Cicatricile post-acnee - cum scăpăm de ele?

Acneea este cunoscută ca o afecţiune ce produce mult disconfort atât fizic, cât şi psihic, pe de-o parte din cauza aspectului neplăcut al leziunilor, dar şi din cauza urmelor pe care le lasă pe piele.

semne-acnee

Cicatricele post-acnee sunt acele semne care rămân dupa vindecarea leziunilor active. Ele apar foarte frecvent, de cele mai multe ori sunt permanente, şi prezenţa lor produce o profundă nemulţumire şi o scădere a încrederii în sine a persoanelor care suferă de această afecţiune, afectând astfel puternic calitatea vieţii. Cel mai frecvent, cicatricele post-acneice sunt din clasa cicatricelor atrofice şi anume, ele se prezintă sub forma unor depresiuni (gropiţe) în piele, având forme şi dimensiuni variate. Mult mai rar, cicatricele care se formează sunt hipertrofice, şi anume formate printr-o denivelare, un exces de ţesut. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum sa ne ferim de cicatricele de acnee?

Cicatricele atrofice odată constituite, sunt permanente. Ele nu se pot reumple spontan, nu se pot netezi de la sine. De aceea, cel mai indicat ar fi să evităm, pe cât posibil, apariţia lor. În acest scop, este indicat să nu spargem sau să stoarcem coşurile deja constituite, fapt ce duce la creşterea şanselor de a dezvolta o cicatrice pe o leziune astfel traumatizată. De asemenea, la cele mai mici semne ale agravării acneei, la apariţia mai multor leziuni active de acnee, să cautăm sfatul avizat al medicului dermatolog şi să efectuam tratamentul în mod corespunzător. Cu cât mai puţine leziuni active vor apărea, cu atât mai mici vor fi şansele dezvoltării cicatricelor. 

Metode intervenţionale utilizate pentru atenuarea cicatricelor acneice atrofice

Sunt tehnici utilizate în unităţile medicale de către medicii dermatologi şi chirurgi plasticieni pentru a atenua (şi, în unele cazuri, a şterge) cicatricele de acnee şi pentru a îmbunătăţi aspectul general al unui ten afectat de cicatrice. Fiecare tehnică are un grad variabil de eficienţă, care depinde de la pacient la pacient. 
În alegerea tehnicilor se ţine cont de mai multe aspecte:
•    tipul cicatricelor
•    aşteptările pacienţilor
•    disponibilitatea acestora de a suporta unele efecte secundare (ex: înroşiri, cruste, etc)
•    balanţa între efectele favorabile aşteptate şi potenţialele efecte secundare
•    perioada din an în care se fac tratamentele (ex: multe tratamente nu se efectuează în cursul lunilor de vară, când soarele este foarte puternic, pentru a nu risca hiperpigmentări)

Tehnici folosite cu succes: 

1.    Netezirea tegumentului prin exfolieri repetate
Se efectuează prin proceduri de peeling chimic, în cursul cărora se aplică pe zonele cu cicatrice substanţe care săă determine descumări (exfolieri) ale straturilor superficiale ale pielii. Profunzimile la care se acţionează sunt diferite, în funcţie de substanţele folosite. 

2.    Producerea unei inflamaţii în piele, la nivelul cicatricei, care să stimuleze remodelarea tisulară, formarea de colagen şi alte substanţe din derm, ce vor umple dinăuntru în afară cicatricea
•    Dermabraziunea si/sau microdermabraziunea - folosesc diferite instrumente pentru a îndepărta straturile superficiale ale pielii la diverse nivele. Microdermabraziunea este o procedură mai superficială decât dermabraziunea şi totodată mai puţin dureroasă; se poate repeta la intervale scurte (chiar 10-14 zile).
•    Microneedeling – dispozitive cu multiple mici ace, care prin înţepături repetate stimulează umplerea cicatricelor cu ţesut sănatos
•    Tratamente laser    

