Combinația lopinavir-ritonavir nu este un tratament eficient pentru pacienții internați cu COVID-19 [studiu]

Rezultatele unui studiu recent, publicat în jurnalul științific The Lancet, indică faptul că utilizarea combinației de medicamente lopinavir-ritonavir pentru a trata pacienții spitalizați cu COVID-19 nu le reduce riscul de deces.

Multe ghiduri de îngrijire clinică au recomandat combinația lopinavir-ritonavir (antivirale aprobate pentru tratarea HIV/SIDA) spre a fi folosită în tratamentul pacienților spitalizați cu COVID-19. Însă aceste linii directoare ar trebui să fie actualizate, spun autorii cercetării de față, publicată în jurnalul științific The Lancet.

Aceste studiu¹, numit RECOVERY, desfășurat în 176 de spitale din Marea Britanie, este primul studiu clinic randomizat la scară largă care raportează efectele lopinavir-ritonavir la pacienții spitalizați din cauza bolii COVID-19.

 „Tratamentul pentru COVID-19 cu combinația de medicamente lopinavir-ritonavir a fost recomandat în multe țări. Totuși, rezultatele acestui studiu arată că nu este un tratament eficient pentru pacienții internați în spital cu COVID-19”, a declarat profesorul Martin Landray de la Departamentul de Sănătate a Populației Nuffield, de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, co-autor al studiului.

De când rezultatele preliminare ale cercetării au fost făcute publice în vara lui 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a oprit grupurile de tratament cu lopinavir-ritonavir implicate în alt studiu, numit SOLIDARITY, și a raportat că rezultatele lor intermediare sunt în concordanță cu cele prezentate în studiul de față.

Combinația lopinavir-ritonavir, ineficientă în tratarea bolii COVID-19

În perioada 19 martie - 29 iunie 2020, 1.616 pacienți din studiul RECOVERY au fost randomizați pentru a primi lopinavir-ritonavir, în timp ce 3.424 pacienți au primit îngrijire obișnuită. Cei aflați pe combinația alcătuită din cele două medicamente au primit 400 mg lopinavir și 100 mg ritonavir pe cale orală la fiecare 12 ore timp de 10 zile sau până la externare, dacă această situație a intervenit mai devreme de 10 zile. Rezultatul principal a fost decesul apărut la 28 de zile.

Rezultatele studiului indică faptul că utilizarea asocierii de lopinavir-ritonavir pentru a trata pacienții internați cu COVID-19 nu reduce decesele în termen de 28 de zile de la începerea tratamentului. 23% dintre pacienții care au primit lopinavir-ritonavir și 22% dintre pacienții care au primit îngrijiriri obișnuite au decedat în termen de 28 de zile.

Oamenii de știință afirmă că rezultatul cercetării este clar și că, împreună cu rezultatele intermediare obținute de OMS, formează dovezi concludente cum că această combinație de lopinavir-ritonavir nu este un tratament eficient pentru pacienții spitalizați cu COVID-19.

Deși faptul că nu a existat nici un beneficiu semnificativ în urma administrării combinației de lopinavir-ritonavir pentru pacienții spitalizați este dezamăgitor, spun savanții, aceste descoperiri le-au permis cercetătorilor să își concentreze eforturile pe alte tratamente promițătoare în lupta contra COVID-19.

Autorii au descoperit, de asemenea, că tratamentul cu lopinavir-ritonavir nu a redus durata șederii în spital a pacienților, 69% dintre pacienții aflați în grupul cu lopinavir-ritonavir părăsind spitalul în termen de 28 de zile, comparativ cu 70% dintre cei care primiseră îngrijiri obișnuite. Ambele grupuri au avut o ședere medie la spital de 11 zile.

Nu s-a observat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește riscul de a fi plasat pe un ventilator, 10% dintre pacienții aflați în grupul cu lopinavir-ritonavir necesitând ventilație, comparativ cu 9% dintre cei aflați pe îngrijire obișnuită. Rezultatele au fost consistente în toate subgrupurile de pacienți, luând în calcul vârsta, sexul și etnia, fără dovezi ale vreunui beneficiu al tratamentului cu lopinavir-ritonavir.

