Ciupercile medicinale, testate ca remediu pentru forme usoare de COVID-19

Ciupercile medicinale și ierburile chinezești se află în teste pentru a se stabili dacă ar putea fi utile pentru a trata pacienții cu COVID-19 care au simptome ușoare până la moderate.

Deși medicina occidentală consideră că o mare parte din ceea ce înseamnă medicină integrativă nu are dovezi empirice, unele dintre concepte câștigă o acceptare mai largă, cum ar fi acupunctura pentru tratarea durerii și artemisinina, extract din plante pentru tratarea malariei. Având în vedere cursa care continuă să se desfășoare pentru găsirea unor medicamente cât mai eficiente pentru boala COVID-19, oamenii de știință și-au îndreptat atenția și spre remedii din medicina chinezească.

Astfel, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat studiile MACH-19 (acronimul pentru „Mushrooms and Chinese Herbs for COVID-19”, adică ciuperci și ierburi chinezești pentru COVID-19), după ce oamenii de știință au solicitat aprobare în luna aprilie 2020. Cercetătorii consideră că există un potențial mare ca aceste remedii să fie utile în tratarea bolii COVID-19.

Patru studii analizează efectul ciupercilor medicinale și al ierburilor chinezești împotriva COVID-19

Primele două studii de fază 1 randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo au început la Universitatea din California (UCLA) și la Universitatea din California San Diego pentru a trata pacienții cu COVID-19 aflați în carantină la domiciliu, cu simptome ușoare până la moderate. 

Un al treilea studiu investighează utilizarea ciupercilor medicinale ca adjuvant pe lângă vaccinurile anti-COVID-19. Cercetătorii au lansat, de asemenea, și un al patrulea studiu care testează ciupercile împotriva placebo, ca adjuvant pe lângă doza booster de vaccin împotriva COVID-19. Acest studiu analizează efectul la persoanele cu comorbidități care le-ar putea reduce răspunsul la vaccin.

Potrivit unui raport științific, cele două soiuri de ciuperci testate - coada de curcan și agarikon - sunt disponibile ca suplimente alimentare fără prescripție medicală. Acestea reprezintă o clasă diferită de ciupercile halucinogene sau „magice” care sunt testate pentru alte utilizări în medicină. Ciupercile au fost alese pentru cercetare datorită istoriei lungi de utilizare și a dovezilor recente ale efectelor antivirale și de îmbunătățire a sistemului imunitar. În plus, într-un studiu preclinic publicat în numărul din martie 2019 al revistei Mycology, s-a observat că agarikon inhibă virusurile, inclusiv gripa A(H1N1), gripa A(H5N1) și herpesul.

Cercetătorii au descoperit recent că ierburile folosite în medicina chinezească pentru a curăța „căldura pulmonară”, cum ar fi Huang Qin (Radix scutellariae), inhibă replicarea SARS-CoV-2 și blochează legarea virusului de receptorii enzimei de conversie a angiotensinei 2 de pe celule. Ma Huang (Herba ephedrae), o plantă utilizată pentru tratarea astmului bronșic, conține alcaloizi de efedrină cu activitate α-adrenergică și β-adrenergică puternică în plămâni, iar Gan Cao (Radix et Rhizoma glycyrrhizae) are efecte antiinflamatorii.

Cât despre studiul care analizează utilizarea ciupercilor medicinale ca adjuvant pe lângă vaccinurile anti-COVID-19, savanții spun că acesta măsoară dacă ciupercile medicinale administrate în capsule la momentul vaccinării inițiale împotriva COVID-19 pot crește nivelul anticorpilor și alte măsuri de răspuns imun. Studiul a început în iunie 2021 și este programat să se termine în iunie 2022.

Pentru fiecare dintre studiile de tratament MACH-19, cercetătorii au decis să recruteze 66 de persoane aflate în carantină la domiciliu, cu simptome ușoare până la moderate de COVID-19. Participanții desemnați aleatoriu primesc fie combinația de ciuperci, fie ierburile chinezești, fie un placebo timp de două săptămâni.

Pacienții care sunt în tratament cu anticorpi monoclonali sau cu medicamentul antiviral oral experimental molnupiravir nu vor fi excluși din studii. Atâta vreme cât aceste terapii nu interacționează negativ cu ciupercile medicinale sau cu ierburile chinezești, nu există niciun motiv pentru participanți să renunțe la tratamentul medicamentos pentru COVID-19, consideră investigatorii.

Pe lângă siguranța tratamentelor cu ciuperci și ierburi chinezești, anchetatorii vor examina markerii de eficacitate, cum ar fi severitatea și durata simptomelor bolii COVID-19, precum și ratele de spitalizare și de internare la unitățile de terapie intensivă. În continuare, faza de eficacitate planificată va avea 3 grupuri de participanți, fiecare cu 240 de persoane, care vor primi ciuperci medicinale, ierburi chinezești sau placebo.

Ar putea fi ciupercile medicinale și ierburile chinezești tratamente sigure pentru pacienții cu COVID-19?

Pe de o parte, dr. Craig Hopp, director adjunct al Diviziei de Cercetare Extramurală de la Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) din SUA, a declarat pentru jurnalul științific JAMA că este „ușor îngrijorat” de utilizarea acestor ciuperci pentru a trata persoanele infectate cu SARS-CoV-2.

Medicul spune că, având în vedere că furtuna de citokine induce un risc sporit de mortalitate prin COVID-19, nu virusul în sine, un agent de stimulare a imunității precum ciupercile ar putea supraîncărca răspunsul imunitar al persoanei afectate, ceea ce ar duce la o furtună de citokine.

Pe de altă parte, medicul imunolog Stephen Wilson, care a fost consultant pentru studiile MACH-19, vede un scenariu diferit. Este puțin probabil, afirmă acesta, ca ciupercile să declanșeze o furtună de citokine la persoanele cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19, deoarece componentele lor nu imită citokinele inflamatorii.

Se crede că fiecare dozare crește nivelul de cooperare dintre celulele înnăscute și cele adaptive care lucrează împreună pentru a recunoaște și a căuta amenințările virale, adaugă Wilson, deci ciupercile pot crește numărul de oportunități imunologice pentru a vedea și a răspunde mai bine la o amenințare specifică. Cu alte cuvinte, în dozele utilizate în studiu, ciupercile influențează sistemul imunitar într-un mod benefic, fără să provoace inflamații susținute.

Datele inițiale de siguranță din studiile MACH-19 sunt așteptate până la sfârșitul lui 2021, iar datele de eficacitate vor fi gata în termen de un an. Rămâne de văzut dacă, până vor apărea rezultatele, COVID-19 va mai reprezenta o amenințare majoră pentru sănătatea publică. Chiar dacă nu, informațiile obținute din studii vor putea fi relevante pentru potențialele viitoare virusuri.

Concluzia oamenilor de știință este că medicina occidentală, în general, nu are nevoie de ajutor pentru tratarea bolilor infecțioase; însă o pandemie precum cea de COVID-19 a făcut ca lumea științifică să accepte faptul că nu are răspunsurile necesare pentru tratarea tuturor bolilor respiratorii virale și că este nevoie ca cercetările să se extindă și asupra unor substanțe naturale care ar putea ajuta la combaterea acestora.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network - Trials Test Mushrooms and Herbs as Anti–COVID-19 Agents
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2786023
UC San Diego Health - Can Ancient Botanical Therapies Help Treat COVID-19?
https://health.ucsd.edu/news/releases/Pages/2021-11-12-can-ancient-botanical-therapies-help-treat-covid-19.aspx


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1