Laserele ce pot fi utilizate cu succes se împart în doua categorii
a.    Lasere ablative – care vaporizează, distrug o parte din straturile superioare ale pielii, vindecarea făcându-se cu remodelare şi umplerea cicatricei. Între aceste lasere se regăsesc următoarele: lasere cu dioxid de carbon, lasere Erbium Yag, si lasere ce utililzeaza plasma. Sunt proceduri cureroase, frecvent se efectuează sub anestezie locala cu creme anestezice si au o rată mai mare de producere a unor efecte secundare de tipul: înroşire, umflături, cruste, pigmentări, infecţii. Aceste efecte secundare pot fi evitate printr-o îngrijire riguroasă ulterioară procedurii, conform cu sfaturile medicului.
b.    Lasere nonablative – stimulează producerea de colagen din derm, fără să distrugă stratul superior al pielii. Sunt lasere de  tip Nd:Yag si diodă. Au o rată mai mică de producere a reacţiilor adverse si nevesita mai puţini paşi de înrijire post-terapie
•    Dispozitive cu Radiofrecvenţa
Efectele se obţin prin încălzirea profundă, la nivelul dermului. 

3.    Injectarea unor substanţe de umplere la nivelul cicatricelor
Substanţa care se injectează cel mai frecvent este acidul hialuronic. Efectul este temporar, întrucât produsul se resoarbe în timp şi este nevoie de reinjectări.

4.    Tehnici chirurgicale 
•    Excizia cicatricelor – se pretează doar pentru unele tipuri de cicatrice şi nu poate fi efectuată pe suprafeţe mari de piele
•    Subcizia cicatricelor – prin introducerea unui ac la baza cicatricei şi pasajul lui în mai multe direcţii, se obţine o tăiere a benzilor fibroase ce produc cicatricele retractile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

5.    Terapie cu celule stem
Este o tehnică de viitor, prin care se injectează la nivelul cicatricelor relativ proaspete celule stem recoltate din sângele periferic sau din ţesutul adipos al persoanei care este subiectul tratamentului. Celulele stem sunt celule nediferenţiate şi care, odată ajunse la nivelul unui anumit ţesut, se diferenţiază (se transformă) în celule ce aparţin respectivului ţesut. 

Câteva puncte de reţinut, dacă sunteţi interesat de o astfel de tehnică:
•    Sunt necesare mai multe şedinţe de tratament pentru a obţine rezultate satisfăcătoare (în general, peste 4-5 şedinţe, pentru fiecare tehnică)
•    De obicei, atenuarea cicatricelor este minimă după doar una sau doua şedinţe de tratament, dar asta nu înseamnă că rezultatul cumulativ ulterior al mai multor şedinţe nu va fi unul satisfăcător
•    Uneori este nevoie de combinarea mai multor tehnici – medicul curant va propune ordinea şi timpul corect al efectuării fiecărei intervenţii, pentru a avea efecte cât mai bune.
•    Cu cât tehnicile utilizate sunt mai agresive, cu atât netezirea este mai eficientă, dar şi potenţialul unor efecte secundare este mai mare.
•    Multe din procedeele amintite se însoţesc de un grad mai mic sau mai mare de durere, de aceea unele se efectuează sub anestezie locală.

Câteva sfaturi înainte de a apela la tehnici de netezire a cicatricelor

•    Să aveţi o aşteptare realistă – nicio metodă nu poate garanta o netezire completă a pielii şi o ştergere în proporţie de 100 % a cicatricelor. Discutaţi cu medicul curant înainte de a începe tratamentul, pentru a fi cât mai bine lămurit cu privire la ce rezultate  trebuie să aştepaţi de la fiecare tehnică
•    Să urmaţi cu constiinciozitate terapia recomandată de medic a fi utilizată după intervenţiile efectuare (ex: creme hidratante şi reparatorii, fotoprotecţie riguroasă, etc), pentru a evita producerea unor efecte adverse nedorite.
•    Să ţineţi o legatură stransă cu medicul curant şi să îi comunicaţi dacă apare orice semn sau simptom ce vi se pare că nu ar trebui să se manifeste pe zonele tratate.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0