Autorii notează că puțini dintre pacienții care au fost supuși intubației - inserarea unui tub în căile respiratorii pentru a ajuta la respirație folosind un ventilator - au participat la studiu, din cauza dificultăților în administrarea tratamentului; aceste persoane ventilate mecanic nu puteau înghiți, și, prin urmare, nu este posibil să se tragă concluzii despre eficacitatea lopinavir-ritonavir în cazul lor.

Rezultatele studiului clinic pe scară largă RECOVERY, combinate cu rezultatele acelui studiu anterior, mai mic și cu rezultatele intermediare al OMS, oferă dovezi puternice legate de faptul că această combinație lopinavir-ritonavir ar trebui exclusă din ghidurile de îngrijire clinică pentru COVID-19.

Alți oameni de știință, care au realizat primul studiu randomizat care a investigat combinația lopinavir-ritonavir la pacienții bolnavi de COVID-19, afirmă că, în comparație cu acel studiu, cel de față a avut o dimensiune mult mai mare și, deci, oferă o bază de date mai solidă cu privire la posibilele efecte ale tratamentului cu aceste medicamente. Rezultatele acestor două studii deschise se susțin reciproc și concluzionează că lopinavir-ritonavir nu este eficient în îmbunătățirea stării pacienților spitalizați cu COVID-19.

Există un tratament antiviral sau alte tratamente eficiente pentru COVID-19?

În luna octombrie a acestui an, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat medicamentul antiviral remdesivir pentru a trata boala COVID-19. Medicamentul poate fi utilizat pentru a trata adulți și copii cu vârste de 12 ani și peste și cu o greutate de cel puțin 40 de kilograme, care au fost spitalizați pentru COVID-19. Studiile clinice sugerează că, la acești pacienți, remdesivirul poate accelera modest timpul de recuperare.

În noiembrie 2020, FDA a acordat autorizație de utilizare de urgență pentru două tratamente cu anticorpi monoclonali: bamlanivimab și o combinație de casirivimab și imdevimab. Ambele tratamente au fost aprobate pentru adulți ne-spitalizați și copii cu vârste peste 12 ani cu simptome ușoare până la moderate de COVID-19, care prezintă risc de a dezvolta COVID-19 în formă gravă sau de a fi spitalizați din această cauză. Aceste terapii trebuie administrate intravenos la scurt timp după apariția simptomelor.

Alte tratamente, încă în curs de investigare, pot fi, de asemenea, disponibile pentru persoanele care sunt tratate pentru COVID-19 în spital.

Pentru bolnavii cu forme ușoare de COVID-19, care se recuperează la domiciliu, se recomandă câteva măsuri simple:

  • În perioada de boală se va sta cât mai mult în pat, deoarece odihna este esențială pentru recuperarea organismului.
  • Se va menține o hidratare adecvată (cu apă, ceaiuri de plante, supe preparate în casă).
  • Pentru a reduce febra și a ușura durerile musculare, se poate lua acetaminofen, urmând instrucțiunile și respectându-se dozele indicate. Acetaminofenul are efecte negative asupra ficatului, așa că nu trebuie luat nici pe o perioadă mai mare decât este necesar și nici în cantități mai mari decât cele recomandate în prospect.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet - Lopinavir–ritonavir in patients admitted to hospital with COVID-19 (RECOVERY): a randomised, controlled, open-label, platform trial
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32013-4/fulltext
1. Studiul „Lopinavir–ritonavir in patients admitted to hospital with COVID-19 (RECOVERY): a randomised, controlled, open-label, platform trial”, apărut în The Lancet (2020). DOI: 10.1016/S0140-6736(20)32013-4, autori: Peter W. Horby, Martin J. Landray et al.
Harvard Health Publishing - Treatments for COVID-19
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/treatments-for-covid-19

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0