infectați, acestea aparțin spectrului gripal și anume: febră, secreții ale mucoasei nazale, tuse și, în câteva cazuri, simptome gastrointestinale, precum stare de greață, vomă și/sau de diaree.

Rapoartele cu privire la simptomatica celor mici sunt limitate, însă informația existentă nu prezintă motive de îngrijorare suplimentară în ceea ce privește manifestarea diferită, mai intensă, în cazul copiilor. Deși s-au înregistrat cazuri cu simptome acutizate și în rândul copiilor infectați, acestea par să fie, cel puțin, în momentul de față, ieșite din comun. În majoritatea cazurilor, copiii infectați au manifestat simptome similare cu cele ale adulților, fără complicații sau manifestări aparte. Cu toate acestea, nu trebuie omis faptul că, la fel ca în orice afecțiune respiratorie, populația infantilă poate fi mai expusă riscului de contagiere și de manifestare acutizată a anumitor simptome, precum febră și stare de rău, mai ales în cazul copiilor cu istoric de boli respiratorii.

Tratamentul pentru copiii infectați cu SARS-CoV-2

În prezent, nu există niciun medicament antiviral recomandat sau autorizat de Administrația Americană pentru Alimentație și Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) din Statele Unite ale Americii sau de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru COVID-19. În privința managementului bolii, se pot lua măsuri individuale și colective pentru protejarea populației infantile, precum limitarea acesului la spațiile de grup, unde infecția este mai ușor de luat, igiena corespunzătoare și ferirea de persoanele bolnave. 

Educarea copiilor cu privire la menținerea unui nivel de igienă al mâinilor optim este crucială în această perioadă, precum și educarea lor în privința comportamentului la școală și în spațiile publice, care cuprinde acoperirea gurii și nasului în timpul tusei sau strănutului, menținerea unei distanțe regulamentare față de persoanele bolnave și evitarea contactului mâinilor nespălate cu ochii, gura și nasul.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Frequently Asked Questions and Answers: Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) and Pregnancy
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-faq.html
CDC - Frequently Asked Questions and Answers: Coronavirus Disease-2019 (COVID-19) and Children
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/children-faq.html


 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0