Coronavirus: ce înseamnă pandemie și care este diferența dintre pandemie și epidemie

Cum infectarea cu coronavirus a luat amploare la nivel mondial, COVID-19 a fost clasificată drept pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2020. Ce înseamnă acest lucru și care este diferența între epidemie și pandemie?

Epidemie vs. pandemie

Epidemia este un termen utilizat pentru a descrie orice problemă care a scăpat de sub control. O epidemie reprezintă o problemă care afectează mai multe persoane în același timp din aceeași arie geografică, un eveniment în care o boală se răspândește activ, cu o creștere bruscă a numărului de cazuri peste ceea ce se așteaptă în mod normal.

În schimb, termenul de pandemie se referă la răspândirea geografică și este folosit pentru a descrie o boală care afectează o țară întreagă sau întreaga lume. Pandemia se referă, deci, la o epidemie care s-a răspândit pe mai multe țări sau continente, afectând de obicei un număr extrem de mare de oameni. Nu există o anumită limită de cazuri sau de decese de la care se poate declara pandemie, acest lucru rămâne la latitudinea OMS.

Oficialii de la OMS spun că pandemia este un cuvânt care nu trebuie folosit greșit, pentru că poate provoca frică nejustificată sau acceptarea nejustificată a faptului că lupta cu virusul s-a încheiat. 

Descrierea situației actuale ca pandemie nu schimbă evaluarea OMS asupra amenințării pe care o prezintă acest virus și nici ceea ce are de făcut fiecare țară și fiecare persoană pentru a lupta împotriva coronavirusului. Autoritățile responsabile din fiecare țară trebuie să testeze, izoleze și trateze persoanele afectate și să mobilizeze populația pentru a respecta regulile de prevenție. De asemenea, declararea pandemiei este o încurajare pentru țările afectate să coopereze pentru a face un front comun împotriva răspândirii virusului.

Primul plan de pregătire pentru pandemie a fost lansat în 1999 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în contextul răspândirii gripei. Scopul planului este de a coordona răspunsul global, oferind țărilor un model din care să-și elaboreze propriile strategii naționale bazate pe resursele disponibile.

Fazele de la 1 la 3 sunt concepute pentru a ajuta autoritățile sanitare să știe că este timpul să dezvolte instrumentele și planurile de acțiune pentru a răspunde la o amenințare iminentă. Fazele 4 - 6 sunt concepute când planurile de acțiune sunt puse în aplicare în coordonare cu OMS.

Reguli de comportament în timpul pandemiei

  • Cea mai bună metodă de prevenție este evitarea expunerii la coronavirus. Acesta se transmite de la om la om prin particulele de salivă care trec de la persoana infectată la cea sănătoasă prin tuse sau strănut. De aceea, este indicată păstrarea distanței între persoane de cel puțin 2 metri. 
  • Autoritățile recomandă ca deplasările în afara casei să fie reduse la minimum (serviciu, supermarket, farmacie) și reuniunile să fie evitate. Persoanele ale căror joburi sunt de așa natură încât pot lucra de acasă trebuie să ia în calcul acest lucru.
  • Mâinile se spală cu apă și săpun pentru 30-40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde după folosirea mijloacelor de transport în comun, a toaletei, a atingerii altor persoane și a suprafețelor atinse de multă lume (balustrade, butoane de lift, bare de tramvai etc.), după suflarea nasului, tuse sau strănut, înainte de masă.
  • Se dezinfectează des suprafețele frecvent folosite din casă (mese, clanțe, întrerupătoare etc.).

Persoanele care manifestă simptome precum tuse, febră, dificultăți în respirație sau suspectează că ar putea fi infectate cu coronavirus trebuie să sune la 112 și să declare simptomele și să efectueze cu test PCR. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO - WHO Director-General's opening remarks at the media briefing on COVID-19
https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19---11-march-2020
CDC- Lesson 1: Introduction to Epidemiology
https://www.cdc.gov/csels/dsepd/ss1978/lesson1/section11.html
CDC - How to Prepare 
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/index.html 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0